Neden Haber İzlemiyorum?

YAŞAMIN PRATİK GÜCÜ
By -
0

     Merhaba sevgili Yaşamın Pratik Gücü takipçileri bu makalemde sizlere neden haber izlemediğimi, gündemi takip etmediğimi ve gereksiz şeylerle ilgilenmediğimi anlatacağım.

(toc) #title=(İçindekiler Listesi)

    Yıllar Önce Haber İzlemeyi Bıraktım

        Haber izlemeyi bırakalı çok uzun zaman oldu. Bu kararı almak hayatıma gerçekten çok ciddi bir katkı sağladı. Ayrıca gündemi de takip etmiyorum ve takip etmemeye çalışıyorum. Bu kararı almam mentalitemi güçlendirdi ve hayat kalitemi arttırdı.

        Haber izlemeyi bırakmamdaki ilk sebep haberlerin her zaman aşırı negatif olmasıydı. 1 saatlik haber bülteninde yüzlerce negatif olayı arka arkaya izliyorsunuz. Durup durduk yere canınız sıkılıyor. Kendi sıkıntılarınızın üzerine sürekli ekstrem seviyedeki kötü olaylar ekleniyor. Haberlerle ilgili en büyük problem ise bir şeyin haber değeri ile alakalıdır. Haber değeri dediğimiz şey genellikle tüm kötü olayları içerir. İyi bir olayın haber değeri taşıması içinde gerçekten çok büyük bir iyilik olması gerekiyor mesela ''yolda bulduğu para dolusu çantayı sahibine geri verdi'' gibi büyük şeyler olmalıdır. Normal hayatta insanların çoğu zararsız ve iyidir. Çeşitli olaylar her yerde bir şekilde olmaktadır ancak haberle ilgili sorun bunları arka arkaya yansıtmasıdır. Her yerdeki kötü olayları birleştirip bülten oluşturuyorlar. Bu açıdan zihnimize olumsuzluk pompalıyorlar, karamsarlık ve stres pompalıyorlar. 

        Eskiden ülkenin diğer ucunda olayları bilmiyordun ve bilme şansın yoktu. Kendi çevrende olan biteni bile duymadığın oluyordu. Şimdilerde haber bülteninde sabahtan akşama kadar ekstrem manyaklıkları izliyoruz. Manyak adam eşini öldürdü, hayvanlara işkence, kötü kazalar, cinayetler ve tiksinç olayları izliyoruz. Bu ise her gün maruz kaldığımız bir durum. Türkiye gündemi de her zaman aşırı yoğun ve hareketli oluyordu. Ben 2014'den beri haber izlemiyorum ve gündemle işim olmuyor. Her zaman kendi hayatıma odaklıyım ve başkalarının problemleri beni ilgilendirmiyor. Kendi problemlerimle ve bunların çözümüyle meşgulüm. Zaten genel olarak başkalarının problemleriyle ilgili de yapabileceğim bir şey yok dünyayı ben kurtaracak değilim. Ayrıca gündemi takip etmenin ve haberleri izlemenin bana faydası var mı? yok. Herhangi bir şekilde kişisel gelişimime, mutluluğuma ve huzuruma katkı sağlıyor mu? Hayır. Birisinin bilmem nerede bir diğerini öldürmesi beni ilgilendiriyor mu? Hayır. Bu açıdan haber izlemenin pratik faydası sıfır ve gündemi takip etmenin hiçbir anlamı yok.

    Haber izlememek son yıllarda genel mutluluğumda artış sağladı.

    Haber Manipülasyonu

        Tarihte çok kötü şeyler oldu ve aklınıza gelebilecek en kötü senaryolar birilerinin başına geldi. Tarih çok acımasız bir yerdi ve gerçek anlamıyla şiddet çok fazlaydı. Şu an ise tarihin en iyi döneminde yaşıyoruz bu açıdan şanslıyız. Suç istatistiksel olarak azaldı, cinayet oranları, tecavüz oranları azaldı. Her açıdan  daha iyi bir dönemdeyiz ve güvendeyiz. Haberleri izlediğinde ise her köşe başında insanların birbirini vurduğunu, her yerde tecavüz olduğunu, her yerde katliam yaşandığını düşüneceksiniz. Bu açıdan haberler gerçekliği manipüle ediyorlar çünkü gerçekliğin %0.01 kadarını yansıtırsan tabi ki her şey kötü görünecektir. Bu açıdan haber bültenlerinin dikkat çekmek ve insanları kötü olaylarla ekranda tutma manipülasyonunu uyguladıklarını söyleyebilirim. Bu açıdan haber değeri taşıyan şeyler genel olarak kötü ve iğrenç şeyler oluyor. Haber bültenleri de bunları abartarak sunuyor seçilen cümleler bile abartı cümleleri oluyor.

       Gerçek hayatta kötü şeyler olmuyor demiyorum ancak bunlar hayatın gerçekleri. Tarih boyunca oldular ve olmaya devam edecekler. Sadece istatistiksel olarak en az olduğu dönemde olduğumuzu söylüyorum. Eskiden bir erkek tarafından öldürülme oranınız yüzde on kadardı şimdi ise bu oran binde bire kadar düştü. Arada inanılmaz bir değişim var ve çoğu zaman öldürülmüyorsunuz veya birisini öldürmek zorunda kalmıyorsunuz. Hırsızlık azaldı çünkü her yerde kameralar var ve kolayca yakalanıyorlar. Kötü eylemlerin handikapları çok fazla ve sonucunda kazanacağın bir şey olmuyor. Belki tarih boyunca bir şeyler kazanabiliyordun ancak şimdi çok şey kaybediyorsun. Bu noktada istemeyerek de olsa daha ahlaklı olduğumuzu söyleyebilirim.

    Haberlerin Kötü Etkisi

        Haber bültenlerini izleyen ve gündemi takip eden insanlar sürekli kötü olayları görüp konuşuyorlar. İşin garip yanı ise bu kötü olaylar asla bitmiyor. Tam iğrenç bir olay bitmiş oluyor ve diğeri başlıyor. Bir kadın cinayeti oluyor gündeme geliyor sonra hayvana eziyet sonra birisi diğer masum kişiyi öldürüyor, çeşitli çatışmalarda ölen siviller oluyor derken gündem sürekli aktif kalıyor. Sürekli bir olumsuz olaylar her yerden duyuruluyor. Eskilerin bir sözü olan ''kara haber tez yayılır'' sözü gerçek oldu ve bir çeşit propagandaya dönüştü. 

        İnsanlar artık her şeyden daha fazla şikayet ediyor, gereksiz bir korku ve panik hali var. Gündemi takip etmekten psikolojisi bozulanlar var. Sürekli hayatın kötü yanlarını görmek insanın canını sıkıyor ve bu konuda bir şey yapamıyorsun. Senden uzakta bilmediğin görmediğin yerlerde olan şeyler canını sıkıyor, gerçekliğini sarsıyor. Herkesin mutsuz olmasında haber ve gündemin çok büyük etkisi var.

    Stoizm ve Haber İzlememek

        Stoizmin temel prensiplerinden birisi ''Olan olayları kontrol edemezsin ama onlara verdiğin reaksiyonları kontrol edebilirsin''dir. Bu noktada olan olaylar üzerinde bireysel bir kontrolüm yok. Kötü şeyler  olmasın isterim ve herkes bir şekilde problemlerini çözsün ancak bunu önlemek bana düşmüyor ben bir şey yapamam. Bu daha çok devletin ve siyasetin görevi. Her şeyi değiştirmeye gücüm yetmiyor ve asla da yetmeyecek. İdealist bir devrimin peşinde koşacak kadar hayalperest bir aptal değilim. Bu noktada elimde kalan tek şey reaksiyonlarımı kontrol etmek ve duygusal tepki vermemektir. Bu açıdan en iyi şey gündemi takip etmemek ve haberleri hiç izlememek oluyor. Sırf bu yüzden ekşi sözlüğe bile girmiyorum çünkü orası da sürekli olumsuz şeyleri paylaşıyor. Bu noktada hayatın gerçeklerinden ve acıdan kaçtığım sanılmasın. Ben gerçekleri çok iyi seviyede bilen bir adamım ve dünyada neler olduğunun farkındayım insan doğasının farkındayım. Bu açıdan gerçeği biliyorum ancak gerçeğin göreli bir şey olduğunu da biliyorum. Eğer hayatın sürekli olumsuz yanlarına odaklanıp sızlanırsam ne olacak ki? Ben pragmatik birisiyimdir bir şeyler elde edemiyorsam o şey benim için boştur. Haber izlediğim zamanlar hiçbir şey kazanmadım ve haberler hayatımı iyi bir şey yapmadı. Bazen canımı sıktı bazen midemi bulandırdı ancak hiçbir zaman bana bir şey öğretmedi. 

        Haber izlemek yerine müzik dinliyorum, kitap okuyorum, park ve ormanlara yürüyüşe gidiyorum, youtube'da eğitici videolar izliyorum, spor yapıyorum, yemek yapıyorum, kadınlarla tanışmaya çıkıyorum. Kendime bakıyorum, bazen kıyafet alıyorum, teknolojiyi takip ediyorum ve her şekilde hayatımı iyiye götürüyorum. Bu açıdan mutlu ve başarılı bir erkeğin hayatında haber izlemeye ve gündemin değişen saçmalıklarında kaybolmaya yer yok.

    Kontrol edebileceğin şeylere odaklan ve elinden bir şey gelmediği şeylere duygusal reaksiyon verme.
    Tags:

    Yorum Gönder

    0Yorumlar

    Yorum Gönder (0)