Alfa Erkek Olmak

YAŞAMIN PRATİK GÜCÜ
By -
0

 Merhaba sevgili Yaşamın Pratik Gücü takipçileri bu makalemde sizlere ''alfa erkek olmak, alfa erkek özellikleri, bir erkeği alfa ve beta yapan nedir?, nasıl alfa olunur ve gerçekçi alfalık'' konularını açıklayacağım.

(toc) #title=(İçindekiler Listesi)

1. ALFA ERKEK OLMAK

Alfa erkek olmak nedir? Alfalık terminolojisi nereden çıktı ve neden bu kadar sık yanlış anlaşılmaya müsait bir konu onu iyi anlamak gerekiyor. Bu konu çok yüzeysel kalıyor ve bu yüzeysellik gerçek hayata pek uymuyor. 

O yüzden tam anlamıyla alfa erkek olmak nedir? 
Alfa erkek, alfa erkek nedir, alfa erkek olmak, alfa nasıl olunur, alfa adam, alfa erkek özellikleri


Alfa erkek olmayı belirleyen şey liderliktir. Bir grup veya organizasyonda lider olmak alfalığın en büyük göstergesidir yani alfalık bir grup dinamikleri içinde ki statüyle alakalıdır. Yalnız başına bir alfa olman ya da grup dışında kalman alfalığı engeller çünkü tek başına bir lider olmaz, bir grubun lideri olman gerekir. Baskın karakterli olup alfa özellikleri taşıyan ama gruptan dışlananlarda oluyor bu açıdan alfalığında pek çok kategorik özelliği oluyor.

Alfa Erkek Olmak Bir Zihin Yapısıdır

Alfalık temelde bir zihin yapısıyla alakalıdır bu açıdan gerçek hayatta kim alfa ve kim alfa değil onu anlamak zorlaşır. Sürekli aşırı alfa erkek örnekleri ararsanız ve onları incelerseniz aslında o kadar alfa olmadıklarını sadece duruma göre davrandıklarını görürsünüz. Bu yüzden de kişiler üzerinden değil de durumlar üzerinden analiz yapmak gerekir. Direkt alfa oğlu alfa bir adam hayal edebilirsiniz ama bu gerçekten ziyade fantezi kurmaya girer. Fantezilere dalarsanız aksiyon filmi kahramanları ortaya çıkar. Uçan, kaçan, herkesi döven, havalı ve kadınları götüren filmin başrolü alfaları bulursunuz ama gerçekte bunlar bulunmaz. O yüzden sürekli alfa erkek aramayın. Alfalık bir zihin yapısıdır, demografik grup değildir.

%100 Alfa Erkek Diye Bir Şey Yok

%100 alfa erkek diye bir şey yok. Toplumsal hayat o kadar karmaşık ki sosyal statüler, durumlar ve dengeler değişiyor. İnsan ufak bir grupta ve vahşi hayatta az sayıda yaşayan bir varlık değil. Gün içinde bile çok çeşitli ortamlar, mekanlar ve durumların içinden geçiyoruz. Ortamlarda baskın olan birisi başka ortamda sönük kalabiliyor. O yüzden her yerde ve her zaman alfalık taslamak anlamsızdır. Hiçbir erkek %100 alfa olamaz çünkü bu uyumsuzluk ve çatışmalara yol açar. Genellikle %100 alfa olma eğilimleri yüksek ve kontrol edilemez adamlar ya mezarda oluyor ya da hapishanede çünkü egolarıyla ilgili çeşitli çatışmalardan çekinmiyorlar. Bu açıdan pragmatik davranmaktan ziyade uyumsuz davranmanın riskleri çok yüksek olabiliyor. Tarih boyunca itaatkar olmayan erkeklerin ömrü pek uzun ve huzur dolu olmadı. İnsanlar nasıl ki inekleri evcilleştirirken uysal olmayanları keserek üremelerine izin vermediyse aşırı alfalarda ya çok ciddi üreme şansı elde etti ya hiç elde edemediler. Bu açıdan oranları çok daha düşük. Çoğu erkeğin uysal beta olmasının nedeni budur.

%60-70 Alfalık İdeal Denge

Alfalığın ideal dengesi tam olarak %60-70 düzeylerinde alfa olmaktır ve bunu genel olarak yansıtmaktır. Aşırı alfalık zorbalığa, aşırı betalıkta sünepeliğe yol açıyor. Bir erkeğin toksik alfa olmadan hem yapıcı hem çekici şekilde alfa olma oranı budur. %100 alfa bir zorbaya dönüşürken, %100 beta zavallıya dönüşüyor. Oysa bunun bu seviyede olması her açıdan daha iyi. Bir erkeğin sosyalleşmede uyum sağlaması ve kadınla uzun vadeli ilişki yürütebilmesi açısından da karakterinde %30-40 oranında betalık bulunması lazım. Bu özellikle erkeğin kadının etrafında kalmasını ve ilişkiyi duygusal açıdan daha sağlam tutmasını sağlıyor. Ayrıca aile babalığı yapmak, çocukları büyütmek ve onları eğitmek için şart.

2. ALFALIK MEKANA GÖRE DEĞİŞİYOR

Alfalık durumu çoğu zaman insanın yarattığı yapay statülerden de oluşuyor. Bir yerde önemli bir konumda bulunan kişi ciddi bir güç elde edebiliyor. Bugün bir belediye başkanı, vali veya ordudaki bir binbaşı ciddi bir güce sahip oluyor. Bu açıdan yapay statüler ve mekan önemlidir. Mesela 20 yaşında ve ortamında alfa olan bir erkek askerliğe gittiğinde o mekandan koptuğu anda direkt beta konumuna düşebiliyor. İtaat etmezse askerlikte adamın içinden geçerler bu açıdan direkt koşulsuz itaat gerekiyor. Askeriye mesela bu tür bir mekandır ve herkes aşırı hiyerarşik bir zincirdedir. Kendinden altındakilerin alfası, üstündekilerin betasısındır.

Her Alfa Kendi Çöplüğünün Horozudur

Bir lise sınıfında alfa olan bir 16 yaşındaki çocuk, okul çıkışı gitti daha büyük abilerinin yanında betadır sesi çıkmaz ezilebilir. Bu noktada şunu iyi anlamak gerekiyor yani mekan değiştikçe durumlar değişir. Bazı mekanlar sizin çöplüğünüzdür ta ki o çöplükten çıkana kadar ve sizin hükmünüz orada geçer. Bir iş yerinde patron hepinizin alfası olur ama normal bir kafede bir kızın karşısında betaca davranabilir. Askeriye'de ki bir albay tüm askerlerin alfasıdır ancak kendi evinde karısına söz geçiremez. Bu açıdan herkes kendi çöplüğünde alfadır ve bu işiniz, eviniz veya diğer yerler olabilir. İş yerinde ezilen bir işçi evinde fazla alfa olabilir. Herkesin borusu kendi çöplüğünde öter.

3. ALFALIK YAŞA GÖRE DEĞİŞİYOR

Alfalık genellikle buna dair özellikler erkekte yaşla birlikte artıyor. Erkekler hayatın farklı alan ve yönlerinde ilerliyor. Bu açıdan başarılar, kalite, beceriler ve çeşitli sosyal durumlar alfalığı arttırıyor. Bir erkeğin kendi işini kurması, müdür olması, yaşamda tecrübe kazanması ve öğrenmesi onu ileriye taşıyor. Alfa davranışlar olan özgüven, liderlik, sorumluluk almak ve kendine inanç yaşla birlikte artıyor. Erkek referans tecrübeleri kazandıkça ve duygusal stabilizasyon elde ettikçe alfalaşıyor.

Alfalık Doğuştan Mı Gelir?

Alfalığın doğuştan yani genetik olduğu iddia edilir ve genelde bu alanda gelişmek isteyen erkeklere bir çeşit kaderci yaklaşımla eleştiri yapılır. Yani 'eğer alfa doğmadıysan olamazsın, senin kaderin betalık bunu kabullen' denilir. Bu ise çok keskin bir bakış açısıdır. Bazı erkeklerin alfa doğduğu ve alfa nitelikleri genetik olarak taşıdığı doğrudur. Bazı adamlar istisna olmak için dünyaya gelmiştirler ve kaderleri başarılarla yazılmıştır. Ancak bu durum alfa özelliklerinin öğrenilemeyeceği anlamına gelmez. Bu işlerle ilgilenen, kendini geliştirmek isteyen ve bazı nitelikleri karakterine katmak isteyen her erkek öğrenebilir. Bu kolay değildir çünkü betadan alfalaşmaya gitmek ciddi bir DÖNÜŞÜM geçirmeyi gerektirir. Bu dönüşüm ise acı, sancı ve sıkıntılarla birlikte gelir. Yıllar boyunca yanlış mentalite, inanç sistemi, alışkanlıklar ve davranışlar geliştirdiysen onlar bir gecede düzelmez. Bu değişim yavaş, sancılı ve uzun süreçte olur. Acıya katlanan ve onunla olgunlaşan her beta gittikçe gelişir.

Darbeler Yiyen Betalar  Alfalaşabilir

İnsan konformisttir ve değişime genelde sıcak bakmaz. İnsanın doğal eğilimi var olan ve alışılmışı sürdürmektir, kötü bile olsa alışıldık-bilindik bir şey bilinmeyenden iyidir. Bilinmeyen korkutucu ve belirsizdir. Birçok beta hayatta değişmeden devam eder çünkü ne tamamen kaybeder ne de çeşitli büyük travmalar yaşar. Genelde ne berbat ne de mükemmel yaşarlar. Ancak bir grup ağır betalar büyük darbeler yerler. Arkadaşları ona kazık atar adam yerine koymaz, kadınlar yüzüne bakmaz, bir kadın sever belki sevgili olur gider aldatılır, aşağılanır ve terk edilir. Darbe yedikçe değişim için hırs ve motivasyonlar oluşur. Koşullar berbat hale gelince değişim kaçınılmaz. Genellikle bu konularda eksilerden gelen çok kötü durumlardan gelen adamlar normal kişilere kıyasla çok daha başarılı olur. Normalde 1-2 avantajda duran adamın ilerlemek için motivasyonu yokken -6'dan gelen adamın hırsı ve isteği büyüktür. O yüzden aşağıdan yukarıya zıplamalar belirli sıklıkta gözükür. Darbe yemek ve acı çekmek bazen büyük devrimsel değişimler yaratır.

Alfalık Yaşla Birlikte Kaybedilebilir (Uslanan Adamlar)

Bazı doğuştan alfa gözüken veya uygun koşulların alfası olan adamlar zamanla birlikte uslanabilir. Lisede belki birkaç kızla yatan, sürekli kavga eden, erkeklere hükmeden ve birçok şey başaran erkeklerde bir çeşit hırs-motivasyon kaybı olur. Bu erkeklerin bir kısmı da üniversitede çok hızlı bir yaşam sürebilir lisede sakindir, üniversitede her şeyi dibine kadar yaşar (altın çocuk) sonrasında ise hayatı gür bir alevden gittikçe sönen sönük bir ateşe dönüşür. Bu erkeklerde gittikçe artan tembellik, psikolojik sorunlar, depresyon ve bıkkınlık olabilir. Bazıları kendini işe verebilir, bazıları kendini dine verir bazıları ise futbol-siyaset fanatiği olabilir. Bu erkekler genelde 25 yaşından sonra ciddi çöküşe geçen adamlar oluyor çünkü yıldızları kayıyor.

Sonradan Açılanlar (Late Boomerlar)

Sonradan açılan erkekler genellikle lisede veya üniversitede başarısız olan erkeklerdir. Bunlar alfalıktan yoksun sakin betalardır. Bir noktada bir şeyler olur ve bir uyanış yaşarlar. Bu durumda ise değişime başlarlar ve yaşanmamışlıkları telafi etmeye çalışırlar. Beta karakterden çıkmaya, yaşama tutunmaya, kadınlarla ilişkilerde başarıya, kariyer yükselişine, vücut yapmaya başlarlar. Betadan alfaya bir dizi dönüşüm süreci geçirirler. Bunlar derin bir uykudan uyanan adamlardır artık büyük farkındalıkla yaşarlar. 

Bu gruptaki bir diğer erkekler ise çok kötü hayat koşullarından gelip bir yerde tutunmaya ve ilerlemeye başlayanlardır. Bu erkekler yeni yeni kendilerine gelmiş, yaşama tutunmuş ve bazı imkanları elde etmişlerdir. İşte bu noktadan sonra hayatı fethetmeye odaklanırlar ve alfa özellikleri gittikçe gelişmeye başlar.

4. KADINLARIN ALFASI vs ERKEKLERİN ALFASI

Alfalık söz konusu olunca çeşitli kavram karmaşalarından birisi de ''alfalık= kadınlarla ilişkilerde çok başarı'' formülünün olmasıdır. Bu kağıt üzerinde ve teoride doğrudur ancak pratikte yüzeyseldir, gerçekçi değildir. Her alfa davranışları fazla gösteren erkek kadınların alfası değildir, bazı alfalar daha çok erkeklere hitap eder. Bu konuda ciddi bir ayrım olabiliyor.

Kadınların Alfası

Kadınların alfası dediğim erkek tipi genel olarak diğer erkeklerle çok anlaşamayan ancak kadınlarla iyi anlaşan, kadınların yanında çok rahat olan, kadınlarla arasında bir çekimle bağı kolay kuran, kızları çeken ve onlarla kolayca yatan alfaları içerir. Bu alfalar kadınlarla iyi anlaşıyor yani kadının yanında geğirmekten osurmaya kadar hiçbir şeyi dert etmeyen, kendini filtrelemeyen ve rahat tipler oluyorlar. Kadınlar bu erkeklere aşık oluyor, yemek ve temizlik yaparak hizmet ediyor, aldatsa affediyor, para yediriyor ve kredi çekip para veriyor. Bu adamlar çok ihtişamlı ve korkutucu gözükmezler. Genellikle bazı normal erkeklerden çıkarlar ama kadınlarla ilişkilerde aşırı başarılı olurlar. Erkeklerin arasında ezilebilir, önemsenmeyebilirler yani bu alfalıkları erkek ortamında sökmez. Diğer erkeklerle uyum sorunu yaşayabilir, dışlanabilir veya önemsenmeyebilirler yani erkekler hiçbir şeye onu davet etmeyebilir.

Erkeklerin Alfası

Erkeklerin alfası olan adamlarda genel bir ''abilik'' karakteri baskındır. Bu diğer erkekleri çevresine toplamayı seven, etkisi yüksek, bağlantıları fazla, çok erkek tanıyan, seveni çok olan ve çevresi geniş adamları içerir. Erkeklerle iyi anlaşır, onlara sözü geçer ve çekingen değildirler. Tartışmak, kavga etmek ve mevzulardan kaçmazlar. Birçok kişiye abilik yapan alfalardırlar ve karşı gruplarla çatışmalar yaşarlar. Olaylı bir hayatın içindedirler, baskın özellikleri fazlasıyla belirgindir. Tek başına iki kişiyle dövüşmekten korkmayan bu alfalarımız bir kadının karşısında kasıntı, ağır abi, sıkıcı, sorunlu ve çekingen kalır. Kadınlarla konuşamaz, şansı yaver gitmez ve bu işleri beceremez. Bu tür alfalar genellikle kadınlardan yakınır ve şansının neden yaver gitmediğini düşünür durur. Erkeklerin alfası genellikle erkeklere hitap eden adamlardır, kadınlardan yana yüzü gülmez.

5. ALFA ERKEK ÖZELLİKLERİ

Alfa erkeğin bazı karakteristik ve davranışsal özelliklerini anlamak gerekiyor. Bu özellikleri karakterinize katmak size çeşitli alanlarda başarı sağlayabilir unutmayın 'alfa olmak bir zihin setidir'.

İrrasyonel Özgüven

Söz konusu özgüven olduğunda herkes fikir beyan eder. Özgüven üzerine 10 yıldır düşünürüm ve ilk yıllar anlamakta zorlanırdım. Rasyonel bir şekilde özgüven kazanılmaz onu belirteyim. Rasyonel düşünce size mantıksal gerekçeler sunarak özgüveninizi törpüler. Mantıksal adam ''bu kız bana bakmaz tip yok para yok bende kız olsam bakmam'' diye düşünerek kendini sabote eder. İrrasyonel özgüvene sahip erkek ise ''bu hatun kesin bana aşık olacak'' diye düşünür. Bunun için bir kanıt, mantıksal sebepler veya nedenlerle ilgilenmez. Onun irrasyonel özgüveni o kızla rahatça konuşmasını sağlar, kadını üstün görmesini engeller ve şansını deneyerek başarıyı elde eder. 

İrrasyonel özgüven öyle etkili bir alfa özelliktir ki birisi bunu iyi anladığında zamanla bu özgüven için gereken nedenler, altyapı ve tecrübeleri de edinir. Bu zihniyet yapısı her zaman sana kazan-kazan durumları oluşturur.

Yüksek Enerji

Alfalık söz konusu olduğunda diğerlerine hükmetmek, ön planda olmak ve başarılı olmak akla gelir. Tüm bunlar ise gün içinde çok fazla iletişim kurmak, zaman geçirmek ve çeşitli şeylerle uğraşmak demektir. Her başarının bir bedeli vardır. Peki tüm bunları enerjin olmadan nasıl yapacaksın? Ağzını açmaya dermanı olmayan, oturduğu yerden kalkmaya mecali kalmamış adam alfa olabilir mi? Olamaz. Bu açıdan alfa olmak, sosyalleşmek, başarılı olmak, para kazanmak, beceriler geliştirmek ve ön planda olmak çok enerji tüketir. Bu enerjiyi içsel olarak üretemiyorsan ve o frekansta değilsen alfalığın çok fazla moduna kalır. Ben bu erkeklere ''iyi gün alfası'' diyorum çünkü adamın modu varsa alfa, modu yoksa beta oluyor.

Şık İmaj

Alfa erkeğin özelliği ön planda olmaksa bunu tarzıyla başarır. İyi bir tarz senin değerini yükseltir, özgüvenini ve fark edilirliğini arttırır. Fazla fark edilmek dikkat çekmeyi sağlar ve göz önünde olursun. Bu da senin lider ve çekici olman için çeşitli fırsatları yaratır. Şık imaj yaşa ve ortama göre değişir. Klasik bir klişe ezberden 'takım elbise giyin' tavsiyesi verenler bu işin pratiğinde yoktur. Şık giyinmek ortama ve yaşa bağlı yani lisede güzel bir kolej ceketi giymen, üniversitede deri ceket giymen ve iş hayatında fit bir takım elbise giymen senin iyi imaj oluşturmanı sağlar. Basit şeyleri bile şıklaştırmak, aksesuar kullanımı ve yakıştırmak alfalığına alfalık katar.

Beden Dilini Aktif Kullanmak

Alfalık demek iletişim demektir çünkü insanların yaptığı her şey iletişimden geçer. İnsan çok fazla konuşan ve konuşmak zorunda olan bir varlıktır yani tür olarak biz ultra-sosyaliz. Bu durum ise iletişimi her şeyden önemli kılıyor. 

İletişimin en önemli ögelerinden birisi beden dilidir. Alfa beden dili denilince aklınızda ne canlanıyor? 
  • Dik duran
  • Gülümseyen
  • El ve kollarını iletişimde iyi kullanan
  • Göz teması kuran
  • Rahat
  • Alan kaplayan
  • Dikkati üzerinde tutabilen bir adam geliyor.
Alfa beden dili tamamen ortamlara hükmetmekle alakalıdır. Bu ise rahatlıkla alakalıdır. Rahatlık ise cesaretle alakalıdır. Korkak bir adam gerilir, kendini tehlikede hisseder ve beden dili otomatikman kapanır. Bu açıdan tehdit altında hissetmeyecek, stres toleransı yüksek bir adam alfa olabilir.

Cesaret

Alfalığın temeli cesurluk yani atılganlıktan geliyor. Pasif kalmak yerine eyleme geçmeye cesaret diyoruz. Şartlar aleyhe dahi olsa harekete geçmeyi tercih etmek en alfa özelliklerden birisidir. Alfalığı mantıksız yapan bir diğer özellikte budur. Genellikle çok zeki kişiler sürekli şüphe, öz sorgu ve kendini yargılama içindeyken, aptal kişiler sonunu düşünmeden eyleme girişir. Alfalık bir cahil ve aptal cesareti değildir ancak alfalık sürekli düşünerek pasif kalmakta değildir. 

Başarı

Alfa erkeği veya maskülen erkeği belirleyen şey nedir?

Başarıdır.

Başarı yoksa alfalıkta maskülenlikte pek takılmaz.

İnsanlar sonuca bakar, sürece değil. 

Bu açıdan alfalığını her zaman başarıyla taçlandırman lazım. Hayatta rekabetçi, yenilikçi ve gelişime açık olacaksın ki başarı gelsin. Herkes başarıyı arzuladığından dolayı bu konularda rekabet yükseliyor. Başarı seni direkt alfa yapmasa bile alfa algılanmanı sağlar yani beta bir adamın büyük başarılar elde etmesi ona alfa statü kazandırır. Günümüz dünyasını yönetenlerin birçoğu beta özellikle ama başarılı adamlar oluyor. 

Karanlık Alfa

Karanlık alfalara değinmeden olmazdı. Narsist, psikopat ve makyavelist olan bazı adamlar karanlık alfa oluyorlar. Bu kişilerin manipülatif yönleri ve diğer insanları kendi başarıları için kullanmaları gibi özellikleri var. Karanlık alfalar gerçekten çok başarılı olabiliyorlar ancak başarıları pek kalıcı değil. Genellikle bu özellik grupla uyumsuz olan erkeklerde görülüyor. Bu kişiler çeşitli illegal yollardan büyük başarılar elde ediyor ve sonra yine çöküyorlar. Çete ve mafya liderlerinin tümü bu karanlık alfa özellikleri taşır. Büyük başarıları kısa sürede elde ederler ve sonrasında çöküşe geçerler. Toplumdan çalarak hiç kimse alfa olarak kalamaz, bir ceza kesilir. Asıl kalıcı olan alfalar daha çok toplumun önünde giden kişiler oluyor. Bu da karanlık alfaların bencil ve bireysel düşünmelerinden, önder alfaların ise sürüyü düşünmelerinden kaynaklanıyor. Günün sonunda toplum bireylerden önemli olduğundan karanlık alfalar feda ediliyor.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)