Para Kazandıran Yetenekler

YAŞAMIN PRATİK GÜCÜ
By -
0

 Merhaba sevgili Yaşamın Pratik Gücü takipçileri bu makalemde sizlere para kazandıran yeteneklerden ve becerilerden bahsedeceğim. Özellikle kendisini sıkışmış hisseden ve para kazanma konusunda ciddi sıkıntılar yaşayanlara yol gösterecek yetenekleri anlatacağım.

(toc) #title=(İçindekiler Listesi)

    Yabancı Dil Bilmek

        İngilizce bilmediğinizde aslında okuma yazma bilmiyorsunuz demektir. Bu açıdan her erkeğin iyi seviyede İngilizce bilmesi ve konuşabilmesi gerekiyor. İngilizce bilmek burada yeterli bir kriter değil. İngilizceyi iyi öğrenip bundan sonra ekstra bir dil öğrenmeye odaklanman gerekiyor. Almanca, Fransızca, İspanyolca veya Rusça gibi diller öğrenmek için idealdir. Çok ilgin varsa Japonca veya Çince gibi dilleri öğrenmekte seni dil konusunda %0,1'lik dilimin içine sokar ancak bunları öğrenmek çok uzun zaman ve emek alacak değerli yeteneklerdir. Bir şirkette tek Japonca bilen adamsan ve ticaretlerini yapmalarında en önemli kişiysen şirketin en önemli adamısındır. Ortalama bir çalışan İngilizce bile bilmezken senin iki dil bilmen alternatifsiz olmana yol açar. Çoğu ortalama erkek o kadar tembel ki İngilizce bile bilmiyor sen çok çabalayıp bilinmeyen bir dili öğrenirsen o zaman büyük avantaj elde edersin.

        Dil öğrenmek hep pahalı olmuştur ancak internete minnettarız ki internettin %99 kadarı ücretsiz. Bu açıdan gerçekten motivasyonu olan ve kendini geliştirmek isteyen birisi her şeyi belirli düzeye kadar öğrenebilir. Bir dili hiç konuşmadan B2 seviyesine kadar öğrenebilirsiniz. O noktadan sonra o ülkeye bir kez gidip pratik yaparsanız çok avantajlı olursunuz. Önemli olan mükemmel konuşabilmek değil en azından dili bilmektir. Pratik yaptıkça avantajlarınız artacaktır. Sen bir şirkete ben B2 Japonca biliyorum bana 3 ay destek olursanız Japoncamı geliştirir Japonya'da yaşarım sonra sizinle 2 yıl çalışırım gibi bir şey söyleyebilirsin ve sözleşme yaparsınız. Bu noktada gerçekten ihtiyacı olan şirket kabul edecektir ve tüm masraflarını karşılayacaktır. Dil bilmek iş dünyasında iş bitirici ve yüksek değerli eleman olmanın en önemli parçasıdır. Dil bilmediğinde değeri düşük ve sıradan birisi olursun ve bir şirket neden seni işe alsın? İşe aldığında ise neden sana yüksek maaş versin? Önce sen oraya ne katacağına odaklanmalısın. Şirkete ne katacaksın ve şirket senin sayende ne kadar para kazanacak. Sen bir şirketin milyon dolarlık ticaret anlaşmasına yardım et ve sonuç olarak ne kadar büyük paraları kolayca kazandığını gör.

     İnterneti aptalca kullananlar fakirleşir, zekice kullananlar ise zenginleşir.

    Word, Excel ve Powerpoint Programlarını Kullanabilmek

        Üniversitede belki bu programlara sadece ödev ve sunum yapmak için ihtiyaç duydun ancak gerçekten bu programları öğrenmedin. Vasat bir makale yazmak ve dandik bir slayt yapmaktan öte ilgini çekmedi ancak iş dünyasında ne önemli programlar bunlardır. Bu programları ise youtube'da ücretsiz şekilde ve Udemy'de de 30₺ gibi fiyata satın alıp öğrenebilirsin. Özellikle Excel bütün şirket datalarının olduğu programdır ve çeşitli formüllerle dataları düzenleyebilmen gerekiyor. Şirketler bu tür datalarla yönetilir ve bu dataları açıklayabilmek için çok iyi seviyede Powerpoint kullanabilmen gerekiyor. Bu sayede istediğin şeyleri kısa ve etkili şekilde anlatabilirsin. Grafikler oluşturup ve planlar yaparak şirkete katkı sağlarsın. İş görüşmelerinin bazılarında direkt Excel kullanıp kullanamadığını soruyorlar ve sana bazı datalar vererek bunları düzenlemeni istiyorlar. Formülleri yazıp ve dataları düzenlediğinde ise işe giriyorsun. Rekabet artık çok yüksek kimse sana bu programları işe alındığında öğretmekle uğraşmak istemiyor. Hiçbir şirket sıfırdan eleman yetiştirmek istemiyor o devirler geçeli 30 yıl oldu. Şimdi adam otomatik olarak bilmeni istiyor ve işin ilginç yanı üniversitede kimse iş dünyası hakkında konuşmuyor. O kadar saçma ve işlevsiz bilgi öğrenirken bunları ihmal etmek kötü bir dezavantaj oluşturuyor. Bu programları öğrenmeye hemen başla çünkü iş bulma ihtimalini fazlasıyla arttıracak.


    Satış ve Pazarlama Becerileri

        Bir şirketin ürünlerini satabilmesi en önemli şeydir çünkü tüm masrafları tek bir departman karşılar; satış ve pazarlama. Bir şirketin satışçıları kötü ise hayatta kalması zordur ve başarısız olacaktır. Ürünlerinin ne kadar iyi olduğu ve avantajları pazarlama yapmadan bilinemez. Bu noktada ciddi bir açık var ve ülkede iyi satışçılar yok çünkü iyi olanları en iyi şirketler direkt işe alıyor. Şirketlerin göz bebeği olan bu elemanlarda kolay yetişmiyor. 

        Burada ilk olarak satış bölümünü ele alacağım. Satış yapabilmek sonuç odaklı bir iştir ve stresi yüksektir. Sosyal olarak çok iyi seviyede olman, ürünü bir şekilde satabilmen ve bu performansı koruman hatta arttırman gerekiyor. Satış işi stresli ve yorucudur eğer mental olarak dayanıklı değilsen bu işi yapamazsın. Satışın genel bir eğitimi yoktur ve eğitimi alman da seni iyi satışçı yapmaz. Bu tamamen fırsatları görmek ve ürünü satabilmekle alakalıdır. Ürün ne olursa olsun onu paraya dönüştürebilmelisin yoksa kötü performansın bahanesi olmaz. Satış işi bahaneleri kaldırmaz. Bu açıdan iş bitirici olman ve sonuç odaklı olman gerekiyor. Bu yetenekleri kazanmak içinse bir şeyleri yüksek motivasyonla satabilmelisin, stresle baş edebilmeli ve modunu yüksek tutabilmelisin. Yüksek enerji ve sosyallik gerektiren bu meslekte sohbeti iyi bağlayabilmelisin. Satışın en büyük avantajı seni sürekli sınaması ve farklı insanlarla iletişimde kalmaya zorlamasıdır. İnsanlar satışa karşı dirençlidir çünkü bir ürünün zorla satılmasından hoşlanmazlar ve sen insanların dirençlerini kırarak onlara bir şeyler satabilmelisin. Satışı öğrenmek için iyi satışçıları izlemen ve onların neleri nasıl başardığını anlaman gerekiyor. Bu iş çok fazla özgüven ve inanç gerektiriyor çünkü karamsarlığı asla kaldırmaz. Modunun düşmesi ve stres altında ezilmen işten atılmana yol açar. Satış işinin en büyük cazibesi primli çalışmalarıdır ve ortada bir kazan-kazan durumu vardır. Sen şirkete sıcak para getirir ve payını alırsın. Birçok kişinin bu alanda kariyer yapması gerekiyor çünkü insanlar o kadar garantici ki 3000₺ maaşa itaat ediyor ama satışçı olmak istemiyor. Satışı bir kariyer alanı haline getirmek ve o alanda ilerlemek büyük paralar kazanmanızı sağlar. Bu açıdan departman seçerken satış işinde kariyer yapmaya odaklanın ki en azından para sıkıntınız olmasın.

        Pazarlama departmanı ise ürünleri çok iyi şekilde tanıtıp sunmayı gerektiriyor. Bu açıdan ürünleri güzel tanıtmanın önemi büyüktür. Günümüzde insanlar ürünlerin görünüşüne göre karar veriyor ve daha iyi görünen ürün için yüksek fiyatlar ödemeyi kabul ediyorlar. Pazarlama yapabilmek ve satış yapabilmek el ele giden şeylerdir. Pazarlama daha çok tanıtım ve sunuma odaklanan bir alan. Burada reklamlardan ve bizzat yönlendirmelerden bu işte ilerlemek mümkündür. Bir ürünü iyi bir şekilde pazarlamak size çok büyük paralar kazandırır. Başka şirketlerle anlaşmalar yapabilmenize ve ürünün piyasasının genişlemesine katkı sağlar. Şirketlerin tam da bu tür adamlara ihtiyaçları var çünkü üretim kısmında adam bulmak kolay ama satma işi bambaşka bir dünya. Bu açıdan pazarlama ve satış kariyer olarak en iyi para kazandıran alanlardır.

    Sosyal Medya ve İnternet Reklamcılığı

        Günümüzde reklam her şeyden önemlidir ve reklam işi eski yöntemlerle yürütülmüyor. Bu açıdan sosyal medya reklamcılığını anlamak ve internette reklam verebilmek gerekiyor. Burada Facebook, instagram, tweetter ve google reklamlarını iyi vermeyi bilmek gerekiyor. Reklamların verimli olması bir şirkete büyük para kazandırır ve tasarruf yaptırır. Çoğu firmanın internet reklamları alanı zayıf ve verimsiz. Bu alanda bir şeyler öğrenerek kariyer yapmakta mümkündür. Youtube ve Udemy'de bu alanda çok fazla içerik var. Tek tek inceleyerek nasıl iyi reklam verileceğini öğrenebilirsiniz. Etkili reklamlar şirkete para kazandırdıkça sizde para kazanırsınız.

    Sosyal Medya Hesap Yönetimi

        Sosyal medya hesap yönetimi yapabilmekte güzel para kazandırabilecek bir alandır. Çoğu şirket artık sosyal medyanın öneminin farkında ve bu alanın profesyoneller tarafından en verimli şekilde yönetilmesini istiyor. Bu konuda profesyonel olan ise çok az kişi var çünkü kimse bu işi çok ciddiye alıp kendini bu alanda geliştirmiyor. Bu fırsatı değerlendirmek için ise ilk olarak kendinize özgü bir instagram hesabı oluşturup kaliteli içerik üretebilmeyi denemelisiniz. İlk olarak instagramda kaliteli içerik üretmek için kaliteli görsel kullanabilmek, estetik zevklere sahip olmak, photoshop'u iyi kullanmak, Türkçeyi iyi kullanabilmek gibi özellikler gerekiyor. İnstagramdan sonra facebook sayfası yönetmeyi ve twitter hesabı yönetmeyi öğrenmelisiniz. Buna daha sonra youtube hesabı bile eklenebilir. Hepsi temelde benzer olsa da format ve içerik farklılığını ayarlayabilmelisiniz. Bu açıdan farklı platformlara adapte olmanız gerekiyor. Ufak şirkette bu işe başlayıp kendinizi geliştirdikçe ve yaptığınız işin portföyünü netleştirdikçe daha iyi işler bulabilirsiniz. Sosyal medya içerik üretimi son yılların en önemli işlerinden birisidir bu fırsatı değerlendirmek gerekiyor.

    Adobe Photoshop ve Lightroom Kullanımı

        Adobenin bu iki programını bilmek ve belirli seviyede kullanabilmek çok önemlidir. Günümüzde fotoğraf paylaşımı çok önemli olduğundan bu uygulamaları iyi kullanmak büyük avantajdır. İlkte fazla karmaşık ve dağınık görünse de bu uygulamaları belirli eforla öğrenip, yaratıcı yönlerinizi geliştirebilirsiniz. Photoshop her şey için kullanılabilecek bir programdır fotoğraf düzenlemeden sosyal medya içerik oluşturmaya, tanıtım afişinden el broşürüne kadar her şey bu programdan ve illustrator programından yapılabiliyor. Bunlarda uzmanlaşmak zaman alıyor çünkü tüm grafik ve tasarım bölümleri bu iş üzerinde çalışıyor. Bence ana odak noktası olmasındansa ek yetenek olarak öğrenilmesi daha yararlıdır çünkü bu piyasada rekabet biraz sert ve yetenekler önemli. Eğer güzel içerikler oluşturabiliyorsanız ve gerekli düzenlemeleri yapıyorsanız bunlardan para kazanmama gibi bir durumunuz yok.

    Web Sitesi Tasarlamak

        Yazılım işi artık çok ciddi eğitimler gerektiren özel bir alan ve yazılım öğrenmekte büyük avantaj sağlıyor ama dediğim gibi ciddi eğitim almak gerekiyor. Bu noktada yazılım öğrenin demek yetenekten çok meslek öğrenmek olacağı için yazılımın tümünü öğrenmek yerine web sitesi tasarlamayı öğrenmek çok daha avantajlı olabilir. Web sitesi oluşturmak ve onu aktif hale getirmek artık fazlasıyla kolay. Bu açıdan şık web siteleri oluşturabilmek ve onları işlevsel tutabilmek size para kazandırabilir. Kendi işinizi yapmanıza olanak tanıyabilir veya başka şirketlere yardım ederek belirli gelirler kazanabilirsiniz. Günümüzde artık bu alanda çok ciddi rekabet olduğundan aşırı cazip olduğunu söyleyemem ama öğrenmeye ve ilgilenmeye değer.


    Yorum Gönder

    0Yorumlar

    Yorum Gönder (0)