Depresyonla Baş Etmek (En Etkili Rehber)

YAŞAMIN PRATİK GÜCÜ
By -
4
    Merhaba sevgili Yaşamın Pratik Gücü takipçileri bu makalemde sizlere depresyonla nasıl baş edeceğinizi detaylı bir şekilde anlatacağım.

    Her insanın başına farklı olaylar gelir ve bunların seviyesi fazlasıyla değişkendir. Bu yüzden hayatın acı ve dehşet verici yönüyle baş etmekte fazlasıyla zorlanabiliriz. Bazı olaylar bizi tamamen mahvedebilir ve onları aşmak neredeyse imkansız görünebilir. Zor durumda ki insanları teselli etmekte dünyanın en zor şeyidir çünkü söylenecek bir söz yoktur. Acı çekmek ve üzülmek doğaldır bu insan doğasının bir parçasıdır. Sevdiği birisini kaybeden birisine üzülme veya ağlama demek sadece saçmalamaktır. İnsan doğası gereği üzülür ve üzülmelidir. İş bunun fazla zaman aldığı ve normal halinize dönemediğiniz de başlamasıdır. Olay sizde travma etkisi yarattığından asla normale dönüş söz konusu olmaz. Acının şiddeti artmaya başlar ve gündelik hayatınız mahvolur. Gündelik işleri yapamaz duruma gelirsiniz. Yemek yiyemez, sağlıklı iletişim kuramaz, kendinizi bırakırsınız. Peşini alkol ve sigaranın ciddi seviyelerde artması takip eder. Bazıları ise güçlü uyuşturuculara kadar gidebilir. Evet zorluklarla baş etmek gerçekten inanılmaz zordur, yavru kedim öldüğünde ki elimde olmayan sebeplerden dolayı ölmüştü. Günlerce ağladım ve kendime gelemedim. Bildiğim tüm şeyler o kısa zamanda işe yaramadı, acıyla baş etmek zordu. Gerçek zorluklar ve beklemediğiniz şeyler size inanılmaz acılar verebiliyor. Hayatın gerçekleri ve acımasızlığını zaman zaman hissediyoruz, kimimiz ise çok daha kötülerini yaşıyor. Maalesef ki hayatın gerçeklerinden ve acı yönlerinden birisi bu elimizden yapacak bir şey gelmiyor. Suçluluk ve pişmanlık insanı kurt gibi kemiriyor. Çözümlenemez şeylerin içine düştüğünüzü hissediyorsunuz. Dediğim gibi zor ve acı şeylerin içindeyken bunlar fazlasıyla normal asıl anormal olan üzülmemek ve kahrolmamak olurdu. Ancak acı ve depresyonun sizi tamamen ele geçirmesine izin vermemeniz gerekmekte. Teslim olmak, bırakmak ve pes etmek en temel içgüdümüze terstir ancak bu hisler öylesine kuvvetlidir ki en güçlü iki içgüdümüz olan hayatta kalma ve üremeyi bile bastırır. İnsanlar acıdan intihar ediyor, kimisi ise iştahtan ve zevklerden dahi zevk alamaz hale geliyor. Hiç bir şeyin ve hiç bir amacın anlamı kalmıyor. Nihilizmin soğuk ve karanlığını içinizde hissediyorsunuz biliyorum.

Kelimeler yaşanan hisleri ve acıları anlatmakta kifayetsiz kalsa da kendimce açıklamaya ve belirli çerçeveye oturtmaya çalıştım. Önce durumu anlamak sonra çözümü varsa vermek benim metodumdur. Ben psikiyatrist değilim ancak psikiyatristlerle ilgili güven sorunlarım var. Onlar bu işin profesyoneli olabilirler ancak aynı hikayelerin benzer versiyonlarını binlerce kez dinlemekten sıkılmışlar ve çoğunun para kazanma hırsı samimiyetlerinden daha fazla, ayrıca psikolojinin metodolojisiyle ilgili de bazı bilimsel şüphelerim var. Antidepresanların ise pek işe yaradığını düşünmüyorum. Olay doz arttırmaktan öteye gitmiyor. Psikolojik durumlar bence direkt ilaçla iyileşemiyor, diğer biyolojik hastalıklar gibi antibiyotik ve ağrı kesicilerle geçmiyor. Profesyonel yardım elbette ki ilk çarelerden birisi ve sizde işe yarıyorsa devam etmelisiniz benim rehberim ise kendi iradem ve inançlarım çerçevesinde gerçekleşecek. Size ne ilaç tavsiyesinde bulunabilirim ne de işe yaramayan dışa dökme seanslarının samimiyetsiz dinleyiciliğinin işe yaramazlığından.

Öncelikle belirttiğim gibi acı normaldir ve bunu hayatta ilk deneyimleyen kişi siz değilsiniz. Aynı acıyı yaşayan herkes var mesela anne ve babayı kaybetmek gibi. Tüm insanların anne ve babası ölür ve bir gün bizde öleceğiz yani bu hayatın en temel gerçeği her ne kadar biz hatırlamak istemesekte. Acınız her ne ise onun ne ilk ve tek kurbanı sizsiniz ne de siz olacaksınız. Sadece o acıyı paylaşanlardan birisiniz asla aklınızdan çıkarmayın her olumsuzluğu yaşayan binlerce yüz binlerce insan var. Sizden daha kötüleri ve elbette daha iyileri. Hayatı ve olanları suçlamak sizi kısa zamanda iyi hissettirsede zamanla işe yaramayacak ve daha kötü hissedeceksiniz. O yüzden iş belirli zaman sonra kısır döngüye dönecek, depresyondan çıkmanın en zor yanı budur. Birbirini takip eden kısır döngülerde kısılıp kalmak, dışarıdan yardım arasanızda ister ilaç, ister doktor, ister sevdikleriniz olsun size yeterince yardım edemezler. Olay tamamen sizin kendinize yardım edip etmemenizde bitiyor. Bir yere kadar tüm acıları ve her şeyi dinleyebilirim ancak üzerinden geçen zamana rağmen kendinize gelemediyseniz artık olaya sizin el atmanız gerekmekte. Başkası size yardım edemez üzgünüm.


Depresyonu ve travmatik psikolojik sorunları şıp diye anında çözen bir yöntem de yok hapta yok tedavi de yok. Zaman en iyi ilaçtır diye boşa demiyorlar ancak zaman da işe yaramadığında artık daha etkili şeyleri yapma zamanı gelmiş demektir. O zaman Yaşamın Pratik Gücü'nün Pratik depresyon düşmanı çözümlerine başlayalım. Depresyon ve travmaların belirli semptomları çok sık görülür. Yatakta fazla kalmak, çok uyumak veya az uyumak, çok yemek veya çok kilo kaybetmek vs.

İlk olarak alışkanlıkları değiştirmemiz lazım ki bunları değiştirmeden önce hayata bakış açınızı değiştirmeniz lazım. Önceleri hayatı başka görürken depresyona sebep olan şeylerden sonra hayatın farklı yönünü gördünüz ve bunu kabullenmekte zorlanıyorsunuz ya da kabullendiniz bu ise tek gerçekliğiniz haline geldi. Hayatın daha iyi yönlerini görmek veya sizden daha beter yönlerini görme vaktiniz gelmiş demektir. Araştırmanız lazım ki sizden daha beterlerini kolaylıkla bulabilirsiniz ki bunu tavsiye etmem. Sizden daha kötü durumda ki birisine bakarak içinizi ferahlatmak ciddi bir ahlaksızlık olacaktır ve sorunu direkt çözmeyecektir ama en azından yalnızca sizin yaşamadığınızı hatırlamanız için fena değildir. Bakış açınızı hayatın iyi yönlerine çevirdikçe hayatın renklerini göreceksiniz ve hayatın sadece gri ve siyahlardan ibaret olmadığını tekrar hatırlayacaksınız.


DİSİPLİN HER ŞEYDİR.

Depresyonla mücadele ciddi bir iştir ve gerçekten kurtulmak isteyip istemediğinizi iradeniz belirler. Belki de acı çekmekten zevk alan bir mazoşist olabilirsiniz ki bu mümkün ya da her şeyi ve herkesi suçlamakta kolayınıza geliyordur. Bunlarda baş etme mekanizmaları ama daha başarısız olan mekanizmalar.

Benim tavsiyem hayatınızı disiplin etme zamanınızın geldiğidir. Öncelikle erken uyumaya ve erken uyanmaya başlamak zorundasınız evet zorundasınız bu bir seçenek değil ve sorgulanamaz bir kural. Sabah 6-7 gibi kalkmalısınız hiç ara vermeden bir gün bile aksatmadan aylarca hafta içi hafta sonu demeden erken kalmalısınız. Erken kalktıktan sonra soğuk suyla duş almaya da başlayın. Soğuk su sizi şoklayarak kendinize getirecek ve biraz daha canlı hissedeceksiniz. Duş sonrası dışarının sert havasında yürüyüş yapmalısınız ve evden biraz uzaklaşmak daha iyi gelecektir. Eğer koşacaksanız duşu daha sonra alıp önce koşmanızdır ki koşmakta fazlasıyla iyidir ancak ilk başta biraz fazla gelebilir. Sabah dışarı çıkıp doğada veya şehrin sokaklarında biraz soğukta dolaşmak fazlasıyla iyidir. Bu yürüyüşlerde kendinizle fazla baş başa kalmamak için müzik dinlemenizi tavsiye ederim. Müzikleriniz pozitif ve enerjik olmalı, dinlemek istemeseniz bile kendinizi zorlayın. Yapacağınız her şey için kendinizi ilk zamanlarda zorlamalısınız. Bu yaptıklarınızdan asla keyif almayacaksınız ama yine de yapmak zorundasınız ta ki zevk almaya ve otomatik yapmaya başlayana kadar. İlkte sabah erken uyanmaktan ve soğuk duşlardan nefret edeceksiniz. Dışarı çıkmayı asla istemeyeceksiniz ve enerjik müzikler bir işkence gibi gelecek ama bunları taviz vermeden yapmak zorundasınız. Yürüyüşten sonra kendinize güzel ve sağlıklı bir kahvaltı hazırlamalısınız. Basit ve tatminkar bir kahvaltı. Kahve içmenizde size enerji vereceğinden tavsiye edilir.


Depresyonu ilaçlardan daha etkili bitiren şeylerden birisi ise yoğun şiddetli fiziksel antrenmandır. Bu ağırlık kaldırmak veya yüksek yoğunluklu kardiyo olabilir. Depresyon haplarına ve terapistlere vereceğiniz parayı spor salonuna yazılmaya verebilirsiniz. Fiziksel olarak inanılmaz yoruldukça zaten erkenden uyuyacaksınız ve hormon dengenizde biraz biraz düzelmeye başlayacak hafiften hafiften daha iyi ve güçlü hissedeceksiniz. İnsanlar psikolojik hastalıklarda fiziksel hareketin ne kadar önemli olduğunu unutuyor. O yüzden kendinizi bitirene kadar halsiz kalana kadar spor yapın ama dikkat edin hırsınızdan veya aptallığınızdan kendinizi sakatlamayın. Yoruldukça depresifleşmeye enerjiniz kalmayacak ve negatif enerjinizi attığınızdan acınızı her geçen gün daha az hatırlayacaksınız. Sağlığınıza inanılmaz dikkat etmeniz gerekiyor öncelikle.

Boş zamanınızın asla olmaması gerekiyor o yüzden ikinci olarak uğraşlar bulmanız lazım her hangi bir hobi veya uğraş olabilir. Fotoğraf çekmeye gidebilir ve saatlerce iyi fotoğraf için aramalar yapabilirsiniz daha sonra ise onları düzenlemekle uğraşabilirsiniz. Evcil hayvan alıp yalnızlık hissini azaltıp onunla ilgilenebilirsiniz. Gerçekçi portreler çizmek için dersler alabilir veya internetten öğrenebilirsiniz. Satrançla da ilgilenebilirsiniz. Dansa gidebilirsiniz yani biraz da karakterinize bağlı olarak bir şeyler seçebilirsiniz ancak hobinizin daha sosyal bir şey olması önemli. Sizi tamamen yalnızlığa iten şeyler olmamalı. Yapacaklarınızla ilgilenen insanların gruplarına katılabilirsiniz.
Sosyal bir ortamda olmak her zaman depresyona iyi gelir. Depresyon sizi yalnızlığa itse de siz sosyalleşmeye çabalayın ve zor olsa da asla pes etmeyin, sosyal ortamları terk etmeyin. Yalnız kaldığınızda da üretken şeylerle uğraşabilirsiniz. Sokak hayvanlarını beslemek veya ihtiyacı olanlara elinizden geldiğince destek olmak gibi. Başkalarını iyi duruma çekmek demek kendinizi de iyi duruma çekmek demektir.

Depresyon süreçlerinden her zaman daha üretken ve hırslı çıktığımı fark ettim. Kendime daha çok yatırım yapmaya başladığımı fark ettim. Küllerimden her zaman başka birisi olarak, kendimin daha iyi versiyonu olarak çıktığımı tecrübe ettim. Bir şeyler yapmak ve öğrenmek için ciddi bir açlık çektiğimi ve yaşadığımı dibine kadar hissetmeyi özlediğimi anlıyorum. Uzun süre nefessiz kalmışsın da daha sonrasında derin bir nefes alıyormuşsun gibi hissediyorsun.


Depresyonla baş etmek zor ve zaman alıyor ancak en etkili yöntem bahsettiğim şeyler tavizsiz uzunca bir süre uygulamaktır asla bahanelere ve geciktirmelere uğratmadan. Bir zaman sonra normale döndüğünüzü hatta daha iyi olduğunuzu fark edeceksiniz. Bol şans ve enerji diliyorum asla yalnız olmadığının da bilincin de ol.
Tags:

Yorum Gönder

4Yorumlar

  1. Kendimizi alt değerde görmek konusunda ne önerebilirsin?Bu konu hakkında yazı yazarsan harika olur çünkü şahsen ben kendimi geliştirmeme rağmen 6 aydır özgüvenim düşmüş durumda bu konunun kadınlardan defalarca red yemenin etkisinin de olduğunu düşünüyorum hele şu ara bi kadınla herhangi bir romantik cinsel bir şeyler yaşayabileceğime dair ne yalan söyliyeyim gram inancım yok :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kendini alt degerde goruyorsan zaten depresyona girebilirsin ya da girmissin. bu yazidakileri yapiyor musun? erken kalkiyor musun? spor yapiyor musun? arkadaslarinla disari cikiyor musun? seni cagirmiyorlarsa sıkıcı biri oldugun icin mi cagirmiyorlar? enerjin mi dusuk? sen onlari cagiriyor musun? kulturleniyor musun? para kazanmak icin plan yapiyor musun? ingilizce biliyor musun? red yemen bir semptom. unutma. hastaligin caresine bak.

      Sil
  2. Depresyonda değilim ama olma yolunda ağır temeller attığımın farkındayım.

    Yazıyı dün akşam okudum. Saat 5.50 de sinek sayesinde uyandım. 3x max brafiks ve şınav çekip soğuk duş aldım. Kahvaltıda da kahve içtim. Biraz kitap okuduktan sonra okula gitmek için hazırlandım. Derste çoğu kişiden dinçtim. Ama ilk günün yorgunluğu yokta değildi.

    Devam ettirirsem mükemmel olacak benim için.

    YanıtlaSil
  3. Adam reçeteyi vermiș biraz azimli olun ve uygulayin iște

    YanıtlaSil
Yorum Gönder