Profesyoneller İle Amatörlerin 10 Farkı

YAŞAMIN PRATİK GÜCÜ
By -
0

     Merhaba sevgili Yaşamın Pratik Gücü takipçileri bu makalemde sizlere profesyoneller ile amatörlerin farkını anlatacağım.

    Hayata amatörce ve profesyonelce yaklaşmak başarınızı net bir şekilde belirler. Çoğu erkek amatör bir yaklaşım sergiliyor ve en ufak şeylerde bile sorun yaşıyor. Bunun temel nedeni ise misyonunu bilmemek, ne yapacağını ve niye yapacağını anlamamaktan kaynaklanıyor. Bunları madde madde açıklayarak ilerleyeceğim ve farkları ortaya koyacağım.

(toc) #title=(İçindekiler Listesi)

1. Profesyonellerin Bahaneleri Yoktur

    Hayatta bahanelerden daha büyük bir engel yoktur çünkü bahaneler çoğu zaman gerçektir. Biraz farkındalığı olan ve bir şeyleri gören birisi hayatın acı gerçeklerini fark eder ve zorluğu anlar. Hayatta bir şeyler elde etmek ve ilerlemek kolay değildir. Hiç kimse eşit şartlarda başlamaz ve avantajlı olanlar çok daha fazla şeyi en baştan elde edebilir. Bu noktada amatörler hayata bakıp gerçeği gördüğünde bahaneleri arka arkaya dizmeye başlarlar. Bu durumda bahaneler gerçektir ve gerçek fazlasıyla ikna edici gözükmektedir. Kadın tavlamak zor, vücut yapmak pahalı, dil öğrenmek sıkıcı ve gelişmek zaman alıcı olarak görünür. Bu durumda amatörler sürekli bahaneler bularak yapmaları gereken şeyleri yapmazlar. Basit şeylerden kompleks şeylere kadar sürekli bahaneler bularak kendilerini tembelliğe alıştırırlar. Bu ise bir çeşit sürekli kendini haklı çıkarma mekanizmasıdır.

    Profesyonellerin ise bahaneleri yoktur. Onlar gerçeğe bakar ve bunu kabul ederler. Gerçeği kabul etmek mental güç, derin anlayış ve yüksek motivasyon gerektiriyor. Bu zorlu şeyleri hiç kimse yapamaz yerine ben yaparım diye düşünürler. Gelişim süreci ne kadar zaman alırsa alsın ve ne kadar zor olursa olsun önemli değildir. Profesyoneller şartları avantajına kullanmaya odaklanır, bahane bulmaya değil. Mesela vücut geliştirme pahalı diye ağlamak bir şey değiştirmiyor ancak hapishanede bile kendini fit hale getiren adamlar var. Bu açıdan şartlar neyi sunuyorsa profesyonel direkt karar verip aksiyon almaya başlar. Diyet ve spor yapması gerekiyorsa haftalarca düşünüp bahaneler bulmaz. Ortamlarda ''spor pahalı abi ya'' diye ağlamaz. Bu açıdan direkt imkanlar dahilinde bir şeyler yapmaya başlar çünkü profesyonelin kaybedecek zamanı yoktur. Kız tavlamak zorlu olabilir ve bundan şikayet etmez. Direkt olarak kendini optimize etmeye başlar ve kadınlarla tanışarak kendini geliştirir. Oyununun her aşamasını ilerleterek gelişir. Bahanelere yer yoktur çünkü bir şeylerin zor olması onu değerli yaptığını bilir. Zor olmasa herkes başarırdı ve bu istenmeyecek bir şeydir. Kıtlık ile değer bağlantılıdır. Bu açıdan profesyonel asla zorluktan şikayet edip bahaneler bulmaz.

2. Profesyoneller İş Bitiricidir

    Amatörler çok tembel, bahane bulan, şikayet eden ve isteksiz kişilerdir. Bunu en basit işlerden en kompleks işlere kadar görebilirsiniz. Kendisine verilen bir görevi bile düzgün yerine getirmezler çünkü o şeyi yapmak istemezler, o işe enerji harcamak hoşlarına gitmez. Bu açıdan geçiştirerek yaparlar ki o işten kurtulsun ve geçsin gitsin.

    Profesyoneller ise iş bitiricidir ve genel olarak sorunları hızlıca çözerler. Kendilerine verilen görev ne ise direkt onu en iyi şekilde yapmaya çalışırlar. Bu noktada görevin kolaylığı veya zorluğu önemli değildir. O görevi en iyi şekilde yapıp işi bitirmeye odaklanırlar. Bu süreç zorlu ve sıkıntılı olabilir ancak önemli değil. Görevi verilen zamanda ve imkanlarla halletmeye odaklanırlar. Genellikle tüm odaklarını ve enerjilerini o işe verirler sonuç olarak da ortaya mükemmel bir iş çıkar. Asla sürecin zorluğundan bahsetmezler veya yaparken uğraştıklarını anlatmazlar. Profesyoneller sonucun önemli olduğunu çok iyi bilirler ve iyi sonucu getirip çenelerini kapalı tutarlar. Bu açıdan insanlar onlara güvenir çünkü iş bitiricilik çok az erkekte bulunan bir özelliktir. Bu iş bitiricilik şirketlere, ordulara veya herhangi bir operasyon yürüten her organizasyona lazımdır. Profesyonellerin iş bitiriciliği çok önemli ve değerlidir özellikle zamanında en yüksek kalite ile bitirilen işlerin kıymeti yüksektir. İnsanlara sonuç getirirsen istediğini alırsın.

3. Amatörler Tembeldir

    Amatörlerle ilgili en önemli problem aşırı tembel olmalarıdır. Genel olarak zamanlarını aylaklık yaparak geçirmeyi severler. Boşa giden zaman, potansiyel ve enerjiden dolayı pişman olmazlar. Onlar için ideal olan hiçbir şeyle uğraşmamaktır. Herhangi bir şey yapmak ve o şeyde gelişmek onlara zahmet verir. Hiçbir şeyle uğraşmak istemez ve o yüzden tüm sorumluluktan kaçarlar.

    Profesyoneller ise çalışkandır. Boş boş yatmak rahatsızlık verir ve bir şeyler yapmak isterler. Bu açıdan bu yapacakları şeylerin onları geliştirmelerini isterler çünkü hayata karşı çok fazla tutkuları vardır. Yaptıkları şey ne ise onda iyi olmak, gelişmek ve ilerlemek isterler. Yerinde saymanın geriye gitmek olduğunu bilirler bu açıdan hayattan beklentileri yüksektir. Profesyoneller hayatta çok yönlü gelişimin öneminin farkındadırlar ve bir erkek olarak gelişmen gereken çok alan vardır. Vücudunu geliştirmen gerekiyordur, bir şekilde paranı kazanmak zorundasındır, insan ilişkilerin gelişmelidir, daha iyi giyinmelisindir, bazı hobilerde iyi olmalısındır, kadınlarla aran daha iyi olmalıdır. Yapılacak o kadar çok şey vardır ve tüm alanlarda gelişmeye başlarlar. Tembelce durmak asla yetmez sürekli gelişirler ve günlerini dolu dolu geçirmeye odaklanırlar. Burada hayattan ne istediğini bilmek ve kendin için en iyisini yapmak önemlidir. Zengin olmak, playboy olmak, iyi vücuda sahip olmak, iyi boksör olmak, iyi satranç oynamak, iyi dans etmek veya 2-3 dil öğrenmek gibi hedefleri gerçekleştirmek ister. Amatörler ise daha bir alanda gelişemezken yani ne para kazanabiliyorlar, ne kadın var ne vücut var ne bir hobi ne bir yetenek ne de bir başarı. Amatörler hayatın tüm alanında kaybediyorlar.

4. Profesyoneller İşleri Ertelemez

    Profesyonellerin amatörlerden en önemli farklarından birisi işleri ertelememeleridir. Bir iş yapılacaksa onu direkt yapmak her zaman mantıklıdır ve zamanı verimli kullanmak açısından efektiftir. Amatörler genelde işleri ertelerler ve bu erteleme süreci sürekli devam eder. Şunu şu gün yaparım, daha sonra yaparım, daha sonra başlayacağım, bugün modumda değilim, şu an uğraşamayacağım diyerek işleri ertelerler. Bu durumda ise aslında tüm zamanlarında hiçbir şey yapmamaktadırlar tek yaptığı tembelliktir. Tüm işler birikmeye başlar ve bir süre sonra bu işlerle baş etmek imkansız hale gelir. Yapılması gerekilen bir sürü iş vardır ve tümü baştan savma bir şekilde yapılır. Bu durum ise amatörce bir harekettir. İşleri ertelemek hiçbir zaman iyi değildir ve irade zayıflığını gösterir. Bir erkekte irade güçlü olmalıdır ki profesyonelce yaşayabilsin. Yapılması gereken işleri asla erteleme. Mesela evi temizlemen, yemek yapman, spora gitmen, Almanca çalışman, akşam randevuya çıkman veya kadınlarla tanışmak için dışarıya çıkman gibi görevlerini tek tek yapmalısın. Direkt evi temizlemeye başlayıp sonra yemeği hazırlayıp spora gidip sonra belli süre Almanca çalışıp sonrasında duş alıp hazırlanıp randevuna gidebilirsin. Hiçbir işi ertelemeden aynı günde yapabilirsin ve bu işlerin önceliklerine göre de durumları ayarlayabilirsin yeter ki erteleme.



5. Profesyoneller Zamanı Verimli Kullanır

    Profesyoneller zamanı verimli ve efektif kullanır. Çoğu erkek amatördür ve aslında zamanını boşa harcıyordur. Zaman en değerli ve özel kaynaktır çünkü telafisi yoktur. Parayı telafi edebilirsin ama zamanı asla. Bu açıdan zamanını doğru kullanabilmen gerekiyor. 

Zaman dünyadaki en eşit şeydir herkesin 24 saati vardır. 

    Bu açıdan zamanını nasıl kullandığın senin başarını belirliyor. Sen zamanını verimli kullanıyor ve kendini geliştiriyorsan bunun karşılığını bir süre sonra almaya başlarsın ve arada ciddi farklar oluşmaya başlar. Profesyoneller hayatı  daha iyi anladıkları için kendilerini ona göre hazırlar. Bir erkek olarak ilk işin para kazanabilmektir çünkü para olmadan hayatını devam ettirmen mümkün değildir. O yüzden para kazandıracak yetenekleri kazanmak için kendini geliştirmeye başlarsın tüm zamanını buna harcarsın. Bu dil öğrenmek, yazılım, mesleki bilgi, teknik bilgiler olarak gider. Bu açıdan bu alana harcanan zaman sana iş hayatında para ve başarı olarak geri döner. Ayrıca zamanını iyi kullanman gereken şeylerden birisi sosyal hayatın, spor ve diğer şeylerdir. Tüm bunlara zaman ayırabilmen gerekiyor yani tüm görevleri öyle bir skalada yapmalısın ki her şeyi yapabilmiş olasın. Spora da gitmen, sosyalleşmen ve geri kalan zamanda kendini geliştirmen gerekiyor. O yüzden ben bilgisayar oyunları, dizi izlemek veya boşa zaman geçirilen her şeye karşıyım çünkü zaman değerli ve bu tür şeylere ayırılacak bir zaman yok. Erkek olarak zamanını boks, dans, dil, satranç, sosyal yetenekler ve diğer şeyleri öğrenmeye harcaman gerekiyor. Eğer bunlara değil de gününün 5-6 saatini sanal bir oyuna harcıyorsan gerçek hayatta geriye düşersin. Bilgisayarın başından kalktığın an sen bir hiçsindir gerçek hayatta hiçbir başarın yoktur.

    Amatörler tüm zamanını boşa harcar. Boş işlerle uğraşırlar arkadaşlarla okey oynamak, boş ve anlamsız gezmeler, saatlerce boş sohbetler etmek, tembelce evde yatarak zaman öldürmek, bilgisayar oyunları, pornolar ve tik tok'ta dans eden kızları izlemek gibi şeylerle zamanlarını boşa harcarlar. Bu açıdan gerçek hayatta kendilerine baktıklarına birer kaybeden olduklarını görürler. Cüzdanına bakar parası yok, vücuduna bakar kasları yok göbeğinden son 4 yıldır aletini göremiyor, yanında manita yok, hayatı tamamen bitmiş, boks yeteneği yok yumruk atmayı bilmiyor, dans edemiyor, sosyal yetenekleri yok, hayatta tecrübesi yok. Bu açıdan amatörler hep kaybediyor, profesyoneller ise kazanıyor çünkü zamanlarını çok verimli kullanıyorlar. Unutma boşa giden zamanın bu hayatta telafisi yok.


6. Profesyoneller Basit ve Kompleks Şeylerde İyidirler

    Profesyoneller genel olarak basit ve kompleks şeylerde iyidirler. Bu ikisinde iyi olmak zıt kutupları karakterinde birleştirmekten geçiyor. Amatörler genelde hiçbir şeyde iyi olmuyor ancak bunların birisinde iyi olma ihtimalleri oluyor. Profesyonel birisi olarak hem gündelik hayatın basit şeylerinde iyi olmalısın hem de kompleks yeteneklere sahip olmalısın. 

    Gündelik olarak basit olan şeyler mesela iyi yemek yapabilmek, iyi giyinmek, temiz olmak, genel sosyal becerilere sahip olmak gibi şeylerdir. Bir profesyonel bunlara sahip olmayı önemser ve bu basit şeylerde iyi hale gelir. Mesela jilet gibi giyinen bir adam profesyonelce davranıyordur çünkü imajını doğru oluşturmayı biliyordur oysa aynı adam pasaklı bir şekilde de gezebilirdi ama o zaman harcayıp daha iyi olmayı tercih etti çünkü hepimizin buna zamanı var. Bir gün ütü yapıp güzel kıyafetleri hazırlasan neredeyse 1-2 hafta giyecek kadar kıyafet ayarlamış olursun. O yüzden profesyonelce giyinmek zor değil sadece birazcık efor harcamak gerekiyor. Bu açıdan yemekleri önceden hazırlamakta profesyonelce bir hamledir hem tasarruf yaparsın hem de sağlıklı beslenmiş olursun. Gündelik hayatın basit akışındaki şeylerde iyi olmak önemlidir. Bir erkek olarak yemek yapamıyorum, kahve yapamıyorum, iyi giyinemiyorum veya basit sosyal şeyleri yapamıyorum demen bende hayal kırıklığına yol açıyor. Asla birer amatör olma.

Hayattaki kompleks beceriler kişiye göre değişmekte ancak bunlar insan hayatında önemlidir. Mesela yazılımdan anlamak, dövüşmeyi veya dans etmeyi bilmek, bir kadınla tanışabilmek, kendini doğru ifade edebilmek gibi beceriler gerekiyor. Borsadan anlamak, çeşitli bilgisayar programlarını kullanabilmek, iyi fotoğraf çekebilmek, iyi video çekebilmek, iyi yazabilmek ve çeşitli kompleks yönlere sahip olmak önemlidir. Kompleks becerilerle ilgili en önemli şey hayatımızı kolaylaştırması, sosyal yönümüzü güçlü tutması, saygınlığımızı arttırması ve bize başarılar getirmesidir.


7. Amatörler Motivasyonla, Profesyoneller Disiplinle Hareket Eder

    Amatörler bir işi yapmak için sürekli motivasyona, gaz verici sözlere, müziklere veya o alanla ilgili ilhama ihtiyaç duyar. Bu açıdan o alanı gerçekten istemezler ve eylemleri rasyonel bir akıldan ziyade duygulara dayalıdır bu ise başarısızlığın büyük bir nedenidir. Amatörler sürekli bir gaz ile bir şeylere başlar ve bırakırlar. Her yıl spora kaç milyon insanın başladığını görebilirsiniz ama bunların %90 kadarı ilk bir iki ayda sporu bırakır çünkü motivasyonları 3-5 günde tükenir. Kısa sürede sonuç bekleyen herkes o alanda pes eder. Kadın tavlamayı öğrenmek isteyen binlerce erkek var bir motivasyonla başlıyorlar ama 3-5 reddedilmeden sonra motivasyonu kaybedip bırakıyorlar. Aynı şey pek çok alanda geçerli mesela dans gösterisi izleyen herkes öyle dans edebilmek istiyor ve bir motivasyonla dans kursuna başlıyorlar ancak yağmurlu havada soğukta sıcakta modu düşükken veya başka sebeplerden dolayı istikrarlı devam edemiyorlar. Amatörler bu açıdan hayatta herhangi bir alanda ilerleyemiyor. Amatör adamların ne parası var, ne güzel manitası, ne iyi vücutları, ne güzel hayatları, ne güzel anıları ne de hayatlarının bir tadı var.

Profesyoneller duygularını ve değişen koşulları umursamaz. Onlar disiplinle yapılması gerekeni yaparlar. Düzenli olarak spora gitmek motivasyonla olacak bir iş değildir ve ciddi disiplin gerektiriyor. Duygularınla hareket edersen hiçbir şeyi sonuna kadar götüremezsin o yüzden de akılla hareket etmen gerekiyor. Berbat hissetsen, yorgun olsan, şartlar uygun olmasa ve daha bir sürü etken de olsa disiplinin korumalısın. Asla taviz vermeden ilerlemeli ve ona göre hareket etmelisin. Yapman gerekenleri istikrarlı şekilde yapacak disiplini göstermen seni başarıya götürecektir. Bu dünyada başarılı olacağın değerli zaferler elde etmek ciddi zaman alır. Hiçbir başarı kısa sürelerde elde edilemez. Ona fazlasıyla enerji ve zaman harcaman gerekiyor. Bu açıdan başarıların istikrarına, istikrarın ise disiplinine bağlı.

8. Amatörlerin Hedefleri, Profesyonellerin Alışkanlıkları Vardır

Amatörler sürekli hedef odaklı düşünürler ve büyük şeyler başarmayı hedeflerler ancak büyük hedefler koymak tehlikelidir. Amatörler büyük şeyleri başarmayı ve onun görkemli zaferiyle gösteriş yapmayı hayal ederler ancak bu tarz hedefleri gerçekleştirmek çok zordur. Büyük zaferler ufak alışkanlıklarla uzun sürede elde edilir. Hedefler koymak iyidir ama amatörler çok fazla hedef koymaktadırlar önemli olan hedefler koymak değil hareket halinde olmaktır her şeyi birer alışkanlığa dönüştürmektir.

Profesyoneller sürekli aksiyon halindedir her gün aksiyon alırlar ve hedeflerini alışkanlık haline getirmiştirler. Spora gitmek, bir işi yapmak, borsayla ilgilenmek, iyi giyinmek veya yeni kadınlarla tanışmak bir alışkanlık haline gelmiştir. Bu açıdan hedeflere doğru adım adım ilerlenir zaten hedefler ulaşılan bir şey değildir çünkü ulaştığın an hedefin değişir. Erkek asla amaçsız yaşayamaz o yüzden sürekli yolda olması gerekiyor bu açıdan da alışkanlıklarınla birlikte bu yolda gidersin.

9. Amatörler Sonuç Odaklıdır, Profesyoneller Süreç Odaklıdır

Amatörler sonuçlara çok takıntılı ve büyük beklentileri olan kişilerdir. İyi bir vücuda sahip olmak, zengin olmak, playboy olmak veya herhangi bir şeyde iyi olmak gibi sonuç beklentilerine sahiptirler. Başkalarının yıllarını harcadığı şeyleri kısa sürede elde etmek istemek gibi bir küstahlığa da sahipler o yüzden sürekli sihirli hap arar dururlar ancak bunun olmadığını öğrenmeleri hayatlarını boşa harcamalarına yol açıyor. Sonuç odaklı olmak anlaşılabilir çünkü bu hayatta sonuçlar hep önemlidir ama aşırı sonuç odaklı olmak süreçten zevk almanızı engeller bu ise kolayca sıkılıp pes etmenize ve istediğiniz sonuçlara ulaşamamanıza yol açıyor. Bu durumda süreçten ne kadar zevk alırsan daha efektif sonuçlar elde edersin. Spora gitmek sana işkence ve zaman kaybı gibi geliyorsa asla istediğin vücudu yapamazsın çünkü her an bitirip kaçmak istersin. O yüzden süreci sevmek ve sürece odaklanarak küçük gelişimleri takip etmek iyidir. Hem aşırı beklentilerle kendini mahvetmezsin hem de gelişimini sağlarsın.

Profesyoneller genel olarak sürece odaklanırlar çünkü aceleleri yoktur. Çoğu insanın neden aşırı acelesi olduğunu anlamak zordur çünkü amatör bir kafa yapısına sahipler. Her şey bir anda olsun denilemez acelen nedir? Herkes 3 ayda vücut yapmak istiyor yani kimse 3 yılda vücut yapacağım demiyor sabırlı olamıyor ve bu tür amatörce beklentilerle asla sonuç alamıyorlar. Profesyonellerin acelesi yok onlar sürece odaklı ve bir önceki halinden daha iyiye gidiyorsa bundan mutlu oluyor. Önemli şeylerin zaman ve enerji aldığının farkında o yüzden gelişimin tüm sürecinden keyif alıyorlar. İdeal olanda budur tüm süreçten keyif almak ve beklentileri unutabilmek gerekiyor. Bu durum bir paradoks oluşturuyor ancak hayat paradokslarla dolu bir yer. Hem çok çabalaman hem de beklentiden uzak olman lazım yoksa olmuyor.

10. Amatörler Hatalarda Pes Eder, Profesyoneller İse Hatalarla Gelişirler

Amatörler hata yapmaktan fazla korkarlar ve ilk hatalarında kendilerinden fazla şüphe ederek pes ederler.  Hata yapmayı hiç istemezler ve mükemmel bir izlenim oluşturmaya odaklanırlar. Amatörler zaten yaptıkları işten ziyade daha çok poz vermeye oynayan kişilerdir. Bu açıdan da hatalar yaptıkça pes etme istekleri artar çünkü bir şeyin kendisine odaklanmaktan çok odaklanıyormuş gibi yaparlar. Bu açıdan hatalar onların en nefret ettiği problemlerdir.

Profesyoneller ise hataları sever çünkü hatalardan ders çıkartırlar. Neyi yanlış yaptıklarını görmek ve öğrenmek isterler. Bu durumu analiz etmek, üzerine düşünmek ve geliştirmek isterler. Hatalar insana çok şey öğretir bu yüzden hatalardan kaçınmamak gerekiyor. Hayatı bir satranç oyunu gibi gördüğünde kendi hatalı hamlelerini görebilirsin. Neden bu hamleyi yaptım ve neden şunu yapmadım diye düşündüğünde kendini geliştirme fırsatın artar. Hatalar sana referans tecrübeleri oluşturur çünkü hayatta bir şeyle karşılaşıp kendini geliştirdiğinde artık devamında o şeye aşina olmaya başlarsın. Her şeyin ilk seferi zordur ama sonrasında kolaylaşır. İnsan zihni bir şeyi başardığında sınırları zorlamaya başlar. Bu açıdan hatalar sadece birer tecrübelerden ibarettir hata yapmaktan korkma ama amatörce davranıp hatalarını analiz etmekten de kaçmamalısın. Hatalarını analiz et ve onlardan çok şey öğren böylece hayatta profesyonelleşeceksin.
Tags:

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)