Çerçeve Kontrolü

YAŞAMIN PRATİK GÜCÜ
By -
0
    Çerçeve kontrolünü pek çok yerde duymuş olabilirsin ve bu kavramı tamamı ile anlamamış olabilirsin. Bu makalemde bu kavramı genel hatları ve derinliği ile inceleyeceğim. Bir erkeğin hayata bakışı ve hayatla olan mücadelesini yorumlama şeklinde çerçeve kontrolünün büyük bir önemi var. Bu konsepti anlamak hayatına büyük katkı sağlayacaktır.
(toc) #title=(İçindekiler Listesi)

Çerçeve Kontrolü Nedir?

Dünyaya nasıl bakarsan ona göre reaksiyon verirsin.

    Çerçeve kontrolü bir kişinin kendi gerçekliğini yönetmesidir. Biz insanlar gerçekliği olduğu gibi ve bütünüyle algılayamayız. Kendimize göre yargılarımız var ve tüm gerçekliği bütün şekilde değil onu parçalayarak anlayabiliriz. Bu açıdan aynı dünyada yaşamamıza rağmen herkesin farklı gerçeklikleri vardır. Herkes dünyayı kendi bakış açısından, yaşam deneyiminden, inanç sisteminden yorumlar. Tüm bunlara alternatif gerçeklikler diyorum çünkü hepsi gerçektir ancak tam anlamıyla yeterli değildir.

    Çerçeveyi oluşturan şeyler ilk etapta bizim kontrolümüzde gelişmez. Çocukluğumuzdan 18'li yaşlarımıza gelene kadar toplum, coğrafya, ekonomik sınıf, yaşam tarzı, bireysel etkenler, çocukluk travmaları ve ailenin etkisiyle şekilleniriz. Bu dönemlerde kendimiz, yaşam görüşümüz ve hayat hakkında kendi fikirlerimiz oluşmaz. Toplumdan ve ailen bize kalanlarla hayata bakarız işte bu gerçeklikler bize dayatılmıştır.

    Alternatif gerçeklikler ise birbirleriyle pek iyi anlaşamazlar. Genel olarak insanların birbirleriyle tartışmalarında bile farklı gerçekliklere inanmaları yatmaktadır. Her insanın hayata bakışı farklı çerçevelerdedir ve doğal olarak çoğu insan çerçevesini kontrol edemez. Çerçeve insanı kontrol eder yani dünya görüşü ve gerçeklik algısı bireyi şekillendirir. Bu durumda sıradan bir insan kendi gerçekliğini değiştirmeden yaşar ve ölür. Bu noktada dikkat edilmesi gerekilen şey bir erkeğin kendi gerçekliğini kontrol edebilecek kadar zeki ve farkındalık sahibi olmasıdır yoksa ona öğretilen 'öğretilere' itibar ederek yaşamını devam ettirecektir.

    Dikkatimi çeken en önemli şeylerden birisi de ''her çerçevenin eşit olmadığıdır''. Bazı çerçeveler diğerlerinden çok daha etkili ve güçlüdür. Kişiye mücadele gücü, başarı azmi, kadın, para, statü, güç ve ün getirmektedir. Bazı çerçeveler ise kişiye sefalet, başarısızlık ve depresyon getirmektedir. Çoğu zaman insanlar seçmediği düşünme sisteminin kölesidir ve bunu kolayca aşamazlar. Tüm bunlar dikkate alındığında ''kendi gerçekliğini kontrol eden her şeyi kontrol edebilir''.
Çerçeve kontrolü
Çerçeveleme Yöntemi



Çerçeve Kontrolünü Oluşturmak

    Çerçeve kontrolünü oluşturmanın ilk aşaması inanç sistemini düzenlemektir. Dünyayı nasıl bir yer olarak görüyorsun? Dünya senin için ne anlam ifade ediyor? Hayattaki amaçların nedir? Nasıl bir gerçeklikte yaşıyorsun? Bu gerçekliği sen mi seçtin veya sana dayatıldı mı? 

    Çerçeveyi kontrol etmeden önce kendi durumunu anlamalısın. Hayatın neresinde bulunuyorsun ve neyi amaçlıyorsun? Vizyonun ne kadar geniş ve dünyayı anlamakta ne kadar iyisin? İnsan ilişkilerini, ekonomik sistemi ve temel dinamikleri yeterli bir seviyede anlayabiliyor musun? Dünyayı iyi bir şekilde anlamadan gerçek anlamda gerçekliğini kontrol edemezsin çünkü senin gerçekliğin tek gerçeklikmiş gibi sana gelebilir. Özellikle de bu gerçekliğin dışında kalan insanlarla ciddi çatışmalar yaşayabilirsin çünkü senin inanç sistemini yok ediyor olabilirler. 

    Ben kendi çerçevemi oluştururken tek bir prensip benimsedim; Pragmatizm yani dünyaya olası pratik faydalar açısından bakıyorum. Çerçeve kontrolümü oluşturan en temel şeylerden birisi budur. Hayatta ki başarılarımı ve alacağım hazları maksimize etmek istiyorum. Dünya benim için bir erkeğin başarılı olması, kendini ispatlaması, rekabetten avantajlı çıkması ve çeşitli hazları elde etmesi gereken bir yer. Bu açıdan benim temel motivasyonlarımı hazlar ve zevkler oluşturuyor. Dünyada ki yaşamımı haz ve keyifler çerçevesinde yaşamak istiyorum. Bu hazlar ve keyiflerde erkeğe gökten düşmüyor. Bedeli ödenmemiş ve mücadele edilmemiş hazlar ise çok tehlikelidir. Mesela porno izlemek, uyuşturucu madde kullanımı, bilgisayar oyunları gibi şeyler bedeli ödenmemiş hazlar sunmaktadır. Gerçekte bunlar için hiçbir şey yapmak zorunda değilsiniz bu ise beyninizi uyuşturur. Benim gerçekliğimde hazlar için bedel ödenmelidir mesela para kazanmak için emek vermek, sekse erişmek için kadın tavlamayı öğrenmek, iyi giyinmek için ilk önce kötü hatalar yapmak, yetenekleri elde etmenin geçmişinde acı dolu pratikler vardır. Bu noktada benim gerçeklik anlayışımda her şeyin bir bedeli var ve o bedel doğal olarak ödenmelidir. Hayata böyle baktığımda hiçbir şeyden şikayet etmiyorum, hiçbir şey beni öfkelendirmiyor ve sinirlendirmiyor. İşte benim çerçeve kontrolümün temel noktalarından birisini anlamış oldun.

Çerçeveyi İçselleştirmek

    Bir erkek olarak kendini süper güçlere sahip görmelisin ve savaşçı mentalitesine sahip olmalısın. Çerçeve kontrolünü güçlü tutmalısın ve sana avantaj sağlayan inançları içselleştirmelisin. Bunlar; pozitif inançlar, iyimser yaklaşımlar, mücadele felsefesi, stoizm, dayanıklılık algıları ve savaşçı becerileridir. Çerçeveni içselleştirmen zaman alacaktır ve inançların pek çok zaman kırılacaktır. Buna ''Çerçeve kırılması'' deniliyor. Yani inandığın her şey hayatın gerçekleri ve olumsuzlukları karşısında çökmektedir. Çerçeven kırılmakta ve her şey dağılmaktadır tıpkı bir akvaryumun çatlayıp sonra patlaması gibi tüm içsel değerlerin çökmektedir.

    Çerçeveyi içselleştirmek için gerçekliğe baskın gelen inançların olmalıdır. Gerçeklik çoğu zaman karamsardır ve mücadele etmen için inançların sana büyük bir destek sağlamalıdır. İnançların bu açıdan anti-gerçeklik düzeyinde olabilir ama asla kendini kandırma seviyesinde olmamalıdır. Çerçeve kontrolünün amacı sana pratikte sonuçlar getirmesidir. Bu sonuçlar para, kadın, ün ve saygı olabilir. Bu durumda gerçekliği kabul edip ona boyun eğmektense tüm inançlarınla ona savaş açmalısın.

Sen kendine inanmazsan kimse sana inanmaz.

    Gerçekliğini belirlemede iyimser ve pozitif olmalısın. Başaracağına inanmalısın ve en iyisini hak ettiğini kendine ispatlamalısın. Ben en iyisini hak ediyorum ve en iyisini elde edeceğim. Bu dünyada benden daha önemli hiçbir şey yok ve kendi varoluşumun yüceliğini hayatın içinde ispatlayacağım. Sağlıklı bir dozda narsisizm başarılı olmak için çok büyük bir etkendir. Hayatında ilk sırada kendini koymazsan asla çerçeveni kontrol edemezsin genel olarak başkaları seni kontrol eder. Kendin için çabalamalı ve kendinin durumunu her zaman daha iyileştirmelisin. Kendine olan inançlarını sağlamlaştırmalı ve performansını arttırmalısın.

Çerçeve Savaşları

    Senin gelişimin ve daha iyi bir erkek olman her zaman övgü ve alkışla karşılanmaz. Bencilliğin ve özgürlüğün arttığı için öncelikle ailen tarafından sana karşı bir saldırı olabilir. Onların olmasını istemediğin bir karakter haline gelmişsindir. Ailen senin üzerindeki kontrolü kaybetmekten korkuyordur ve bu durumda seni tekrar ele geçirmek için üzerinde baskı oluşturacaktırlar. Bunların çoğu ''utandırma taktikleri ve duygu sömürüsü'' gibi noktalarda olacaktır. Ailenin gerçekliği seninkisine baskın gelirse sen kaybedersin. Mesela ailen özgürlüğünü kısıtlıyorsa ve sana bir yaşam tarzı dayatıyorsa bunu aşmalısın. Ailesinin kontrolünde olan bir erkeğin tamamen erkek olma şansı yoktur. Ailemiz hayattaki en önemli şeydir ancak her zaman öncelik sırasında bizden daha geridedir. Bu açıdan senin isteklerinle aileninkisi çatıştığında kendini önemsemelisin. Aileni memnun etmeye çalışman ve onların çerçevesi altına girmen seni bitirir. Sonrasında ailesi istedi diye hayallerinden ve işinden vazgeçen binlerce erkek gibi pişmanlık-geç kalmışlık hisleri ile acı çekerek hayatını sürdürürsün.

    Toplumla da çerçeve savaşları yaşaman normaldir. Başarılı ve ön planda biriysen seni sürekli olarak baskı altına almaya çalışırlar. Toplumla aranda gerginlik oluşur ve sana bazı değerleri dayatırlar. Toplumun güdümündeki bir erkekte başarılı olamaz ve başarısını koruyamaz. Toplum seni evcilleştirmek ister ve  buna boyun eğen erkeğe tasmayı takarlar. Kadınlar ise bu tür erkekleri çekici bulmazlar ve toplumu fazla önemseyenler ancak kaybedenlerdir. Bu açıdan kendi bildiğini yapman ve toplumla çatışmadan kaçınmaman lazım. Taviz verenin sen değil her zaman toplum olması gerekiyor ancak genel hassasiyetlerin üzerine de fazla gitmen cezalandırılmana yol açabilir. Bu açıdan çerçeve kontrolünü genel konularda kontrol etmelisin ancak hassasiyetleri önemsemelisin. Topluma asla itaat etme ve her zaman kendi isteklerini öncelik listesinde tut.

    Kadınlarla ilişkilerde çerçeve savaşları çok sık olur. Biz buna palavra testleri (shit test) demekteyiz. Kadın senin gerçekliğini test edecek ve senin ne kadar erkek olduğunu görmek isteyecektir. Bu açıdan senin zayıf noktalarına saldıracaktır ve senin reaksiyonlarını görmek isteyecektir. Kendinden emin ve çerçeve kontrolü güçlü bir erkek kadına reaksiyon vermeyecektir. Kadınla eğlenmeye ve flört etmeye devam edecektir. Çerçevesi zayıf erkek ise kontrolü kaybedecek sonrasında ise sinirlenecektir. Kadının kendisini zorlaması onu sinirlendirecek ve strese sokacaktır. Kadına karşı kaybediyorsan zayıf bir adamsın demektir. Kadınların testleri bir çeşit kalite kontrol testi gibidir. Bu sayede gerçek erkekle oğlan çocukları ayırt edilir. Baskın çerçeveye sahip erkeğe ise kadınlar büyük arzu duyarlar çünkü kadın itaat etmek istiyordur. Bu erkeğin gerçek olması onları heyecanlandırır ve bu erkeğin kontrolüne girmelerini sağlar. Kadınların bazı erkekler için çok fazla şey yaptığını görürsünüz işte bu adamlar gerçekten çok güçlü çerçeve kontrollerine sahiptirler.

    Bireysel yaşamda da çerçeve savaşı çok sık yaşanır. Diğer erkekler sizi suçlamaya ve bastırmaya çalışır. Psikolojik ve fiziksel araçlarla sizi sıkıştırmak isterler. Bu noktada da cesur olan ve kendine inanan başarılı olur. Erkekler arası çatışmaların çoğu psikolojik ve blöfe dayalıdır. İlk aşamada sakinliğini ve kontrolünü koruyan erkek çoğu zaman zaferi kavga etmeden kazanır. Kavga ve savaş durumu ise birisinin çerçevesi baskın gelemediğinde ortaya çıkar. Çerçeve kontrolünün amacı fiziksel çatışmayı engelleyerek kolayca kazanmaktır. Fiziksel çatışmayla kazanmak hiçbir zaman görkemli bir zafer değildir çünkü daha fazla bedel ödenmiş ve risk alınmıştır. Blöf ve strateji oyununu bu noktada iyi bilmek gerekiyor. İyi ittifaklar ve doğru adımlar her zaman sizi kısa yollardan zafere götürecektir.

Çerçeveyi Yeniden İnşa Etmek

    Hayatın içinde çerçeve kontrolünü kaybetmek olasıdır. Hayat sürprizler ve sıkıntılarla doludur. Başınıza ne geleceğini ve ne yapacağınızı bilemediğiniz anlar olacaktır. Burada çerçeveyi kaybetmeniz ve depresyona girmeniz normaldir. Tüm mücadeleyi bırakıp pes ettiğiniz anlar olacaktır. Savaşacak enerjinizin ve isteğinizin olmadığı anlar olacaktır. Tüm bunlar da normaldir. Kimse uzun süreler boyunca aynı güçte çerçeve kontrolü sağlayamaz bu insan doğasına ve psikolojisine terstir.

    Çerçeveyi yeniden toparlamak için ufak adımlar atmalısın ve sana iyi günlerini hatırlatan şeyleri düşünmelisin. Kafanı toparlamalı ve hedeflerine tekrardan odaklanmalısın. Zihnini temizlemeli ve ölü toprağını üzerinden atmalısın. Bu noktada pozitif müzikler dinlemek, spor yapmak ve bazı besin takviyelerini iyi sağlamak önemlidir. Kendini tekrardan güçlü ve yenilmez hissetmelisin. Kendinle olan iletişimini pozitifleştirmeli ve daha pozitif şeylere odaklanmalısın. Hayatın tüm acı gerçekliği ve sıkıntılarına rağmen kendi gerçekliğini korumalısın. Bu açıdan alternatif gerçekliğini güçlendirmeli ve ona göre yaşamalısın.

    Çerçeveyi yeniden inşa etmeniz normaldir. Çerçeveni düştükçe onu yenilemelisiniz ve bu süreci iyi anlamalısınız. En temelde güçlü bir mentalite varsa çerçeveyi yeniden inşa etmek her zaman daha kolaydır. Hayatın düşüşleri ve yükselişleri vardır hiçbir şey sabit kalmaz. Önemli olan her düşüşte yeni şeyler öğrenmek ve daha güçlü gelmektir.
Tags:

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)