Evrimsel Psikoloji - IV - Kadınların Ovülasyon Döneminin Gizli Olması

YAŞAMIN PRATİK GÜCÜ
By -
0
İnsan kadınına dair ilginç bir adaptasyondur. Çoğu primat türünde dişiler üreme dönemine girdiklerinde bunu cinsel organlarının kırmızılaşması, çıkardıkları sesler ve yaydıkları kokularla erkeklere duyururlar.

Bu fenomen doğada sık sık görülür ve dişi belli dönemde üremenin verimini maksimize eder. İnsan kadınında ise bu tamamen gizlenmiş, kadının kendisi bile net olarak bilmemektedir. Bunun nedenini araştıran evrimsel biyologlar ; bu adaptasyonun erkekler arası kanlı çatışmaları minimize etmekle alakalı olduğunu tahmin ediyorlar. Hem de erkeklerin bebekleri öldürmesinin önüne geçilmesi için böyle bir adaptasyon oluştuğu öngörülüyor.

İnsan kadını fazlasıyla ilginç bir diğer özelliğe de sahip. İnsan kadını yılın her zamanı(adetli günler hariç) sekse açık ve mevsimin kendisinden daha az etkileniyor. Bunun erkeği etrafında tutma stratejisi olduğu bariz ortada. Koruma ve beslemeye karşılık bunu sağlayan erkeğe seks sunmak. Bu provider stratejisi bu zamanlarda öldü tabi ama tarih boyunca fazlasıyla etkiliydi.

Kadınlar ne zaman ovülasyonda olduğunun bilincinde değildir ve bu döneme dair pek işaret yoktur veya bu işaretler kolayca fake yapılabilir makyajla. Makyak sektörüde büyük oranda bu sinyaller üzerine kurulu yani erkeğin bilinçaltına etki eden imgeleri belirginleştiriyor. Ayrıca kadınlar bu dönemde en iyi dnayı temsil eden iyi görünüşlü ve statülü erkeklere daha fazla reaksiyon veriyor. Araştırma sonuçları kadınların en çok bu dönemde eşlerini aldattıklarına dair bulgular saptamıştı.

Eğer ovülasyon dönemi bilinseydi erkek bu dönemde kadını kollayıp eve kapatıcak, dönem geçince kendisi başka kadınlara gidecekti. Bu durumda kadın ve çocuk sürekli bekar kadınlar karşısında mağdur olacaktı. O yüzden kadının yılın hemen hemen her zamanı sekse açık olması gerekiyor. Tahminim kadının adetli olduğı dönemde bu sorun olmuş ancak anal seks ve oral seks gibi alternatiflerle kadın kısa süreli bu durumu idare etmiştir.

Ovülasyonu bilen erkekler belirli kadınları dölleyebilmek uğruna çok ciddi bir cinsiyet içi rekabete girebilir her dönem ciddi kapışmalara yol açabilirdi. Hatta medeniyetin kurulmasını bile engelleyebilecek bir şey olabilirdi bu. Sonuçta toplumsal durumda cinsellik her zaman bastırılır. Kadınların cinsel dönemde bunu belli etmesi ve erkekleri aşırı tahrik etmesi durumu heralde ciddi çatışmalarla süren bir dönem olurdu.

Hem korunmayı sağlamak, hem erkeği elde tutmak, hem çocukları beslemek, hem de çocuğun öldürülme ihtimalini minimize etmek için kadınlarda zaman içerisinde ovülasyon belirtileri yok olmuştur.

Sonuçta çoğu tür yılın belli dönemlerinde karşı cinse ilgi duyar, diğer dönemlerde ise ilgilenmez. İnsanlarda bu durum yoktur. İnsan kadını kendisini yılın her zamanı sekse açık tutarak ve adet döneminde yeni alternatifler oluşturarak(anal ve oral seks) erkeği etrafta tutmayı başarmıştır. Bu ise ciddi bir başarılı strateji olmuştur.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)