Sosyal Anksiyete İle Baş Etmek

YAŞAMIN PRATİK GÜCÜ
By -
0

 Merhaba sevgili Yaşamın Pratik Gücü okurları bu makalemde ''sosyal anskiyete ile baş etmek, asosyallik ve sosyalleşme fobisi'' konularını işleyeceğim, keyifli okumalar.

(toc) #title=(İçindekiler Listesi)

Sosyal Anksiyete Nedir?

    Sosyal anskiyete bireyin sosyalleşmekten korkması ve ciddi seviyede kaygı duymasıdır. Sosyalleşme sürecinden önce bireyin kafasındaki endişeler artmakta ve diğer bireylerle sağlıklı ilişki kurulamamaktadır. Bu noktada utangaç, çekingen ve asosyal davranışlar gösterilmektedir. Sosyal anksiyete daha çok güç hiyerarşisinde düşük seviyeli erkeklerde yaygındır. Ergenlik dönemi ve yetişkinliğin ilk döneminde sosyal anksiyete yaşayan fazlasıyla erkek vardır. Genel belirtileri; kendini ifade doğru bir şekilde ifade edememek, sosyalleşmeden kaçınma, utangaçlık, çekingenlik ve geri planda kalma istediği gibi şeylerle kendini gösterir.
Sosyal anksiyete bir karakter özelliği değil davranış kodudur.


Sosyal Anskiyetenin Nedenleri

    Sosyal anksiyetenin temel nedenlerinden birisi sosyalleşmenin çocuklukta başarıyla gerçekleştirilememesi ve diğerlerinin üzerinde mükemmel bir imaj bırakma isteğidir. Sosyal anskiyete genellikle yüksek beklentilerle gerçek hayatın çatışması durumunda bireyin karakterinin parçalanmasıyla oluşur. Kendine olan inançlar gerçek hayatla birleşemez ve başkalarını etkileme çabasız başarısız olur. Bu durumda birey sosyalleşmekten kaçınacak ve iyi hissetmek için yalnız kalmayı tercih edecektir. Kişinin egosu ile gerçek hayattaki statüsü çatışacaktır bu ise parçalanmış karakter sendromuna yol açmaktadır. 
    
    Sosyal anksiyetenin diğer nedeni ise kadınlarla sağlıklı ilişkiler kurulamaması ve iletişimin geliştirilememesidir. Erkekle kadının arasında mesafe olması da sosyal anksiyeteye yol açıyor. Birey toplumdan kaçmaya başlıyor ve kendi kendine takılmak daha güvenli geliyor. Sosyal anksiyetesi olan erkeklerin testosteron seviyesi daha düşük ve stres toleransları zayıf. Bu açıdan sosyalleşmek onlar için bir işkence halini alıyor. Ayrıca fazla zayıf karakter ve gerçeklerle baş edememe gibi durumlarda eklenince asosyal olmaları kaçınılmaz oluyor.

Asosyallik

    Asosyallik ciddi bir zayıflıktır ve karakter gelişiminde negatif bir etki yaratmaktadır. Biz insanlar ultra sosyal bir türüz ve sürekli diğerleriyle iletişim halindeyiz. En az iletişim kuran insan bile sürekli başkalarıyla muhatap olmak zorunda kalıyor. Bu açıdan gerçekten asosyal olmak zordur. Benim bakış açımdan asosyallik bir ''iletişim problemi''dir. Asosyal erkeklerin doğru mentalite ile kolayca sosyalleşebildiklerini defalarca kez gözlemledim. Bu problemi çözmek erkeklerin başarısı için çok önemlidir. Asosyal bir erkeğin başarılı olabileceği çok az alan var(entelektüel uğraşlar ve teknolojik alanlar).

    Asosyalliğin çözülmesi gerekilen bir problem olarak görülmesi gerekiliyor. Teknolojik gelişmelerle artan izolasyonun etkisiyle erkekler bilgisayar oyunlarına dalarak sosyal becerilerini geliştirmiyor. Bu durum ise gerçek hayatla karşılaştıklarında afallamalarına yol açıyor. Öncelikle kadınlarla ilişkiler tamamen sosyal beceriler üzerine kurulu. Çok yakışıklı bir erkek bile olsan asosyalsen şansın yok demektir. Okul ve iş hayatı da tamamen iletişim üzerine kurulu. İletişim becerileri eğitimde, iş hayatında ve kariyerinde çok büyük öneme sahip oluyor. Bir erkek eğer bunlardan yoksunsa hem başarısı gölgede kalacak hem de depresyona girecektir. Sosyalleşmekten yoksun bir erkeğin tamamen mutlu olması imkansızdır.

Sosyal Anksiyeteyi Yok Etmek

    Sosyal anksiyeteyi yok etmenin tek yolu kendini sosyalleşmeye zorlamandır. İlkte ne kadar acı verse ve berbat hissettirse de zorla sosyalleşmelisin. Anlamsız ve aptalca bulduğun ortamlarda takılmalısın. Sosyal kaygılarını yenmelisin ve rezil olma pahasına buna devam etmelisin. İlkte sana acayip sert bir şekilde acı verecek ama bu acıya alışacaksın zamanla hiç kalmayacak. Her sosyalleşme serüvenin de sıkıntılar çekmen olasıdır. Bu açıdan başkalarının ne düşündüğünü umursamadan ve onları yargılamadan onlarla iletişim kurmalısın.
    
    Sosyal anskiyete zamanla azalıyor ve yok oluyor. Bunun için erkeğin sürekli kendi konfor alanından çıkması gerekiyor. Kendisini zorlaması ve sosyalleşmeyi başarması gerekiyor. Bunun bedeli ne olursa olsun ne kadar hata yaparsa yapsın önemli değil. Sürekli olarak sosyal yetenekleri uçlarda test etmek ve geliştirmek gerekiyor. Belirli bir süreden sonra sosyal anksiyete diye bir şey kalmayacak. Cesaretiniz artacak ve eski halinizi hatırlamayacaksınız bile. Bir kişiyle normal iletişim kuramazken zamanla kalabalık kitlelere hitap edecek seviyeye geleceksiniz. Bunların tümü geliştirilebilir yeteneklerdir.

En Etkili Çözüm

    Bana göre sosyal anksiyetenin en iyi çözümü soğuk yaklaşım yaparak hiç tanımadığın kadınlarla tanışmaktır. İlkte çok zor ve stresli olsa da adrenalin sizi bağımlı yapacaktır. Belirli süre pratikten sonra çok daha hızlı gelişim göstereceksiniz. Soğuk yaklaşımda 1 yılda kazanacağınız sosyal becerileri normal hayatta 10 yılda anca kazanırsınız. Kendinizi uç sınırlarda zorlamak gelişiminizi arttıracaktır. Sadece erkeklerle ve toplumla sosyalleşmeniz yeterli gelmeyecektir. Kendinizi bizzat güzel kadınlarla konuşmaya zorlamalısınız ki gelişiminiz çok daha ileri seviyelerde olsun. 

Yapmanız gerekenler;
  • Sürekli sınırlarınızı zorlayın her iletişim fırsatını değerlendirin
  • Evde ve konfor alanınızda kalmayın
  • Hoşlanmadığınız bir ortamda olsanız dahi oradan ayrılmayın
  • Dalga geçilecek ve komik durumlara düşmekten çekinmeyin
  • İnsanların ne düşündüğünü umursamayın
  • Güzel kadınlarla tanışın ve sohbet etmeye çalışın
  • Kadınlara iltifat edin
  • Sosyal ortamlarda kendinizi ifade edin 
  • Olayları gözünüzde büyütmeyin
  • Anksiyeteniz arttığında kaçmayın problemin üzerine gidin
  • Asosyallik bir karakter özelliği değildir davranıştır bu açıdan düzeltilebilir üzerine gitmelisiniz.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)