Üniversite Eğitimi Gereksiz Mi?

YAŞAMIN PRATİK GÜCÜ
By -
2

 Merhaba sevgili Yaşamın Pratik Gücü takipçileri bu makalemde üniversite eğitimi gereksiz mi? üniversite okunmalı mı? Üniversite eğitiminin kariyer açısından faydası var mı? gibi konuları inceleyeceğim.

(toc) #title=(İçindekiler Listesi)

    1. Üniversite Eğitiminin Amacı

    Üniversite eğitiminin temel amacı sana para kazandıracak beceriler ve meslek edinmek gibi gözükebilir ancak temelde böyle değildir. Üniversite eğitiminin en temel amacı akademik kariyer altyapısı sağlamaktır. Tüm dünyada üniversiteler bu amaca odaklanır ve akademik kariyerin amacı da insanlığın entelektüel birikimine katkı, araştırmaların ve çalışmaların yürütülmesidir. 

    Üniversite eğitiminin odağı asla senin para kazanman veya zengin olman gibi alanlar üzerine kurulu değildir. Üniversite sana teorik akademik bilgileri kazandırır ve senin kültürel bilgi düzeyini daha da yukarıya çeker. Türkiye'de genel bir problem ise üniversite eğitiminin öneminin son 20 yılda çok fazla artması ayrıca her yerde üniversite olmasıdır. Birisinin para kazanması veya meslek öğrenmesini amaçlamamasına rağmen bu kadar çok üniversite olması tamamen bir sistem hatasıdır çünkü özel sektör ve reel piyasanın eleman ihtiyaçları düşünülmeden bölüm, kontenjan ve üniversite açılışı yapılıyor. Bu yüzden de üniversite mezunu o kadar çok kişi var ki bu kişiler piyasadan bir haber okuyorlar ve sonuç olarak işsizlik ortaya çıkıyor. Özel sektörün ihtiyaçları veya piyasada ki eksikliklere göre üniversiteler kendilerini yenileyemiyor, bunu öngöremiyor ve planlayamıyorlar. Bu açıdan da üniversite eğitiminin amacı ciddi olarak tartışmaya açık konudur.

    2. Üniversite Eğitiminin Maliyetleri

    Üniversite eğitiminin masrafları her geçen gün artmaktadır ve bu son 6-7 yıldır ciddi şekilde artıyor. Öğrenci olmanın tadı ve keyfi kaçmaya başlayabiliyor. Ciddi enflasyon öğrenciyi çok zor durumda bırakıyor ve üniversite hayatını dolu dolu yaşamasını engelliyor. Üniversite hayatı zaten genel olarak gezmek, eğlenmek, yeni kültürler tanımak ve hayatı keşfetmekle alakalı oluyor. Bu ancak zengin toplumlarda tamamen mümkün olurken Türkiye'de pek mümkün olmuyor. Günümüzde aileler artık bu masrafları karşılamakta ciddi yetersiz kalabiliyor. Barınma, yiyecek, giyim ve çeşitli istekler hesaba katıldığında bir öğrencinin ihtiyacı olan minimum aylık para en kötü 5.000₺ seviyesinde olmalıdır.

    Sadece Türkiye'de değil dünya genelinde de eğitim maliyetleri artıyor. Amerika'da mezun olan öğrenciler student loan'ları ödemekte baya zorlanıyorlar. Avrupa'da pek çok genç üniversiteye gitmeyi eskisi kadar önemsemiyor ve masraflarla uğraşmak istemiyorlar. Alternatif eğitim kaynaklarının oluşması gençlere daha fazla özgürlük verebiliyor. Bu açıdan üniversite öğrenimi masraflarına karşılık değip değmeyeceği duruma göre değişmektedir. Paran olmadan üniversite okumak gittikçe zorlaşıyor. Bu açıdan o kadar masraf ve sıkıntı çekip istenilen miktarlarda para kazanamamak ise bu işin ciddi bir sonucu oluyor. 

    Okunacak üniversite, şehir ve bölüm burada maliyete değecek türden olmalıdır. Sen Konya'da mühendislik okumak için bir ton para harcıyorsan buna değmez veya Tokat'ta işletme okuyorsan sana bir fayda sağlamaz. Bu açıdan öncelikle üniversiten prestijli olmalı yani üniversite sınavında derece yapman lazım. Özel üniversiteleri buna dahil etmiyorum çünkü maddi durumu iyi olan birisinin okuyup/okumaması çokta bir fark yaratan durum değil. Normal birisiysen üniversitenin iyi olması, şehrinin iyi olması ve bölümünün iyi olması gerekiyor. O kadar sıkıntı çekecek ve uğraşacaksan bari buna değecek bir şey olmalıdır. Tüm kaynaklarını eğitime harcayıp işsiz kalırsan ne olacak buna değecek mi? Bu tür noktalar iyi düşünülmeli vasat bölümler okunmamalıdır çünkü zaten işsiz vasıfsız birisi olacaksın neden 4-5 yılını çöpe atasın ki?



    3. Üniversite Eğitiminin Katkıları

    Üniversite eğitiminin temel katkıları Türkiye'de şöyle düşünülebilir;
    1. Farklı şehirde tek başına yaşamayı öğrenmek
    2. Farklı kültürde ve ortamda yaşamak
    3. Farklı noktalardan gelen insanlarla ortak noktada buluşmak
    4. Aile evinden uzakta olmanın verdiği özgürlük ve rahatlık
    5. Üniversite ortamının Türkiye'de alternatifsiz olması mesela üniversite bitince çoğu kişinin sosyal hayatıyla aşk hayatı bitiyor o yüzden bu yıllar çok güzellenir.
    6. Boş zamanın olması farklı şeyler denemeye imkan sağlıyor.
    7. Akademik ve kültürel anlamda gelişim
    8. Bölüm iyiyse en azından potansiyel bir gelecek vaat etmesi

    Üniversite okumak bana göre 3 noktada fazlasıyla gereklidir.

    1.Üniversite ortamı farklıdır ve o ortamda bulunmak güzel bir şey. Sosyalleşmek, farklı şeyler denemek ve öğrenmek için çok ideal yıllar. Gençsin, enerji dolusun ve hayatını yaşamak istiyorsun. Ayrıca sürekli kendi yaşıtındaki gençlerle iç içesin bu ise özel bir yaşam alanı oluşturuyor. Üniversite yılları fazlasıyla keyifli yıllar bu açıdan bunu es geçmek çokta iyi olmayabiliyor. Üniversite altı ortamlar yani üniversiteye gitmemiş kişilerin bu çeşit ortamları olmayabiliyor ve hayat onlar için çok daha erkenden evlilik yoluna gidebiliyor.

    2.Üniversiteyi eğer doğru kullanıyorsanız vizyon ve kişisel gelişim açısından büyük fırsatlar barındırabilir. Bu ise üniversitenin sana direkt sağladığı bir imkan değil senin kendi potansiyelini doğru kullanmanla alakalıdır. Bu açıdan üniversite sürecini verimli geçirmek ve alternatifler denemek bu açıdan önemli oluyor. Dil öğrenebiliyorsun, Erasmus yapabiliyorsun ve bir sürü kültürel faaliyette bulunuyorsun. Benim için en önemlisi Erasmus yapmak ve dil öğrenmekti açıkçası bunlarda kısıtlı kontenjanda olan şeyler ama kişiye bağlı. Birisi üniversiteyi tamamen okey oynayarak geçiriyorsa tabi ki hiçbir şey öğrenemez.

    3.Özgürlük kazanmak için üniversite hayatı Türkiye'de bana göre önemli çünkü sürekli ailesiyle yaşayan birisi bu özgürlüğe erişemiyor. Bu ise aileye bağımlı yaşamaya yol açıyor üstüne de evlenene kadar bu süreç devam ediyor. Kişi aile ve akraba baskısından kurtulup özgür birey olamıyor. Üniversite okuduğunda ise en azından 4-5 yıl evde değilsin üstüne iş hayatına atıldığında da ailenle yaşamıyorsun çoğu durumda bu ise güzel bir şey. Üniversite okumayan arkadaşlarımın tümü hala ailesiyle yaşıyor çünkü kendi işlerini yapıyorlar güzel para kazanıyorlar ama aile ile yaşamaya devam ediyorlar.

    4. Üniversite Eğitimi Zaman Kaybı Olabilir Mi?

    Üniversite eğitiminin en temel noktalarından birisi ciddi zaman alması ve seni oyalamasıdır. Eğer birisi gerçekten para kazandıracak bir şeyleri öğrenmek ve bir meslek sahibi olmak istiyorsa o kişi için üniversite eğitimi zaman kaybı olabilir. Üniversite mezunları sonuçta 23-24 yaşlarında mezun oluyor çoğunlukla ve ellerinde pek bir şey olmuyor. Bir kişi 18'den itibaren çalışarak çok daha fazla şey elde edebilir. Hayata erken atılır, erkenden düzenini kurabilir ve belirli şeylere erişebilir sonuçta para kazanmaya odaklı yaşıyor. Burada tabi ki kişinin çalıştığı sektörde gelişim sağlaması çok önemli yoksa okumayıp 5 yıl garsonluk yapan vizyonsuz birisi para kazanamaz. Meslek edindirecek ve para edecek beceriler kazanmak önemli. Bir marangoz ustası olmak bile ciddi paralar kazandırabiliyor mesela bir yakınımın babası marangozluk yapıyor inanılmaz para kazanıyor sanatında fazlasıyla iyi. Bu açıdan meslek sahibi olmak her zaman önemli olabilir eğer amaç direkt para ise pek çok teknik meslekte iyi paralar var. Sadece bu işlerin bir fiyakası yok yani itibarlı değiller. Genellikle üstleri kirlenerek çalıştıkları için dışarıdan fakir gibi gözüken şeyler ama gerçekte iyi para kazandıran işler bunlar. Bu noktada kişi ne istediğini iyi bilmelidir öyle girişimcilik sayfalarında olduğu gibi bir iş kurup hemen CEO olmuyorsun. Çoğu zaman yapılacak işler teknik-mesleki işler oluyor.

    Üniversite ciddi para kazanmak ve zengin olmak isteyenlerin önünde büyük engeldir özellikle de parasız bir gençlikten gelen birisinin bir an önce iş dünyasına atılması, piyasaları tanıması, ne iş yapacağını anlaması, iş dünyasının dinamiklerini öğrenmesi gerekiyor. Bu dünya bambaşka bir dünya ve sıcak para kazanmanın tadı çok güzel. Sadece çok çalışmak gerekiyor yani pek bir hayatın olmuyor tüm gençliğin çalışarak geçiyor. Her seçimin büyük bedelleri olabiliyor hep kazan-kazan durumu mevcut değil. Avantajı ise 25 yaşında bir erkek üniversiteden mezun olup daha yeni iş arayıp iş hayatıyla yeni tanışacakken sen piyasanın kurdu oluyorsun ayrıca ona göre çok daha uzun zamandır para kazanıyorsun pek çok şeyin olabiliyor mesela kendi arabanı almış evini dizmiş oluyorsun.

    5. Üniversite Okunmalı Mı?

    Üniversite konusunda net bir şey söylemek zor çünkü bunun avantajları ve dezavantajları çok farklı. Ayrıca kişinin zekası, potansiyeli, çalışkanlığı, hırsları ve dayanıklılığı ile alakalıdır. Bazı erkekler her iki seçenek içinde çok tembel yani adam hiçbir şey yapmak istemiyor. Bu noktada karar kişiye göre değişebiliyor. 18 yaşındayken bu kararı vermek çok zordur çünkü aile baskısı okuman önemli bir adam olman yönünde çok baskındır. Üniversite okumamaya karar verdiğin an üzerindeki baskı daha artacak direkt bir işe girip çalışmaya başlaman gerekecektir. Bu açıdan ailen buna belirli tepki gösterecek çünkü okumamayı tercih etmenin bedeli oluyor. Ayrıca gençliği yaşayamamak ve gezip tozamamakta buna etken olabiliyor. Üniversite ortamlarına akmak, farklı deneyimler yaşamak gibi şeylerden mahrum kalıyorsun. Sonuç olarak da gelecekte evlendiğinde gençlik kısmın boş kalmış oluyor. Hayatın ölene kadar çalışmak ve arada bir tatile çıkmakla geçiyor. Sadece işlerin çok büyükse ve sana daha fazla zaman kalıyorsa o zaman avantaj elde edilebiliyor ama bu tür işler fazlasıyla az.

    Üniversite okuduğunda ise gelecekte bir iş garantin yok yani zamanını boşa harcayıp belki parasız kalıp hiçbir şey yapamadan duracaksın. Sadece üniversite okurken sürekli kendini geliştiren imkanlarını bunun için kullanan birisi avantajlı çıkabilir. Bu kişi ise en iyi durumda maaşlı belirli gelir seviyesinde iş bulabilir yani öyle süper zengin falan olmaz. Sadece kendini zor durumdan kurtarıp belirli seviyeye gelebilir. Bu açıdan tüm bu ihtimaller iyi düşülmelidir.

    Bana göre üniversite okumak isteyen kişi götünü iyice sıkıp geleceği olan para kazandıran bölüm okumalıdır mesela yazılım mühendisliği gibi ancak gidip de anadolunun dandik bir ilinde işletme okuyorsan değmez. Bunun yerine para kazanmaya ve piyasaları yoklamaya odaklanmalısın. En azından birçok şey öğrenip bir meslekte ilerleyebilirsin. Garson olarak başlayıp sonra mutfağa girip aşçı olan sonra kendi mekanını açan bir dünya adam var. Sektörüne ve ne iş yapacağına iyi karar vermen gerekiyor. Bazı alanlar için üniversite okumak tabi ki mecburi ama pek çok para kazandıran işte eğitime ihtiyacın yok. Genel olarak para kazanmak için ihtiyacın sermaye, mesleki bilgi, ticaretten anlamak, şartları anlamak ve çok çalışkan olmaktır. Bunlar varsa para kesinlikle oluyor.

    Yorum Gönder

    2Yorumlar

    1. merhaba, ben üniversite okumanın gereksiz olduğunu düşünüyorum. sadece ortam için üniversiteye gidilmez. ortamlar para istiyor. benim babamin aylik kazanci 4.500₺. eger üniversite okursam en fazla bana gönderecegi para 1000₺. o ortamlara bu parayla giremeyecegimi bunu okuyan herkes biliyor. o yüzden liseden mezun oldugum gibi kibrisa gidecegim. orda klimayı öğrenecegim ve Türkiyedeki akrabam sayesinde bu işim hazır. 18inde yakalayamadıgım ortami 25imde yakalarsam cokta problem olmaz.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Senin durumunda para kazanmak üniversite okumaya ciddi zaman/para harcamaktan daha mantıklı. Üniversite hayatı artık belirli geliri olanlar için ideal yoksa 4-5 yıl sıkıntı çekmektense iş hayatında sıkıntı çekmek daha iyidir.

        Sil
    Yorum Gönder