Başarılı Olmak İçin Uygulanacak Stratejiler

YAŞAMIN PRATİK GÜCÜ
By -
0

 Merhaba sevgili Yaşamın Pratik Gücü takipçileri bu makalemde sizlere ''başarılı olmak için uygulanması gerekilen stratejilerden'' bahsedeceğim.

BAŞARI STRATEJİLERİ

Başarılı olmak bir erkeğin maskülen özünün temel arzusudur. Başarılı olma isteği ve stresini aynı zamanda yaşarsın. En büyük korkun ise başarısız ve önemsiz bir adam olmaktır çünkü önemsiz adamlar azap dolu bir hayat yaşarlar, kendilerini hiçbir zaman tamamlanmış ve bir şeyleri başarmış hissetmezler. Bu açıdan başarı, rekabet, kazanmak ve ilerlemek maskülen özün doğasında vardır. Bu açıdan her erkek başarılı olmak ister, sadece başarının konusu değişir. Özünde ise maddi başarı, aşk hayatında başarı ve spesifik alanda başarı olarak 3 ana kategoride toplanır.

(toc) #title=(İçindekiler Listesi)

    1. Hedeflerinizi Belirleyin

    Başarılı olmanın ilk noktası neyde başarılı olmak istediğinle alakalı soruyu net cevaplamandır. Hedefin net değilse ve ne istediğini bilmiyorsan o zaman başarılı olamazsın. Kafa karışıklığı veya belirsizlik kabul edilemez bir durumdur. Hayatı fazla akışına bırakman o akışta kaybolmana yol açar. Hayattan bir şeyler İSTİYOR olman lazım ve istediğin şeyler hedeflerini belirler. Hayatta ne istiyorsun? Para mı? Kadınlar mı? Ün mü? Hayattan istediğin şeyi çok net şekilde söyleyebilmen lazım. Ortada bir hedef olmalı ki yürüyecek bir doğrultun olsun. Ayrıca şunu asla unutma; ''her seçiş bir vazgeçiştir'' yani bir hedef seçtiğinde ona yürürsün bu da hayatın bazı alanlarından geri kalmana yol açar, bazı alanlarda da ilerlemeni sağlar.

    Hedefler genel olarak 3 türde olabilir; kısa vedeli, orta vadeli ve uzun vadeli hedefler olarak gözükür. Bu açıdan 3 türde de hedefin olmalıdır. Mesela kısa vedeli hedefin 10 kilo vermek, orta vadeli hedefin yeni bir eve taşınmak ve uzun vadeli hedefin ise kendine iyi bir araba almak olabilir. Bu açıdan her hedefin senin üzerindeki zaman baskısı farklıdır. Kısa vadeli hedeflerin daha önceliklidir ve hemen aksiyon alarak halletmeni gerektirir. Orta vadeli hedefler için zamanın vardır ona göre hareket edersin. Uzun vadeli hedefler içinse gereken ön şartları sağlar, zamanı doğru kullanır ve istikrarlı hamlelerle ilerlersin. Bu açıdan herkesin hayatındaki hedefler dönemsel olarak değişir. Kısa vadeli hedefini tamamladığında bir başka kısa vadeli hedef koyarsın. Bu açıdan hedeflerinin ne kadar zaman alacağını net bilmen gerekiyor. Uzun vadeli bir hedefi kısa vadede yapmaya çalışmamalısın. Sabırsızlık ve rasyonel olmayan kararlar başarısızlığın temel sebebidir. Hedeflerin gerçekçi ve ulaşılabilir olmalıdır. Aşırı yüksek hedefler seçmek ilkte gaza getirici olabilir ancak uzun vadede ciddi motivasyon kaybına ve o hedefe ulaşmak konusunda inançlarını yitirmene yol açabilir. 19 yaşında genç bir erkeğin 10 milyon lira kazanmalıyım türünden hedefler koyması sadece aptallıktır. Bu hedef fazla uzun vadelidir ve normal genç bir erkeğin gerçekleştirmesi imkansız olabilir. O yüzden hedeflerin gerçekçi ve ulaşılabilir olması gerekir. Kısa vadeli hedefler 1-6 ay arası, orta vadeli hedefler 6 ay ile 2 yıl arasında olmalı, uzun vadeli hedefler 3-5 yıl arasında ulaşılabilir hedefler olmalı.

    2. Sağlam Bir Plan Yapmalısınız

    Kendine çeşitli hedefler seçtin diyelim artık hangi yolda gideceğini biliyorsun. Sıra bu hedefe ulaşmak için yapman gerekenlere ve ihtiyaç duyduğun kaynaklara geldi. O hedefe ulaşmak için ne gerekiyor? Neler yapmalısın? Planında tüm süreç adım adım işlenmeli. Olası aksilikler için B ve C planlarında olmalı. İşler terse giderse yolunu kaybetmemen ve tekrardan planına sadık kalabilmen gerekiyor. Plan olmadan aksiyon almak imkansızdır çünkü ne yapacağını bilmediğinde hiçbir şey yapamazsın.

    Hedefin vücut yapmaksa buna göre bir planın olmalı. Bu plan aşama aşama her şeyi içermeli. İlk olarak fazla kiloluysan kilo vermek üzerine bir diyet ve spor programı oluşturmalısın. Sonrasında kas kütlesini arttırmak ve antrenman sıklığını ayarlamak üzerine planın olacak. Bunları tek başına yapman da gerekmiyor yardım alabilirsin. Çeşitli kaynakları araştırarak, bu işi başaran kişilerden ve farklı fikirlerden ilham alacaksın.

    Hedefin bir iş yeri açmaksa ve iş fikri kafanda varsa planını yapacaksın. Nerede dükkan tutacaksın? Satacağın ürünler ne kadar tutuyor ne kadar almalsıın? Kira ne kadar ödeyebilirsin? Muhasebeci bulup işi kurman ne kadar tutuyor? Altyapıların hazır mı? İşe hakim misin? Bu açıdan tüm bunları düşünmen lazım ve planın hazır olmalı. Kendine ve plana güvenmelisin ki ona göre aksiyon alasın. Planın mükemmel olması gerekmez ama aksiliklere hazır olmalısın. Plansız yola çıkıp ''kervan yolda düzülür'' kafasında işi kurman senin için çok daha zor olabilir. Ancak planı mükemmelleştirmeye çalışıp sürekli bekleme modunda da kalmamalısın. Planın belirli seviyede hazırsa direkt aksiyona başlamalısın.



    3. Disiplinli ve Sabırlı Olmalısınız

    Herkes başarılı olmayı ister daha doğrusu herkes başarılı sonuçları ister ancak zorlu süreçlerde çoğu kişi pes eder. Bu temelde başarıyı en derinden istememekle alakalıdır. Çoğu insan başarıyı çok derinden ve gerçekten istemez. Yüzeysel bir istekle başlar ama kısa sürede pes eder. Ayrıca tembel, iradesiz ve sabırsızsanız başarılı olamazsınız. Hayatın gerçeklerini anlamadığınız noktada başarısız olursunuz. Hayatın realitisine uygun bir mentalitede olmanız gerekiyor.

    Başarı bir disiplin işidir. Duygusal durumun ve şartlar ne olursa olsun benzer şeyleri istikrarlı şekilde yapman gerekiyor. Süreç iyiye ya da kötüye gidebilir. Pes etmemen ve disiplinini koruman gerekiyor. Süreç ilerledikçe yükün artacaktır, pes edip bırakıp kaçma isteği hissedeceksin ama devam etmek zorundasın. Spora ara vermek isteyeceksin, işten kaytarmak isteyeceksin, vazgeçmek isteyeceksin ve uğraşmak istemeyeceksin. Hedeflerini ve planını sorgulayacaksın belki de ciddi inanç kaybı yaşayacaksın ama devam etmelisin. Bu açıdan disiplinini koruman lazım. Duygusal düşüşlerde dahi devam etmeyi bilmelisin işte buna disiplin denir. Bugünlerde pek çok erkek iyi bir disiplinden yoksun büyüyor bu da hayatlarının fazla kaotik olmasına, bir uçtan diğerine savrulmalarına yol açıyor.  O yüzden disiplinin varsa halledemeyeceğin iş yok demektir.

    Sabır ise en önemli erdemlerden birisidir. İnsan doğası gereği sabırsız ve kısa vadeli düşünebiliyor. Bu açıdan ''sihirli hap arayışı'' ortaya çıkıyor. Bir hapın tüm hayatındaki sorunları çözmesini ve seni başarıya götürmesini bekliyorsan yanlış beklentilerin vardır. Hayattaki her şey zaman alır, her başarı ciddi zaman alır. Geliştireceğin her beceri, yetenek veya ilerlediğin alan sende zaman alacaktır. Kadınları etkilemeyi öğrenmen ve bunda iyi olman 2 yıl sürer, iyi vücut yapman 2 yıl sürer, iyi para kazanmaya başlaman belki 5 yıl sürer. Bu açıdan bu ortalama süreleri iyi anlaman gerekiyor. Bu süreler bazen çok kısalabilir bazen çok uzayabilir herkeste değişken olabilir ama sabırlı olmalısın. Acele ederek ve gaza gelerek bir iki günde bir şeyi halletmeye çalışmak amatörlüktür. O yüzden amatör gibi davranma. Hedeflerine giden yolda planına düzenli aksiyon alarak ve sabırlı olarak devam et.

    4. Motivasyonunuzu Koruyun

    Motivasyon kısa süreli duygusal arzudur ve genelde uçucudur. Disiplini olmayan bir adamda motivasyon işe yaramaz. Motive olan adam kısa sürede bir şey dener ve olmayacağını görünce pes eder çünkü motivasyon duygusal kökenli olduğundan uçar gider ama bu motivasyonun kötü olduğu anlamına gelmez. Disiplin daha önceliklidir ancak motivasyonda senin performansını ciddi ölçüde artırır. Kendi kendini dönemsel olarak motive etmen disiplinine ve hedeflerine ulaşmana katkı sağlar. Bu açıdan kendini motive etmeyi bileceksin. Burada en önemlisi negatif iş sesini susturup daha iyisi OLUMLAMALAR yapabilmendir. Kendi kendine ''ben bu işi yaparım'', ''Başarmadan durmak yok'', ''benim kitabımda pes etmek yok'', ''kimler yaptı ben mi yapamayacağım buna gülerim işte'' diyerek kendine gaz vereceksin. Motivasyon hem enerjini yükseltir, odaklanmanı sağlar ve bir işi çok daha iyi yapmanı sağlar.

    Motivasyonun aşırı düştüğünde ve sorgulama moduna girdiğinde de kendini motive etmeye çalışacaksın. Enerjik müziklerle ve diğer şeylerle kendini gazlayacaksın. Ancak olmuyorsa da motivasyona her zaman ihtiyacın yok. Her zaman müthiş hissetmen gerekmiyor. Bazı günler bok gibi hissedeceksin, bazı günler rezalet hissedeceksin ama devam edeceksin. Bu açıdan motivasyonu işin ekstrası olarak düşünebilirsin. O yüzden sadece motivasyonla yol yürüyemezsin. Motivasyon ara ara koşmanı sağlayan bir ek takviyedir, bazı günler koşamasan da yürümeye devam edeceksin.

    5. Engelleri Aşmayı Öğrenin

    Hayatta başarı düz bir çizgi hiç değildir. Basit gözüken hedeflerde bile önünüze onlarca engel çıkabilir bu açıdan engellere şaşırmamanız gerekiyor. Engelleri anlayıp onları aşacaksın, problemleri anlayıp onları çözeceksin. Sızlanmak ve şikayet etmek seni başarıya götürmez. Bu açıdan çeşitli aksiliklere hazır olman lazım. Hayatın kaosu ve bilinemezliğiyle mücadele ediyorsun o yüzden pek çok şey olabilir. 

    Engelleri aşmanın en temel yolu onları en baştan kabul etmektir yoksa süreçte yoluna çıkan her engel seni mental olarak yıpratır üstüne fazlasıyla sinirlendirir. Genelde çok sinirli erkekler hayatın trajikomik kaosuna dayanamayan ve her şeyi aşırı ciddiye alanlar oluyor. Bu açıdan da engeller onları tüketiyor. Engellerin seni tüketmesine izin verme, yolun dümdüz değil dikenlerle ve taşlarla dolu olduğunu kabul et. Bazı engelleri kısa sürede bazılarını ise uzun sürede aşabileceğini bil. Engellere değil çözümlere odaklan. Sağlık sorunları, aksilikler, şansızlıklar, aksaklıklar ve insan faktörü kaynaklı etkilerden dolayı sürecin dalgalı gideceğini unutma. Bazen başladığından bile kötü duruma düşebilirsin bu açıdan düşsen de kalkmayı bileceksin. Engeller hep olacak ki onları engel olarak tanımlamak bile bir hata onları daha çok ''seni geliştirecek ve güçlendirecek nedenler'' olarak görmelisin. Engeller ve zorluklar olmasa başarılı olmak tüm anlamını yitirirdi. Bir şeyi değerli yapan onun zorluğu ve nadirliğidir.

    6. Öğrenmeye Devam Edin

    Başarıya giden süreç bir öğrenme sürecidir. Bu süreçte çok fazla şey öğrenir, deneyimler, anlar ve farkına varırsın. Bu süreçte kendin değişirsin, düşüncelerin değişir, akıl yürütme alışkanlıkların değişir. Kendinin daha iyi versiyonu olma yolunda gidersin. Süreçte öğrenmeye devam edeceksin ve olan her şeyin sana yeni bir bilgi katmasından memnun olacaksın. Öğrenme süreci çok yavaş olduğundan kendinde ki bu değişimin direkt farkına varman mümkün değil ancak başarılı olmaya başladığın bir kırılma noktası var. O kırılma noktasına ulaştığında ne kadar çok şey öğrendiğini pratik anlamda fark ediyorsun. Bu açıdan süreç boyunca her şeyden öğrenmeye ve deneyimlerden ders çıkartmaya devam edin.

    7. Başkalarından Öğrenmekten ve Destek Almaktan Çekinmeyin

    Süreç boyunca başaran veya başarısız olanlardan öğrenmekten çekinmeyin. O kişilerle iletişimde olun ve onların süreçte edindiği deneyimlerden faydalanın. Onların hatalarından dersler çıkartın ve doğru yaptıkları şeyleri not alarak öğrenin. Bu senin için hem süreci kolaylaştıracak hem de zaman tasarrufu sağlayacaktır. O yüzden başkalarıyla konuşmaktan ve onların deneyimlerinden faydalanmaktan çekinmeyin. Hayatta her şeyi tek başınıza dene-yanıl yöntemiyle öğrenemezsiniz. Her işin bir bileni var ondan öğrenin. Bu açıdan aşırı bir ego ve kibire kapılmayın. Bilgi ve deneyim konusunda her zaman mütevazi olarak yeni şeyler öğrenmeye bakın. Ben her şeyi biliyorum zaten kafasında bir nankör olmayın. Bu açıdan gelişiminizi hızlanırabilirsiniz.


    Yorum Gönder

    0Yorumlar

    Yorum Gönder (0)