Testosteronu Arttırmanın Yolları

YAŞAMIN PRATİK GÜCÜ
By -
3

Merhaba Yaşamın Pratik Gücü okurları, bu makalemde sizlere testosteronun önemi, testosteronu arttırma yolları, testosteron nasıl artar, bilimsel olarak testosteron arttırmak konularını anlatacağım. 

Testosteronun Önemi

Testosteron Hormonu


 Testosteron, erkeği erkek yapan hormondur ve eksikliği ciddi sorunlara yol açmaktadır. Bir erkeğin testosteron seviyeleri normal veya yüksek düzeylerde olması gerekmektedir. Yüksek testosteron erkeği cesaretli, risk almaya eğilimli, hırslı, dayanıklı ve güçlü yapmaktadır.  

Testosteron; sağlık, enerji, bağışıklık sistemi, kas oluşumu ve kemik erimesiyle yakından alakalıdır bu açıdan çok önemlidir. Bir erkeğin sağlıklı olması ve başarılı olmasında büyük etkisi vardır. Yüksek testosteron seviyesine sahip erkekler daha cesur ve bu durumun evrimsel bir geçmişi var çünkü vahşi doğada mücadele etmek ciddi bir cesaret gerektiriyordu. Kadınlarda bu açıdan yüksek testosteronu çekici bulmaktadırlar ve yüksek testosteron gösteren sinyallere hassastırlar. 

Testosteron aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendiren ve aktif tutan hormondur, erkek sağlığı açısından önemlidir. Bu açıdan bakıldığında erkeğin kutsal hormonu diyebiliriz. 

Testosteronun düşüklüğünde ise;
  • Depresyon ve düşük enerjiye yol açıyor. Erkek psikolojik sorunlarla boğuşuyor ve bunlarla baş edemiyor. Harekete geçecek enerjiyi kendinde bulamıyor daha çok uyumak ve tembellik yaparak yaşamaya devam ediyor. Bu açıdan depresyon çok tehlikelidir ve bizzat düşük testosteronla bağlantılıdır.
  • Korkaklık düşük testosteron seviyesinin bir diğer örneğidir. Korkak erkeklerde kortizol hormonu yüksek düzeyde sürekli salgılandığından testosteron düşük olur. Bu ise erkeğin korkak olmasına yol açar. Risk alamayan ve korkak olan bir erkek ise başarılı olamaz.
  • Bağışıklık sistemi ciddi bir seviyede zayıflar ve erkeğin hasta olması daha kolay hale gelir. Genel olarak sıska ve şişman erkekler daha sık hasta olur çünkü testosteron seviyesi düşüktür.
  • Libido düşüklüğü de düşük testosteron ile alakalıdır. Erkek ereksiyon olamamakta veya cinsel istekte ciddi bir düşüklük yaşamaktadır. Bu açıdan bakıldığında sağlıklı erkek=libidosu yüksek erkektir. Libidonun düşük olması da erkek için tehlikeli bir durumdur.
  • Düşük testosteron seviyesi Alzheimer, prostat kanseri ve kas kaybı gibi hastalıklara yol açmaktadır. 
Testosteron erkek için hayati öneme sahip ve yüksek seviyelerde olması her zaman daha iyidir. Kas büyütmek, daha iyi performans göstermek ve psikolojik olarak güçlü olmak için ciddi seviyede testosterona ihtiyaç var. Testosteron yaşla beraber lineer bir düşüş gösterir ve erkeklerin kadınlardan ortalamada 5 yıl daha kısa yaşamasının sebebi de testosteron hormonudur.

Testosteronu Arttırmanın Yolları


Testosteronu arttırmanın pek çok farklı yolu bulunmaktadır ve bunların doğal olanlarına odaklanacağım. Burada herhangi bir Testosteron takviyesi önermeyeceğim. Tavsiyelerim doğal ve hayat tarzına uygun şeyler olacaktır. Testosteronu arttırırken sağlığa dikkat etmek benim açımdan önemlidir. Pek çok vücut geliştirme sporuyla uğraşanlar gibi anabolik steroid iğnelerine ihtiyacınız yok.

Diyet

1. Alkolü Azalt

Alkol testosteronu düşüren en önemli etkenlerden birisidir. Uzun süreli alkol kullanımı erkeğin testosteron seviyesini ciddi seviyede düşürecektir. Bu açıdan alkolü minimal düzeyde tutmanız veya hiç içmemeniz çok daha iyi olacaktır. Alkol tüketeceğiniz zamanda bira yerine daha güçlü şeyleri içmeniz iyi olacaktır çünkü bira östrojen salgılanmasını arttırıyor. Alkol tükettiğinizde ise bol bol su içmeyi ihmal etmeyin.

2. Şeker ve Basit Karbonhidratları Azalt


Yüksek seviyede şeker alımı testosteron seviyesini ciddi derecede baskılıyor. Rafine edilmiş karbonhidratlarla beraber şeker insülin direncini ciddi seviyede arttırıyor. Bu ise diyabete ve ciddi kilo almaya yol açıyor. Şeker tüketmeyi bırakman gerekiyor ve şekeri sadece meyvelerden almalısın. Basit karbonhidratlar ise size gereksiz kalori sağlayacağı için kilo almanıza yol açacaktır. Bu açıdan abur cubur tüketimi, hamur işleri ve sağlıksız yiyeceklerden uzak durmalısın.

3. Kompleks Karbonhidratlar Tüket

Kompleks karbonhidratlar glisemik indeksi düşük gıdalardır ve uzun süre tok tutmasıyla bilinirler. Ayrıca lif içermeleri ve çeşitli vitaminleri barındırmaları açısından fazlasıyla faydalıdırlar. Bu noktada yulaf, bulgur, pirinç, makarna ve patates gibi gıdaları tüketmelisin. Sağlık açısından ciddi faydaları olduğu gibi doyucu olmaları açısından da önemlidirler.

Kompleks karbonhidratlar diyetinin önemli bir kısmını oluşturmakta önemlidirler bu açıdan sağlıklı beslendiğinde testosteron seviyende ciddi şekilde yükselecektir.

4. Protein Tüket

Protein testosteronu arttırmanın ve sağlıklı beslenmenin en önemli parçası denilebilir. Bir erkeğin kilosu başına 0.8 gram protein tüketmesi onun testosteron seviyesini arttırması ve sağlıklı olması açısından gereklidir.

Protein kasları güçlendirecektir ve kaslarınızın güçlenmesi ise doğal olarak testosteron seviyenizi ciddi oranda arttıracaktır. Bu açıdan yumurta, balık, tavuk,kırmızı et gibi protein kaynaklarını tüketmelisiniz. Bitkisel proteinleri de fıstık, badem ve fındık gibi kuruyemişlerden de protein takviyesi yapabilirsiniz.

5. Sağlıklı Yağ Tüketimini Arttır

Sağlıklı yağ tüketimi omega-3 ve yağ asitlerini almak bakımından önemlidir. Beyin fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesi ve testosteronun arttırılması açısından büyük öneme sahiptir.

Sağlıklı yağ tüketimi için ceviz, balık ve keten tohumu gibi besinleri tüketmelisiniz. Kalp sağlığı ve psikolojik sağlık açısından özellikle balık tüketimini arttırmalısınız.

6. D Vitamini Takviyesi Önemli

D vitamini testosteronu ciddi seviyede arttıran bir vitamindir. Güneş ışığı almak ve d vitamini içeren besinleri tüketmek bu açıdan önemlidir. Mayıs-kasım ayları arasında saat 10.00-15.00 arasında direkt olarak güneş ışığına temas etmek önemlidir. Güneş kremleri veya pencereden güneş almak d vitamini sentezini engelliyor.

D vitamini yine balıklarda bulunuyor ama bunu yiyecekle sindirmek zor o yüzden d vitamin hapları alabilirsiniz.

7. Magnezyum Takviyesi Yap

Magnezyum takviyesi de testosteron seviyesini  ve enerji düzeyini arttırmakta fazlasıyla önemli. Magnezyum takviyesi alan erkekler genel olarak daha enerjik ve yüksek libidoya sahip olduklarını hissediyorlar. Magnezyum hormonal dengeyi sağlamakta ve sinir sisteminin çalışmasını iyileştirmekte büyük öneme sahip.

8. Sigara İçmeyi Bırak

Sigaranın zararları saymakla bitmez ve bu açıdan testosteron seviyeni yüksek tutmak istiyorsan sigarayı tamamen bırakmalısın. Sigara sağlığına zarar veriyor, performansını ciddi düzeyde düşürüyor bunu tamamen engellemelisin. Sigara içen erkeklerin testosteron seviyesi normalin çok altında ve bu durum ciddi sorunlara yol açıyor. 

Fiziksel

1. Ağırlık Kaldır

Ağırlık kaldırmak testosteron seviyesini ciddi şekilde arttırıyor. Kasların zorlanması ve gelişimi ile birlikte ağırlık kaldırmak en etkili testosteron arttıran hareketlerdendir. Özellikle belirli bir ağırlık ile yapılan squat hareketi testosteronu ciddi seviyede arttırmaktadır. Bu açıdan bacak çalışılan günlerde testosteron seviyeniz daha da artacaktır kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

2. Yoğun Fiziksel Aktivite

Yüksek tempolu kardiyo hareketleri yapmanız testosteron seviyenizi arttırmanızda etkili olacaktır çünkü yağ yakımını hızlandıracak aktiviteler testosteron seviyelerinizi de ciddi seviyede arttıracaktır. 

Belirli aralıklarla yüksek seviyeye çıkıp sonra düşen antrenmanları tercih etmelisiniz. Hiit antrenmanları araştırarak uygulamalısınız. Kalp atışınızı hızlandırıp ve yavaşlatarak antrenman yapmanız size fayda sağlayacaktır böylece vücudunu şaşırtarak daha fazla kalori yakmış olacaksınız.

3. Sabahları Koşuya Çık

Sabahın serinliğinde ve dinçliğinde açık havada koşu yapmanın yerini hiçbir spor salonu dolduramaz. Bu açıdan sabahları erken kalkıp 30 dakika boyunca yapacağın bir koşu seni dinç tutacaktır ve testosteron seviyeni arttıracaktır. Sabah koşuları psikolojik olarak erkeği ciddi seviyede güçlendiren şeylerdir çünkü irade ve hırs gerektiriyor. Sabahın soğuğunda açık havada koşmak sizi tamamen açacaktır ve bu sayede çok daha fazla yağ yakacaksınız. Açık havada oksijen almanızda yaşadığınızı hissetmeniz açısından önemli olacaktır.

4. Düzenli ve İyi Uyu

Düzenli uyku, psikolojik ve fiziksel sağlığın temelidir. Bir erkeğin günde 8 saat kaliteli bir şekilde uyuması lazım. Bu açıdan iyi bir yatak ve yastığa sahip olmalısınız ve uykunuz hiçbir şekilde bölünmemelidir. Belirli saatlerde uyuyup erkenden kalkmalısınız bunun için ideal saatler 23.00-07.00 saat aralığıdır.

Uyku testosteronu arttırmanın ve yüksek seviyede tutmanın en önemli parçalarından birisidir. Bu açıdan bakıldığında kaliteli ve iyi uyku = yüksek testosteron demektir.

5. Soğuk Suyla Duş Al

Soğuk suyla duş almak bağışıklık sistemini güçlendiren ve erkeği canlı hissettiren şeylerden birisidir. Testosteronu arttırmıyor ancak adrenalin salgılamanızı sağlayarak daha iyi hissetmenize yol açıyor. Bu açıdan soğuk suya duş almanızı ciddi bir şekilde tavsiye ederim.

Dikkat Edilmesi Gerekilen Şeyler

Jason Statham testosteronun vücut bulmuş hali gibi bir adam.


1. Nofap

Testosteronu ve enerjini yüksek tutmak için nofap yapmalısın yani porno ve mastürbasyondan uzak durmalısın. Nofap ile birlikte ilk hafta testosteron seviyesi maksimuma çıkıyor daha sonra ise stabil bir yükseklikte kalıyor. Bu açıdan enerjini düşürmemen ve bu cinsel enerjiyi aksiyona geçirmen lazım ki testosteron hep yüksek kalsın.

2. İyimser Olmak

İyimser olmak ve pozitif düşünmek testosteronu arttıran bir diğer detaydır özellikle stresi azalttığından sizin avantajınızadır. Stres testosteronun en büyük düşmanıdır çünkü kortizol direkt olarak testosteron seviyesinin azalmasına yol açar.

İyimser olmak ve pozitif düşünmek size ciddi avantajlar sağlayacaktır.

3. Çekici Kadınlarla Konuş

Güzel ve çekici kadınlarla sohbet etmen senin testosteron seviyeni ciddi şekilde arttıracaktır ve bu durumu avantajına kullanarak güzel kadınları elde edebilirsin. Kadınlar testosteronu çekici buluyor ve bunun sinyallerine karşı da hassaslar. Güzel kadınlar erkeğin içgüdülerine hitap ediyorlar ve bu noktada testosteron seviyelerinde artış sağlayacaklardır.

4. Kaybeden Arkadaşlarından Kurtul

Sürekli olumsuz konuşan ve hayatta başarısı olmayan adamlardan kurtulmalısın. Negatiflik ve sızlanmadan başka bir şey yapmayan adam senin testosteron seviyeni düşürecektir. Sana faydası olmayan adamlarla arkadaşlık etmemelisin. Arkadaşlarınla para kazanmak ve spor yapmak gibi pozitif şeyler üzerinde ilişki yürütmelisin. Kaybedenleri ise hayatında tutma.

5. Dik Dur

Dik durman ve postürünü sağlam tutman testosteronu yine etkileyen bir şeydir. Beden dilin ve inançların testosteron seviyene direkt etki ediyor bu açıdan dik durmalısın çünkü dik bir duruş özgüveni direkt arttıracaktır.




Yorum Gönder

3Yorumlar

  1. Harika bir makale. Bir sorum olacak. Ben üniversite sınavına hazırlanıyorum. Testoyu max tutmak için ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
  2. Hocam merhaba,bir şey sormak istiyordum,ekmek kullanmak testosteronu azaltır mı?

    YanıtlaSil
Yorum Gönder