Bütçe Yönetimi Ve Minimalist Yaklaşım

YAŞAMIN PRATİK GÜCÜ
By -
1
Bütçe yönetimi fazlasıyla önemsenmesi gereken bir konu ve çoğu insan parasını neye ve nasıl harcadığına dikkat etmiyor, bu yüzden bu konuya eğilmek gerektiğini düşündüm. Bütçe yönetimi aslında sanatsal bir durum çünkü elinizdeki parayı en verimli şekilde kullanma sanatıdır. Bu dengeyi oluşturmak ise zor çünkü hayatta hep hesaplanamayan masraflarda çıkabiliyor.

Öncelikle bütçe yönetiminden ziyade minimalizmin ne olduğundan bahsedeyim. Minimalizm az eşya ile yetinmek, sadelikten yana olmaktır. Gereksiz eşyadan ve kalabalıktan kurtulmaktır. Belli açılardan cazip bulduğum bir felsefedir. Her insanın belirli seviyelerde minimalizmi hayatına uygulamasını tavsiye ederim tabi bu felsefeyi çok radikal şekillerde uygulamaktan yana da değilim ki bu işin sonu bir lokma bir hırka noktasına kadar gidebilir. O yüzden ben minimalizmi üretkenliği engelleyen kalabalıktan ve bütçeyi zora sokan harcamalardan koruyan bir şey olarak göreceğim.

Öncelikle bütçe yönetiminin altın kuralı bir şey almadan önce ciddi şekilde kendinize sormanız gereken bazı sorular var bunlar :


  • Bu şeye gerçekten ihtiyacım var mı?
  • Bu şeyi alacak bütçem var mı?
  • Bu şey gerçekten almaya değer mi?
  • Alacağım şeyin hayatıma ne gibi bir katkısı olacak?

Görüldüğü gibi aldığımız çoğu şey bu 4 soruluk testi geçemeyecektir. Maddi durumunuz ne kadar zordaysa o kadar çok mu maddeleri uygulamanız gerekmekte, eğer maddi durumunuz fazlasıyla iyiyse ve alacağınız şeyler bütçenizi sarsmıyorsa, gerisi size kalmış bir seçim. Özellikle ülke ekonomisinin kötüye gittiği ve geleceğin belirsiz olduğu bir durumda ciddi paralar harcamak akıl karı değil özelliklede gereksiz şeylere gereksiz seviyede para harcıyoruz.

Bütçeyi etkili kullanmak için alacağınız şeyleri en azından araştırın ve bütçenizi yormayacak şekilde zamana yayabilirsiniz.

Kıyafet alacaksanız ki zamana yayılarak alınacak şeylerin başında kıyafetler geliyor. Bir yıla yayacak ve bütçenizi etkilemeyecek şekilde hesaplamalısınız. Kıyafet alırkende indirim sezonu beklenebilir veya sezon sonlarından ciddi şekilde ürün alınabilir. Ayrıca tişört ve kazak gibi ucuzuyla pahalısı arasında ciddi kalite farkı olmayan ürünlerde ucuzunu seçin. Sadece ayakkabı, saat, güneş gözlüğü gibi şeylerde en kalitelisini almaya çalışın.

Teknolojik aletlerin her zaman fiyat/performans ürünlerini seçmeye çalışın özellikle akıllı telefon, kulaklık ve laptop alırken. Eğer oyun bağımlısı bir ergen değilseniz çok güçlü donanımlara ihtiyaç duymazsınız. Telefon ve laptoplarda çok güçlü donanımlar normal kullanımda tamamen işe yaramazdır. Bu donanımlar ancak ciddi grafik işleri ve ağır hesaplama programları kullanmıyorsanız da gereksiz. Bu donanımlar ise normal fiyat/performans ürünleri arasında ciddi fark yaratmamakta, çoğu insanda zaten bunları sadece sosyal medya ve bazı ufak işleri halletmek için kullanıyor. Bu açıdan bakıldığında bu cihazlara çok para harcamak aptalca bir seçim. Ayrıca dolar kuru ve vergilerden dolayı fiyatlar olması gerektiğinin çok üstünde. Bence bir telefona 10.000tl vermek ciddi bir hata.

Yiyecek alımında da gereksiz aburcuburları çıkarmanız gerekiyor. Sadece gerçekten sağlığa faydası olan yiyecekleri almaya çalışın ve gereksiz şeylerden arttırdığınız parayı burada kullanabilirsiniz. Elinizde olan ürünleride full verimlilikte kullanmaya çalışın özelliklede yenisini almayı düşündüğünüz şeylerde çünkü işinizi yeterli düzeyde görebiliyorsa değiştirmeye gerek yok. İnsanlar çoğu zaman ufak sebeplerden dolayı bir şeyi yenisiyle değiştirmeye çalışıyorlar. Kredi kartından harcayıp ve ay sonunda sıkışıyorlar. Asla bütçenizin üstüne çıkmayın ki çıkıyorsanızda %20 kadar yukarısına çıkın ki bunu telafi etme şansınız olsun. 

Paranızı efektif kullanmanın yolu her şeye pragmatik yaklaşmaktır. Size ciddi katkıları olan şeylere para harcamak gerçekten önemli. Bu size bir şey kazandıracak aşçılık kursu, dil kursu, spor salonu gibi şeyler olmalıdır. Harcadığınız paranın değerinden daha değerli bir şeyi almalısınız ve bu hayatınıza ciddi katkı yapmalıdır. Bu sayede paranızı harcamamış, yatırım yapmış olursunuz. İnsanın yatırım yapacağı en önemli şey kendisidir. Paranızı zekice yöneterek hem kendi hayat kalitenizden de taviz vermek zorunda kalmazsınız. Bazı insanlar gereksiz şeylere yüksek miktarda para harcayıp daha sonra yeme içmelerinden kesip, ucuza yiyorlar bu ise uzun vadede onlara çok pahalıya patlıyor. 


Sistem bizi sürekli harcamaya zorluyor ancak bu bizi mutlu etmiyorda (ki etse bile çok kısa süreli). Bu yüzden paramızı saçma şeylere harcamamalıyız. Bu parayı kazanmak hem emeğimize hem enerjimize hem de zamanımıza karşılık kazanıyoruz. O yüzden harcamaları yaparken daha derin düşünmek gerekiyor, benim alacağım bu ürün karşılığında ödediğim bedel nedir? özelliklede Türkiye gibi aşırı pahalı bir ülkede. 6.000 tl ye bir telefon alırken belki bu maaşınızın 2 katı ve siz bu para için neredeyse 60 gün çalışıyorsunuz. Belki Avrupalı birisi bu aleti 5-6 gün çalışarak elde edebiliyorken sizin ödediğiniz bedelin çok yüksek olması sizi düşündürmeli. Ödediğiniz bedele değecek şeyleri alın ve aldığınız şeyleri %100 verimlilikle kullanın.


Kıyafet alacaksanız en şık ve iyisini alın mesela hem de indirimdeyken, teknolojik aletlerinde en yeni jenerasyonunu değil bir önceki yılın ürününü alın. Sürekli araştırın alacağınız ürünleri ve piyasa fiyatlarını öğrenin, ürün hakkında bilginiz olsun ki belki kronik sorunlu bir ürün olabilir. beyaz eşya ve teknolojik aletlerde bazı seriler sorunlu olabiliyor, bunları bilmeniz şart. Ayrıca ürünlerin bir kısmın internette daha ucuza satılıyor bu fırsatı da ara sıra değerlendirmelisiniz.

Zeki ve bilinçli tüketici olmak önemli çünkü sistem sürekli sizi kötü ve yetersiz hissettirip bir şeyler satmaya, sizi tüketmeye zorluyor. Egonuzu törpülemeye ve statü kazanma hırsınızı kullanmaya çalışıyor. Bu numaralar ucuz numara ve bilinçli birisinin düşmeyeceği kadar da ortada. Çoğu insan markalara gereksiz paralar ödüyor ki bunların çoğu kalite ve ektra bir şey sunmuyor. Marka ismine inanılmaz paralar ödeniyor. Bunların farkında olmak dediğim gibi araştırmaya bağlı. Pahalı markanın %98 pamuk %2 elastan olan tişörtüyle normal bir markanın %98 pamuk ve %2 elastan olan ürünü arasında kalite farkı yok, sadece marka ismine ödenen para.

Bu bütçe yönetimiyle sizde gelirinizden daha az harcayarak birikim yapabilirsiniz ya da paranızı çok verimli kullanarak hayat standartlarınızı yükseltebilirsiniz. Gereksiz şeylerden uzak durdukça genelde faydalı ürünler alınmaktadır. Mesela insanlar arabalarına 100.000 tl öderken iş iyi ve kaliteli bir yatak almaya geldiğinde ucuza ve kalitesize kaçmaya çalışırlar. Bir insan arabasında günde ortalama 2 saat geçiriyorsa yatağında 6-8 saat geçiriyor. Hem uyku kalitesi fizyolojik ve psikolojik sağlığın en önemli etmenlerinden. İşte bunlara dikkat eden bilinçli tüketici olmak önemli. Hem minimalist yaklaşımlada hayatınızı her alanda sadeleştirebilir ve üretkenliğinizi arttırabilirsiniz.

Yorum Gönder

1Yorumlar

Yorum Gönder