Hızlı Ve Etkili Okuma Teknikleri

YAŞAMIN PRATİK GÜCÜ
By -
0
    Uzun zamandır kitap okuyorum ve belirli bir zamandır da daha hızlı ve etkili okuma tekniklerini deniyordum. Benim için zor olan okuduğum kitapların ağır olmasıydı (nadiren roman okurum). Genel olarak psikoloji, felsefe, sosyoloji, tarih, coğrafya ve ekonomi  okuduğum için kitaplar hem bilgi yüklü hem de dil olarak ağır oluyor. Hızlı okumak bu açıdan zor olsa da benim için fazlasıyla verimli. Hızım arttığı için daha fazla kitap okuyabiliyorum ve her gün 1-2 saat kitap okuduğumdan hızlanmak zaman/verimlilik oranımı ciddi şekilde arttırdı. Şimdi teknikleri sizinle paylaşayım ve sizde daha hızlı ve verimli birer okuyucu olma yolunda hızlanabilirsiniz.

(toc) #title=(İçindekiler Listesi)

1. İçsel Diyalogu Susturmak


    İç ses kitap okurken en büyük engelleyicim olmuştur. Kitabın konusuyla alakasız binlerce fikir beynime hücum ediyor resmen ve okuduğumu anlayamıyorum. Başka şeyleri düşünmeye ve onlara odaklanmaya başlıyorum. Bu yüzden belirli bir süre kitap okumak zorlaşıyor. Buna çözüm olarak her dikkatim dağılmaya başladığı an daha çok odaklanmaya çalışıyorum. Hızlı okumayla buna bir çözüm buldum çünkü çok daha fazla odaklanma gerektiriyor normal okumaya göre. İç sesi susturmak ilklerde biraz zaman alsa da sonuç olarak başarılı oluyorsunuz. Yarım saatlik hızlı okuma, normal 1 saat okumadan daha verimli oluyor. Sizde okurken içsesinizle sorun yaşıyorsanız bunu tavsiye ederim

2. Gözlerinizi Daha Hızlı Kullanmalısınız


    Normal Okumada kelime kelime okuduğumuz için okuma hızımızda ciddi bir düşüş meydana gelir. Bu yüzden kullandığım metot aslında ''tarama'' metodudur. Cümleleri daha hızlı taradığım için kelime kelime okuma sıkıntısından kurtuluyorum. Hem okuduğumu anlıyorum hem de hızım artmış oluyor. Ağır ve yoğun kitabın 1 sayfasını 1 dakikanın altında okumak benim için ciddi bir zaman kaybı. Eğer okuduğunuz kitaba çok iyi çalışmanız veya ondan bir sınava veya mülakata tabii olacaksanız yavaş ve inceleyerek okuyun. Ben genel olarak hızlı tarayarak gözlerimi hızlı kullanarak daha iyi okuyorum. Belirli bir sürede ilklerde baş ağrısı ve fazla yüklenme yapıyor ama zamanla daha iyi hale geliyorsunuz. İnternette de okumam gereken şeyleri hızlı okuyorum bu sayede hep zamandan tasarruf yapıyorum.

3. Asla İki Kez Okumamak


Aynı şeyi asla iki kez ve üst üste okumayın. Bu hataya sebep olanda zaten iç sesiniz. Okuduğunuz yeri iç ses yüzünden anlamıyorsunuz ve defalarca aynı şeyi okumak zorunda kalıyorsunuz. Bu hızlı okumak için ciddi bir hata, iç ses sorununu aştıktan sonra iki kez okuma ve geriye dönme sorununu da aşmalısınız. Tek seferde etkili ve hızlı okumak için ciddi pratiklere ihtiyacınız var ama aklınızda bulunsun defalarca kez okumaktan vazgeçin.

4. Zamanlama Ve Hedef Seçin


    Kendinize zamanlama seçin mesela 30 dakika ve hedef olarak da 30 sayfa okuyacağınızı seçin kitap daha hafifse 50 sayfa gibi hedef seçebilirsiniz. 30 dakika boyunca ara vermeden hızlı ve anlayarak okumayı deneyin. Sonuçlarınızı düzenli olarak takip ederek arada ki ufak değişimleri ve zamanla oluşan büyük değişimi fark edebilirsiniz.

5. Sayfaya Genel Göz Gezdirmek Ve Kitabın Başlıklarına Bakmak


    Bunu zamanınızın kısıtlı olduğu acil durumlar için tavsiye ederim. Bu aslında inanılmaz dikkat ve özveri isteyen bir okuma türüdür. Hızlı okumanın da ötesine geçerek ilk önce kitabın başlıklarına bakmak ve sayfaları çok daha hızlı okumayı gerektiriyor. Burada okumak anlamak için değil kısa bir özet çıkarmak için yapılır. Okuduğunuz çoğu cümleyi anlamazsınız ancak kitabın ne demek istediğini bulmak için kilit noktaları taramış olursunuz. Kısıtlı zaman ve ciddi yük altındayken bunu kullanabilirsiniz. Önce kitabın başlıklarını inceleyin sonra sayfaları hızlıca tarayın. Bu okumaktan daha çok bir şey bulma ve özetleme işidir.


    Hızlı okumanın genel olarak faydaları fazla ancak zaman alan bir süreç çünkü kısa sürede beyne çok fazla yükleme yapıyoruz. Beyniniz yorulduğunda ara verin ve canınız gerçekten okumak istemediğinde okumayın. Bir kitabı hep hızlı okumak zorunda değilsiniz yavaşlamanız gereken yerde yavaşlayın. Bu teknik benim için önemli çünkü ben her zaman aynı işi daha hızlı ve verimli yapmak için kendi sınırlarımı zorlarım. Size de tavsiyem hızlı okuma metodunu denemeniz ve sonuçları yorum kısmında paylaşmanız. Bol taramalar pardon okumalar :)

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)