İlişki Tavsiyesini Kimlerden Almalısın?

YAŞAMIN PRATİK GÜCÜ
By -
5

 Merhaba sevgili Yaşamın Pratik Gücü takipçileri bu makalemde sizlere ''ilişki tavsiyesi kimden alınmalı, ilişki tavsiyesi alırken dikkat edilecekler ve efektif tavsiyeleri anlamak'' konularına değineceğim.

(toc) #title=(İçindekiler Listesi)

İkili ilişkiler konusu ana gündem konularından birisi haline geldi ve bu konuda herkes başkalarına tavsiye verebiliyor. İlişkiler konusundaki sorunda tıpkı siyaset, futbol veya diğer konularda olduğu gibi herkesin yeterlilikler olmadan konuşabilmesidir. Temelde bunda bir yanlışlıkta yok çünkü bu konular kimsenin tekelinde değil, herkes tavsiye verebilir. Burada önemli olan şey tavsiyenin efektif ve işe yarar durumda olmasıdır. Bu açıdan kimlerden ilişki tavsiyesi alınır veya alınmaz onlara tek tek bakacağız.

ilişki koçu, ilişki danışmanı, ilişki uzmanı


1. Kadınlardan İlişki Tavsiyesi Almak

İlk olarak ''kadınları etkilemek istiyorsak kadınlara neden sormuyoruz ki?'' sorusu mantıklı şekilde akla gelir. Sonuçta kadınlara neleri beğeniyor, neleri beğenmiyor veya neler yapılabilir diye sormak mantıklı gözükür. Bu açıdan kadınlara gidip ''çekici bulduğun erkek tarzı nedir, erkekte neleri seversin ve neleri itici bulursun, bir erkek sana nasıl yaklaşmalı, nasıl ilk mesaj atılmalı?'' gibi şeyleri kadınlara sorabilirsiniz. Kadınlar fena olmayan cevaplar verir ancak temel olarak pratik işlevden ziyade prensiplere dayalı kısıtlı tavsiyeler olacaktır.

Kadınlardan hiç tavsiye almayın demiyorum bazı kadınlar gayet iyi tavsiyeler verebilir. Mesela tarzında ufak iyileşmeler, itici enerjinin azalması veya bazı durumları kadınlara sorarak öğrenmek fena değildir ancak gerçek anlamda büyük bir dönüşümden ziyade ufak tefek yamalar sağlayan tavsiye bütünü olacaktır.

''Avlanmayı, avdan değil avcıdan öğreneceksin.'' sözü son derece doğrudur. Hiçbir kadın, kadın tavlama konusunda tecrübe sahibi değildir. Aksine kadınlar bu konuda sıradan bir erkekle empati yapamaz. Bu deneyim ve zor durumdan anlayamazlar çünkü ihtiyaç yok. Kadınlar, ikili ilişkilerde seçim gücünü elde tutan taraftır bu açıdan güçsüz konumdaki erkekleri anlayamazlar. Tok, açın halinden anlamaz. Kadınlarda, reddedilen ve bir türlü kız arkadaş edinemeyen erkekleri anlayamazlar. O yüzden de yüzeysel olan ''canını sıkma seninde kısmetin vardır'', ''sen iyi biri ol karakterli ol seni seven kadın çıkar'' gibi politik doğrucu cevaplar verecektirler.

Diğer konu ise giyim, davranış ve iletişimle alakalı sorunlardır. Kadınlara erkek giyiminde neyi beğendiğini sormak sıkıntılıdır. Ben bunu 8-9 yıl önce yaptım ancak 20'den fazla kadına sorduğumda her biri farklı cevap vermişti. Ortak bir beğeni bulamamıştım birisi tişört giy diyor, birisi kolye tak diğeri takma diyor. Birisi gömlek giy diğeri tişört üstüne gömlek giy önünü açık bırak diyor. Tüm tavsiyeleri dinlediğimde kararsızlığım arttı çünkü kadınlara fikir sormak anlamlı değildi. Davranışlarla ilgili ise problem vardı şöyle ki kadın çekici bulduğu erkeğin davranışlarını söylüyor ama bu sıradan erkekte işe yaramıyor. Mesela ''kol saatini yavaşça kaldırarak bak'' veya ''göz kırp'' gibi basit ve anlamsız şeyleri söylüyor. Kadınlar bir adamı çekici bulunca onun çoğu davranışını çekici buluyor ama bu o duruma özeldir. Genel olarak farklı kızlarla etkileşime giren adama faydası yok. Avantajlı erkeklerde işe yarayan şeyler sıradan veya dezavantajlı erkeklerde işe yaramaz. Mesela bu ilk mesaj veya yaklaşım konusunda da böyledir. Kadınlar ''merhaba'' yaz veya iltifat et gibi şeyler söylüyor. Üstüne hediye al, çokça ilgi göster ve peşinde koş gibi erkeği betalaştıracak tavsiyeler veriyorlar. O yüzden de pratikte işe yaramıyor. Kadınlara istediğiniz kadar sorup tavsiye alın bir anlamı yok. Kadınların sözlerine değil, davranışlarınıza bakacaksınız. Hiçbir kadın size benim önerdiğim tavsiyeleri veremez çünkü politik doğrucu olmayan tavsiyeleri kadınlar veremez. Kendi cinsel stratejilerine ters bir durumdur. Hiçbir av, avcıya en iyi yolu söylemez veya söyleyemez çünkü bunu pek bilemez.

2. Doğal Olarak Başarılı Erkeklerden Tavsiye Almak

Kadınlarla ilişkilerde doğal olarak başarılı, bu konuya kafa yormamış, hep sevgilisi olmuş ve ara sıra kaçamaklar yapmış adamlardan tavsiye almakta mantıklı gözükebilir. Sonuçta bu adam başarılı yani sonuç alıyor o halde onlardan tavsiye alıp bende onlar gibi olayım diyebilirsin. Bu fikirde teoride mantıklı, pratikte pek efektif değildir.

İlk problem doğal olarak başarılı erkeklerin neyi doğru neyi yanlış yaptıkları konusunda fikir sahibi olmamasıdır. Onların tavsiyeleri yüzeysel ve üstten bakan çerçeveden gelecektir. Doğal olarak başarılı her erkek diğerlerini hor ve hakir görür. Senin başarısızlığını çözmek için kafa yormaz, uğraşmaz ve umursamaz. Bu açıdan sana daha çok ''boş ver kanka zamanla hallolur canını sıkma'' gibi geçiştirici tavsiyeler vereceklerdir. 

Avantajlı olanlar dezavantajlı olanları yukarıya çekmez. Hiçbir zengin fakirlere nasıl zengin olacaklarına dair yöntemleri öğretmez. Hiçbir iş adamının çıkıp tek tek nasıl para kazanacağını anlattığını görmezsiniz. Bu doğal olarak başarılı erkeklerde de vardır sana birçok şeyi öğretmez. Kendisi için alacağı hatunlar varken ekstra rakip yaratmayacaktır. Ayrıca avantajlı adamın sıradan davranışlarla sonuç alması şaşırtıcı değildir. Yakışıklı ve uzun boylu bir erkek instagramda ''merhaba'' ile sonuç alırken bu sıradan erkekte iş yapmaz. Bu durumda da onun yaptığnın %100 aynısını yapsanız dahi sonuç gelmeyecektir. Onda çekici duran bazı davranışlar sende itici duracaktır çünkü kadınlar aynı toleransı sana göstermeyebilir.

İlişkiler konusunda bazı basit problemleri doğalları analiz ederek ve onlarla zaman geçirerek çözebilirsiniz. Ancak derin ve teknik problemleri çözemezsiniz. Ayrıca doğal avantajlı adamların yanında olmak sonuç almanızı da engeller özellikle dezavantajlı adamlar bu yüzden ortamlarda sonuç alamıyor çünkü sonuçları doğal olarak başarılı kişiler alıyor. Bu durum sosyal ortamlarda sıklıkla olur. 

Doğalların oyununu ve neyin işe yaradığını sizin analiz edip, izleyip ve anlamanız gerekiyor. Bu sayede bazı şeyleri öğrenme ve gelişme şansınız olur. Doğal arkadaşlarınız bu açıdan size pekte yardım edemez.

3. Kırmızı Hap ve Teorisyenlerden İlişki Tavsiyesi Almak

Kırmızı hap genel olarak çeşitli yönlere dağılmış olsa da ilişkiler üzerine teorik birikim sağlar. Kırmızı hap genel olarak ''neden?'' sorusuna cevap verir ve bu açıdan olaya teorik yaklaşır. ''Kız arkadaşım neden beni terk etti?'' sorusuna cevap verirken ''bir kıza nasıl ilk mesaj atmalıyım?'' sorusuna pek cevap vermekle ilgilenmez. Bu noktada kırmızı hap bir çeşit analiz sistemi üzerinden ilerlerken pratikten kaçınır. Birçok kırmızı hap anlatan adamın ilişkilerde pratik başarısı yoktur. Kırmızı hap ezberi ve mantığı üzerinden her şeyi yorumlayabilirler ancak iş gerçekte bir kızla konuşmaya geldiğinde çuvallamaya başlarlar. O kadar teorik bilgiye sahip adamın bir kıza yaklaşmakta ne kadar zorlandığını gördüğünüzde saygınızı yitirirsiniz.

Kırmızı hap iyidir, hoştur ama sıkıntılıdır. Temel olarak kırmızı hap size bir ''başarı felsefesi'' sunar. Temelde başarılı, kaslı, arabası olan, misyonu olan, iş adamı, dövüşçü, güçlü ve kadınları umursamayan erkek'' portresi çizer. Bu teorik olay kolaydır çünkü bir erkeğe ''zengin ve kaslı ol'' demek toplamda 4 kelime gerektiriyor ancak bunlara sahip olmak yıllar sürüyor. Kişisel gelişim açısından kötü değildir bu tür teorik yaklaşımlar kulağa hoş gelir. Mesela bir erkeğe ''git gündüz oyunu yap 15 set aç'' demek çok kadın odaklı kalırken ''spor yap, kitap oku, dil öğren ve kendini geliştir kızlar gelir'' gibi teorik yaklaşım çok daha hoş gelir. Bu açıdan ''Reddedilme korkusuna'' sahip erkekler teorik yaklaşımı benimser. Pratikte birçok kız tarafından reddedilmek hoş değildir, acı verir ve kimse acı çekmeyi istemez. Bu noktada pratiği erteleyerek aslında ''bir şeyler yapıyormuş hissi ile hareket etmek'' rahatlatıcıdır.

Kırmızı hapta farklı yaklaşımlar olabilir bu açıdan kimisi aşırı maskülenliğe gidip ''çok sert mafyatik erkek ol'' tavsiyesi verirken kimisi çok kariyer odaklı olarak ''kariyer yap iş adamı ol, önemli birisi ol'' diyerek statü odaklı tavsiye verebilir. Kimisi oyunla kırmızı hapı sentezleyerek daha orta noktalarda (mor hap tavsiyeleri) verebilir. Günün sonunda kırmızı hapın ilişki problemlerini çözme iddiası yetersiz kalır. Kırmızı hapı yalayıp yutmuş çok adam bana geldiğinde bakıyorum başarı yok. Bu direkt kırmızı hapın suçu değil aslında erkeğin tembelliğinden kaynaklanıyor ama bir noktada da kırmızı hapın teorik olması aslında bir şeyleri başarmayı engelliyor. Kırmızı hapı her şeyiyle bilen adam iki tane flört cümlesi bilmiyor. O yüzden kırmızı hapta aşırı kaybolmanız başarı sağlamaz aksine geriye gitmenize bile yol açabilir. Sahaya inmemiş ve sahada yetişmemiş her adamın ezber ve çeviri tavsiyeleri benim nazarımda değersizdir.

4. Psikolog ve İlişki Danışmanlarından Tavsiye Almak

Psikologlar ve ilişki danışmanları da son dönemde arttı. Özellikle çok fazla psikolog işsiz kaldıkça ilişkiler üzerine odaklanıyorlar. Bu kişiler çeşitli sertifika ve eğitimlerde alıyorlar. Bu konuda ilişki koçu sertifikası ve belgeleri oluyor ancak tavsiyeleri çok politik doğrucu, yarım ve teorik kalıyor şimdi bunun nedenlerine inelim.

İlişki koçluğu erkekler üzerinde çalışmaz bakın bu konunun eğitimini okulda öğretemezler. Okulda veya herhangi bir kursta öğreneceğiniz çeşitli psikolojik bilgiler direkt sonuçlar getirmez. Bu tür sertifikalı ilişki koçları daha çok kadınlara tavsiye verir çünkü güçlüye tavsiye vermek kolaydır. Bir kadına hangi erkeği seçmesi ve seçmemesi gerektiği üzerine tavsiye vermekte hiçbir şey yok. Ben 5 dakikada bir kadına bilmesi gereken her şeyi söyler geçerim bu bir eğitim gerektirmez. O yüzden aslında ellerinde tecrübe ve pratik bilgi olmayan psikologlar bolca laf salatası yapıyorlar. En çokta sevgili olan çiftler veya evliler üzerinde çalışıyorlar çünkü onlarla çalışmak daha kolay. Sıradan veya dezavantajlı erkeğe sevgili yaptırmak çok zor. Onu sahaya çıkartıp gerçekte kızlarla tanıştırmak veya mesajlarını yazdırarak kızlarla etkileşime sokmak gibi en zor görevlerden kaçınıyorlar. Bu açıdan daha yüzeysel olan ''sosyalleş'' veya ''kendinle barışık ol'' gibi tavsiyeler veriyorlar. Bu ise uzun vadede hiçbir işe yaramıyor.

İlişki tavsiyelerinin özellikle işe yarayanları kulağa hoş gelmeyen ve politik doğrucu olmayan şeylerden oluşur. Bir psikolog veya ilişki danışmanı olarak takılanlar bu tür tavsiyeler vermeye cesaret edemez. O yüzden yüzeysel, kulağa hoş gelen, uzun uzun konuşan ama bir anlam içermeyen tavsiyeler verirler. Sonuç olarak yaraya merhem olamazlar ve sorunu çözemezler çünkü çözme yeterlilikleri yoktur. O yüzden istediği kadar sertifika alsın bu alanda sertifikaların hiçbir önemi yoktur. Sertifika almakta da hiçbir şey yoktur parayı verir istediğiniz sertifikayı alırsınız ama bu kendi veya başkalarının ilişki sorunlarını çözeceğiniz anlamına gelmez.

5. PUA'lardan İlişki Tavsiyesi Almak

PUA yani Pick-up Artist olarak geçen ''kadın tavlama sanatıçısı'' olanlardan ilişki tavsiyesi almak en doğrusudur özellikle de sahada aktif adamdan tavsiye alman işine yarayacaktır. PUA geleneğinden gelen ve o gelenekte yetişmiş, bundan utanmak yerine gurur duyan birisi olarak her zaman PUA geleneğine yakın duruş tercih etmişimdir. Herkes konuşur, PUA'lar aksiyon alarak işi yapar, işin mutfağına inerek öğretir. 

PUA'ların hepsi iyi değildir bu sektörde çok fazla kolpacı, para kazanma derdinde olan, sihirli hap satan veya otistik tipler olabilir. Söz konusu kadın tavlamak olduğunda çok fazla toksik ve saçma salak adamlara denk gelebilirsiniz. Bu açıdan kimden, neden ve nasıl öğreneceğinize dikkat etmeniz gerekir. Kolpacı tipler bu sektörde bolca bulunur. Skorlarını abartı ve yalanlarla süsleyerek diğerlerinin saygısını kazanmaya çalışan bir çeşit tarikat şeyhi gibi kült lideri gibi olmaya çalışanlar vardır. Sihirli hap satanlar ise oyuna zarar veriyor özellikle sihirli cümleyle kız tavla, afrodizyaklı parfümle kız tavla veya şunu yap kız hemen verir gibi büyük vaatlerde bulunup arkasını dolduramayan çok sahtekar bulunuyor. Bu kişiler oyunu seven, oyunda başarılı ve öğretmekte başarılı kişilerden ziyade pazarlamacılardır. Amaçları para kazanmak ve yüksek baskı kurarak satış yapmak (high pressure marketing). Para kazanmakta hiçbir yanlış yoktur bende para kazanıyorum ancak benim içeriğimin %90 kadarı ÜCRETSİZ. Yani 500+ makale ve 90+ podcaste ücretsiz erişiyorsun. Bu açıdan bir PUA'nın ücretsiz içerikleri değerlidir ve ona göre karar vermeniz gerekir. Ücretsiz içeriği beğenen ücretlisini alır veya almaz bu kişiye kalmıştır. Değer vermeden değer almaya çalışanlar samimi ve iyi değildir.

Bir PUA'nın aldırdığı sonuçların olması önemlidir. Sonuçlar şeffaf ve gerçekçi şekilde paylaşılmalıdır. Bu bazı kişileri rahatsız edebilir ama sonuçlar önemlidir ve düzenli sonuç atabilen kişiler bu işi başarmış demektir. Hiç sonucu olmadan ilişki tavsiyesi veren kişiler açıkçası öğretecek seviyede değil, öğrenecek seviyededir. Öğrencinin öğretmen olma yeterliliği yoksa öğretemez. Ayrıca oyunun tüm türlerinde pratik aksiyon almış olması gerekiyor. Bu durumda iyi bir PUA; gündüz oyunu, gece oyunu, sosyal ortam oyunu ve online oyun gibi alanların tümünde başarı göstermelidir. Tek bir oyun türünde iyi olmakta iyidir ama genel olarak bazı yetersizliklere yol açabilir. Sadece tek tür oyunda iyi olmak diğerlerini başaramamak bir problemdir çünkü bu defa öğrencinin çok fazla kaynaktan diğer şeyleri tamamlaması gerekecektir.

Ayrıca iyi bir PUA size hem içsel hem dışsal oyunu öğretmek zorundadır. Teknik oyunu reddeden size doğal ol veya spritüel saçmalıkları dayatan kişileri ciddiye almayınız. İyi bir oyun teknik olarak önemlidir. Woo woo self-help zımbırtılarıyla sizi set açmak yerine meditasyona yönlendiren, kızlarla konuşmak yerine anlamsız sosyal deneyler yaptıranları ciddiye almayın. Sokakta şınav çektirmek veya bağırtmak gibi sosyal cesaret saçmalıklarına gerek yok. Seni direkt aksiyona sokabilmesi gerekir. Bu iş bir dövüş sanatı öğrenmek gibidir ancak her dövüş sanatı efektif değildir. Sen gidipte Çin dövüş sanatlarını öğrenirsen boşa zaman kaybedersin. Karate, Wing chun veya krav maga gibi işe yaramayan yöntemleri öğrenmemelisin. Boks, kick boks, muay thai, BJJ veya MMA gibi şeyleri öğrenmen gerekir çünkü bir kısmı kültürel-teoriktir diğerleri ise son 25 yılda ringte test edilerek kendi etkisini göstermiştir. Bu açıdan işe yarayan teknikleri oyunda da öğrenmeniz gerekir bu açıdan tekniğinde doğrusunu öğrenmek gerekiyor.

Erkeklerin ilişki sorunlarını çözmek sadece PUA olmakla yetmez. Kısa ve uzun ilişki tavsiyeleri verebilmek için her türlü tecrübede gerekmektedir. Bu alanda tavsiye veren kişinin kendisini her alanda geliştirmesini gerektiriyor. Birçok iyi PUA eğitim vermiyor ve kendini geriye çekerek bilgileri kendine saklıyor. Genel olarak sonuç alan ve seks hayatı olan adamlar diğerlerine bu işi öğretmekle pekte ilgilenmiyor. Bunu bir tutku haline getirmemiş kişiler bir süre sonra ortalıktan kayboluyor. O yüzden iyi ilişki tavsiyesi veren kişilerin pekte aktif olmadığını ve bir süre sonra ortadan yok olduklarını görürsünüz. Bunun nedeni efektif ilişki tavsiyesi vermenin sosyal normlara ters olmasından dolayı bir süre sonra bundan dolayı kötü hisseden PUA'lar içeriklerini silip kayboluyorlar.

PUA'dan tavsiye alacaksanız;
  • Düzenli sonuç paylaşıyor olması
  • Ücretsiz pek çok içeriğinin olması ve buna göre değerlendirme yapma fırsatı tanıması
  • Tavsiyelerin işlevsel olması
  • Teknik oyunun sağlam olması
  • Set açmakta iyi olması ve set açtırabilmesi
  • En önemlisi ise çok sağlam mesajlaşma oyunu olmasıdır. Özellikle günümüzde her şey mesajlaşmayla ilerlediği için mesaj yazdıramayan PUA artık iyi bir PUA değildir. Set açtırmaktan bile daha değerli bir beceri ''iyi mesaj yazdırabilme becerisidir.''

Tags:

Yorum Gönder

5Yorumlar

  1. Bu sektörün en iyilerinden birisiniz hatta en iyisisiniz hocam:)

    YanıtlaSil
  2. Abi takipleri hiç sallamiyorlar,en fazla kabul ediyorlar ancak mesajlara cevap alıyorum gayette.Bu neden böyle 😂,(mesajlarda ben sıçıyorum kabulüm,geliştirmeye uğraşıyorum.)

    YanıtlaSil
Yorum Gönder