Sosyal Baskı Neden Var?

YAŞAMIN PRATİK GÜCÜ
By -
9
Sosyal baskı, diğer insanların üzerinizde oluşturduğu davranışsal ve psikolojik yaptırım gücüdür. Sosyal baskı, toplum baskısı, muhafazakar toplum baskısı.

Evrimsel geçmişimizden kaynaklanan gruptan atılma, dışlanma ve statünün kaybedilmesi korkusuyla alakalıdır.

Biz sosyalleşirken, diğerlerinde iyi izlenimler bırakmayı, iyi ilişkiler kurmayı ve diğer insanları etkilemek isteriz. Bu da üzerimizde bir çeşit davranış stresi oluşturur. Çoğu kültür de bu tür baskılayıcı kontrol mekanizmalarına sahiptir. Misafire nasıl davranılacağından tutun cenaze törenlerine kadar yüzlerce norm var. Bunlar hep toplumsal baskıyla alakalı.
sosyal baskı nedir, mahalle baskısı, toplum baskısı



Toplumsal baskı negatif ve pozitif olarak ikiye ayrılır. Pozitif olanlar bazı davranışları teşvik etmek ve insanlar arasında ki çatışmayı engellemek, negatif olanlar ise baskı altında ezilmemiz ve kendimizi kaybetmemize neden olan şeyler.

Toplumun genel bir çerçevesi vardır ve bu özgüveni,öz saygısı ve öz sevgisi düşük olanları mahveder. Mesela asosyallerin hepsinde bunlar düşüktür ve toplum içerisinde garip davranırlar. Kendilerini güvensiz hissederler ve diğerleri üzerinde mükemmel izlenim bırakma kaygıları onları itici, ezik gösterir.

Hepimiz bir diğeri üzerinde baskı oluştururuz ve bu baskıyı aşabilene saygı  duyarız. İnsanların zayıf yönleriyle ilgili espriler yaparız, dalga geçeriz, güleriz ama karşı taraf kendinden emin olunca o bizi de etkiler ve fikirlerimiz değişir. Saygı duymaya başlarız.

Mesela ben çok iyi hatırlıyorum çocukken yeni ve güzel kıyafetler giymek istemezdim. Hem utangaçtım hem de fazla düşünen birisiydim. Yeni ve şık kıyafetler tüm ilgiyi üzerime çekerdi ve bu ilgiyle baş edemez kendimi kötü hissederdim. Diğer arkadaşlarımın olumlu baskısı bile beni rahatsız hissettirdi. O yüzden normal kıyafetler giymeyi kendi konfor alanımda kalmayı tercih ediyordum.

Sosyal baskıyı aşmak gerçekten çok zor ve zaman alan bir süreç. Çoğu insanın başaramadığı  stresli bir şey. Özgüven inşa etmek, güçlü çerçeve(frame) inşa etmek çok zordur ve yıllar istiyor.

Yapmanız gerekenler;

1. İlgiyi üzerinize direkt çekecek şekilde giyinin. Ya çok şık ve gösterişli ya da ilgi çeken takılar takın. Uyumlu ve gösterişli olsun sakın palyaço olmayın. Arada çok fark var.

2. Sosyal baskıyı değişmeye çalıştığınız da iliklerinize kadar hissedersiniz. İnsanlar sizin değişmenizi istemezler ve buna destek sağlamazlar. Sizin olduğunuz kişi olarak kalmanızı isterler. Özellikle de düşük değerli bir erkeğin gelişmesini istemezler çünkü potansiyel yeni rakipler olacaktır. Siz zararsız ve ezikseniz bu diğerlerinin işine gelen bir şeydir. O yüzden aileniz bile zaman zaman kontrolü ellerinde tutmak için değişmenizi istemez. Konfor alanında sakince yaşa ve öl diye öğretirler her şeyi sana.

3. Pozitif kalitelere sahip olmalısın. İnsanlara sunabileceğin çok şeyin varsa o kadar değerli hale gelirsin.

4. Sürekli sosyal yeteneklerini geliştirmelisin yıllar içerisinde. 20 yaşında başlasan 30 yaşında mükemmel bir iletişim ustası olursun. Topluluk önünde konuşma, zor durumlarda iletişim kurma vs yeteneklerin gelişir.

5. Toplumsal baskıyı analiz et ve seni negatif etkileyecek şeylerden uzak dur. Mesela muhafazakar yerde aşırıya kaçmamalısın ama yine de farklı olmalısın.

6. Erkekler sosyal baskıyı kurabilmekte iyidir, kadınlar bunu çok nadir başarabilir. Kadınların sosyal zekası daha yüksek ama risk almazlar çünkü kadına toplumsal yaptırım her zaman daha fazla olmuştur. O yüzden erkek olarak sosyal baskıyı delip geçmelisin belirli seviyelerde.

Kadınlar sosyal baskıyı aşabilen erkekleri çekici ve güçlü bulur. Ezikler zaten baskı altında yok oldukları ve kendilerini yitirdikleri için, tüm baskıya rağmen çerçevesi sağlam bir erkek inanılmaz değerli gelir kadına...

Tüm baskı, olumsuzluk, negatifliklere rağmen kendisini ifade etmekte sıkıntı yaşamayan, risk almayı başarmış, sosyal olarak güçlü, mutlu birisi caziptir. Sosyal baskı karşısında donup kalan, mahvolan bir erkeğin güçlü ve sekse layık olma ihtimali yok. O yüzden ilginç olmaya başlayın. Topluma karşı bir erkek olarak sizin savaşınız bu. Kendinizi ispatlayın!

Toplum baskısıyla baş etmek, ailem baskı yapıyor.
Tags:

Yorum Gönder

9Yorumlar

  1. İşin sonu yine konfor alanını terketmeye çıkıyor. Konfor alanından çıkmadığımız sürece gelişim mümkün değil. Risk almak gerekiyor. Dostum önceki yazılarında utangaç erkeklerin genleri yok olmaya mahkumdur demiştin. Çok doğru. Bu konu hakkında da bir yazı yazar misin? Utangaçlığı yenmenin pratik bir yolu yok ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek pratik sey komfor alanindan cikman,aslinda kendin de ne yapman gerektigini gayet iyi biliyorsun.Disari cik ve bunla yuzles,yolda insanlara adres sor tesekkur ederim de gec.Bunu gunde 2 kere bile yapsan konfor alaninda kalmandan iyidir.Zamanla sohbetleri de gelistiriceksin,kizlardan numara alacaksin vs vs vs.Bir yerden basla,ben yaptiysam herkes yapar.Hepimiz buralardan basladik.Bak,baskasi sana bunlari ogretemez,cunku onlar dibi gormedi.Bizler dibi gorduk ve yukseliyoruz.....Durma,gencligini tavada yag gibi eritme.

      Sil
  2. tum bireyler diğerlerini baskılar amaç bellidir kontrol altında tutmak
    kimse kimsenin ilerlemesini istemez
    çunku birinin ilerlemesi diğerlerinin gerilemesi manasını taşır
    buda insanların içindeki fesatlık tohumunu ateşler
    mesela insanlarda ilerlemiş insanları surekli yerme hastalığıda vardır
    bunun sebebi tabiki onu sevdiğinden dolayı değildir kendisi aşağıda kaldığı içindir
    yani elbette yinede bazı toplumsal kurallara uymak gerekliysede uyulmaması gereken milyonlarca kural vardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tiplere hater deniyo.Aslında herkes belli bi yere kadar hater da sonuçta yiğidi öldürüp hakkını veremeyen adam genel anlamda kendini eksik ve aşağıda görüyodur yani aşağılık kompleksi vardır.

      Sil
  3. Yazı için teşekkürler , biseyi farkettim sen eski pick upla ilgili yazilari da silmişsin sanırım pick up tarihi felsefeleri falan

    YanıtlaSil
  4. diğer ulkeleri bilmemde turkiye hater kaynıyor kaale alınmayacak tipler hepside

    YanıtlaSil
  5. Sosyal baskı olmasa ne emniyet ne güvenlik ne hukuk bir sey olmaz. Herkes sokakta gözüne kestirdiğini tutup sikerdi zorla. O nedenle bu iyi bir seydir çapkin bir erkek için. Kazanova da toplum baskısinin yogun olduğu dönemler carsida pazarda mahallede kadinlari tavlardi. Diger erkekler korkak sekilde rtrafta dolanirdi. Herif sarayda kiralin kizini bile götururdu . Bu adama sosyal baskı işler mi. :)

    YanıtlaSil
  6. Böyle toplumlarda kizları sosyal baskidan cikarabilecek tarzda erkeklerle gizli iliski yasar kadinlar. Aldatma o nedenle ülkede cok yaygin . Aldatilanlar da genelde iyi adamlar . yirtik disa donul , ukala, hazir cvp , kurnaz pic erkeklerle yaparlar bunu. Cunku bu ulkede am cok degerli ve kadinlara evlenecek etkek bul baskisi var fakat kadinlar emneli gommelu de iliski yasamak istiyor iste ozaman gizli iliski ve pic erkekler devreye giriyor. . Üzücü ama malesef durum bu.

    YanıtlaSil
  7. yazdıklarınızdan şunu anladım sosyal baskıyı iplemeyip önune geleni yapmakta akıllıca değil
    duruma göre sosyal zekayı kullanmak gerekiyor.yoksa sosyal baskı falan anlamam dandun girerim dersek buda doğru olmaz

    YanıtlaSil
Yorum Gönder