Meslek Kadınlarla İlişkilerde Çok Önemli Mi?

YAŞAMIN PRATİK GÜCÜ
By -
4

     Merhaba sevgili Yaşamın Pratik Gücü takipçileri bu makalemde sizlere ''meslek kadınlarla ilişkilerde önemli mi? Önemliyse ne kadar önemli? Mesleğin kötüyse işin bitti mi?'' gibi konuları anlatacağım ve önemli bir konuyu daha açıklığa kavuşturmuş olacağız.

(toc) #title=(İçindekiler Listesi)

KADINLAR MESLEĞE Mİ BAKIYOR?

1. MESLEĞİN KADINLARLA İLİŞKİLERE ETKİSİ

Mesleğin kadınlarla ilişkilere dolaylı ve direkt etkisi var. Bu durumu çeşitli yönleriyle incelemek gerekiyor. Meslek söz konusu olduğunda yine 25 yaş ve üstü flört durumlarını içeriyor. Üniversiteyi bitirmiş, askerliği aradan yeni çıkartmış ve iş hayatında yeni olan erkekleri kapsıyor. Ancak meslek durumu üniversiteden itibaren önemli olabilir.

Üniversite Bölümünün İlişkilere Etkisi Var Mı?

Mesleğe girmeden bile meslek yani ''unvanın'' kadınlarla ilişkilere etkisi var mı onu anlamak gerekiyor. Mesela tıp veya hukuk gibi prestijli bölümleri okumak daha mı etkili? Son dönemin yükseliş trendinde olan yazılım gibi bir bölümü okumak fayda sağlıyor mu bunları anlamak gerekiyor. Toplumsal algı açısından prestijli meslekler yapıyor olmak çekiciliği en başta belirlemeyi sağlar. Üniversitede bile bunun etkisi vardır yani tıp veya hukuk okuyan birisi diğer erkeklere göre bir tık daha fazla önem kazanabilir.

Bu etki çok büyük veya çok önemli değildir ancak ciddi bir avantajdır çünkü gelecekteki meslek potansiyeli şimdiden unvan kazanmanı sağlar. Unvan getiren bölümler erkeğin çekiciliğine pozitif katkı sağlayabilir. Sırf bu itibarla bile efendi olmasına rağmen güzel sevgili yapabilen erkekler var. Ayrıca iyi bölümde okuyan kızlarda da iyi bölümde okuyan erkeklerle sevgili olma arzusu yüksektir. Mesleğin itibarı daha o işi yapmadan önce bile pozitif etki gösterebiliyor.
meslek kadınlarla ilişkilerde çok önemli mi, kadınlar mesleğe mi bakar, mesleği kötü erkek ne yapmalı, meslek kadınları etkiler mi


Meslek Direkt Statü Kazandırır Mı?

Mesleğin erkeğe statü kazandırması yani toplumda ön plana çıkarması olağan bir durumdur. Toplum itibarlı erkekleri fazlasıyla sever ve onları ön planda tutar. Bizim toplumumuz statüye takıntılıdır ve üstünlüğe hayranlık besler. Bu yüzden siyasetçilerin peşinde koşar ve onlara biat eder. Meslekle ilgili önemli noktalardan birisi statüdür çünkü her zaman para kazanmak statü getirmez. 

Bir savcı veya kaymakamın kazandığı para hemen bellidir ancak kendilerinin bir devlet statüsü vardır. Oysa bir iş adamı çok daha fazlasını kazanmasına rağmen bu statüyü elde edemeyebilir. Çok kazanan ama az itibar gören pek çok meslek var. Bu açıdan olay direkt paradan ziyade mesleğin saygınlığı olarak kendini gösteriyor. Yoksa iyi yerde tekel büfe işleten bir esnaf en kalifiye memurdan kat kat fazla kazanıyor ama işin saygınlığı ve yetkinliği düşük. Kadınlar bu saygınlığa dikkat ediyorlar özellikle de evlilik yolunda giderken erkeğin mesleğinden utanmamaları gerekiyor bu açıdan unvan ve statüler ön plana çıkıyor.

2. Meslek Ekonomik Sınıfı Belirliyor

Ailenin çocukken ''oku oğlum adam ol, sürünme, hayatın kurtulsun, çile çekme'' demesinin sebebi alt veya orta-alt sınıftan yani ekonomik dar gelirli grubundan çıkmanı istemesidir. Ayrıca toplumsal rekabette kazanmanı ve saygın birisi olmanı istiyorlar. Bu senin hayat kaliteni arttırken aynı zamanda cinsel piyasa değerini de arttırıyor. Ailen bunu bilinçli yapmasa da temel motivasyon bu daha iyi ve rahat yaşam bunun sırrı da altın bilezik olan meslekten geçiyor. Mesleğin geliri ve yapılan işin nitelik-niceliği senin ekonomik sınıfını belirliyor. Alt ekonomik sınıftan ortaya geçmek için bir memur olman, ortadan üste geçmek için bürokrat ya da ticaretle uğraşan bunda başarılı olan birisi olman gerekiyor.

Ekonomik sınıfın tüm sosyal hayatınla birlikte gerçekliğini de şekillendiriyor. Alt sınıfa sosyal ilişkiler daha yıkıcı gelişirken, orta sınıfa normal, üst sınıfta yapıcı gelişiyor. Yani alt sınıfta kurduğun tüm sosyal ilişkiler sana zarar olarak dönerken, orta sınıfta nötr, üst sınıfta kazanç olarak dönüyor. Alt sınıfta tanıdığın arkadaşın borç alıp ödemeyerek sana kazık atıyor, baban gelişimin için para harcamak yerine at yarışına harcıyor. Orta sınıfta bu tür şeyler daha az oluyor çünkü herkes daha gururlu ve mesafeli kalıyor. Üst sınıfta ise tanıdığın kişilerle network kuruyor, yeni işlere ortak olabiliyor ve çeşitli kazançlar elde edebiliyorsun. Üst sınıfta herkes kazanmaya ve kazandırmaya odaklı oluyor. İşte yaptığın mesleğin etkilerini de bu sınıflar belirliyor.

Aynı Ekonomik Sınıfta İlişkiler Dönüyor

Söz konusu meslek ve ekonomik sınıfsa çoğu zaman seninle benzer işleri yapan kadınlarla takılıyor, sevgili oluyor veya evleniyorsun. Bu genellikle benzer yaşam koşullarında olmaktan kaynaklanır. Sen bir markette kasiyersen büyük ihtimalle kasiyer bir kızla daha fazla uyum yakalayacaksındır ve sevgili olursun. Sen bir öğretmen veya memursan büyük ihtimalle başka memur kadınlarla takılacaksındır. Holdingte üst düzey yönetici, ticari olarak başarılı bir adamsan da bu seviyeye yakın kadınlarla ilişki kuracaksındır. 

Kadınlar Sınıf Atlamak İçin Gözünü Yukarı Dikebilir

Söz konusu meslek olduğunda kadınlar sınıf atlamak için (hipergami) daha yüksek meslekteki erkeklere gözünü dikebilir. Mesela bunu en çok hemşire kadınların doktor erkek takıntısında görüyoruz. Doktorla evlenmek için hemşire hatunlar çok efor harcıyor çünkü bu bir çeşit sınıf atlama ve prestij getiren bir durum oluyor. Sıradan kızların üniformalı koca araması (polis, asker veya takım elbiseli memur) buna örnektir. Alt sınıftan orta sınıfa çıkmak için evlilik ideal bir durumdur. 

Kızın Ailesi Kızın Sınıf Atlamasını İstiyor 

Her kızın ailesi kızlarının maddi durumu iyi bir erkekle evlenmesini istiyor. Mesleğin prestiji varsa ondan da faydalanmak istiyorlar. Kızın ailesi bu tür evliliklerden karlı çıkmak istiyor. Geçmişte başlık parası vardı yani evlenecek (sekse erişecek) erkeğin toplu para getirmesi bekleniyordu. Bir çeşit 'sen istemek seks yapmak vermek bir ton para'' mantığı geçerliydi. Günümüzde para direkt istenmiyor ama evlilik masrafları büyümüş durumda o yüzden aileler her zaman kızlarının olabilecek en iyi provider (kaynak sağlayan) erkekle evlenmesini istiyorlar. Bu yönde ciddi bir baskı var ve kız belki kendi düzeyinde erkekle evlenecek olsa bile bu baskılardan dolayı gözünü daha yukarıya dikebiliyor.

3. PROVİDER VS LOVER MESLEKLER

Meslekleri ve statüleri anlarken dikkat edilmesi gerekilen önemli bir nokta var birçok erkek bunu iyi anlamıyor. Birçok erkek ''statü = cinselliğe daha fazla erişim'' sanıyor ancak teoride bu doğru olsa da yani hiyerarşide yükselmek cinselliğe erişimi kolaylaştırır ancak pratikte bir fark var. Meslekler arasında ciddi bir provider ve lover farkı var yani 'evlenilecek erkek meslekleri vs eğlenilecek erkek meslekleri konusunda ayrım vardır.

Provider Meslekler

Provider meslekler temelde iyi para kazandıran ve güven sağlayan mesleklerdir. Mesela bir erkek savcı veya kaymakam gibi önemli bir konuma gelebilir. Bu o erkeği direkt bir playboy yapmaktan ziyade evlenilecek efendi erkek yapar. Bu mesleğin toplumsal kabul algısıyla doğru orantılıdır çünkü bu tür kamu veya siyasi mesleklerde aşk hayatınız işinizi etkiler yani bir savcının çapkın olması imkansızdır. Eğer böyle bir şey olursa bu medyaya düşer ve işiniz biter sürgün yersiniz. Aynı şekilde milletvekili dahi olsan rahat çapkınlık yapamazsın çünkü toplumun gözü önündesindir gizlice çapkınlık yaparsan da bu defa ya diğer partideki rakiplerin ya da kendi partindeki rakiplerin seni ifşalar. Medyaya düşersin ve işin biter. Ayrıca kolayca şantaj yeme durumları bile oluşur. O yüzden bu tür meslekler her zaman evli, örnek vatandaş ve saygın kişi meslekleridir. Bunun en iyi örneği de öğretmenliktir. Eğer öğretmensen toplumun algılarında örnek kişisindir ve tüm davranışların gözetim altındadır. Sen öğretmen olup alkollü mekanlarda çok takılıyor, hatunlarla çok geziyor ve eğleniyorsan büyük ihtimalle soruşturma yersin. ''Bu benim özel hayatım kimseyi ilgilendirmez'' diyebilirsin ama bu mesleklerde lover olamazsın ki olacaksan çok gizli olmalısın yoksa bedel ödersin. Bu yüzden meslekten ihraç edilen, sürgün yiyen veya çok sorun yaşayanlar oluyor.

Provider Meslekler Senin Hızlı Sonuç Almanı Engeller

Provider meslekle ilgili temel sorun kadınların seni 'evlenilecek erkek' olarak görmesinden dolayı fiziksel temasa izin vermemeleridir. Kadın sürekli direnç gösterecek ve 'evlenmeden olmaz' diyecektir. Her şeyi garantiye almak için seni bekletecek, yatırım yapmanı sağlayacaktır. Her şey garanti olduğunda ise seninle ilişki yaşar bu da daha çok seni elde tutmak amaçlıdır saf arzudan değildir çünkü kadın sana sürekli cinselliğe erişim şartıyla senden bir şeyler ister. Bu açıdan provider ilişki içine düşersin.

Lover Meslekler

Lover meslekler genelde eğlence sektörüyle alakalıdır. Müzisyen, oyuncu veya sanatçı gibi genelde sahne performansı olan meslekler senin seks hayatını aşırı canlı tutar. Mesela ayda 50 bin ₺ kazanan bir solist düşünelim ve ayda 150 bin ₺ kazanan yazılımcı düşünelim. Yazılımcı bu adamı 3'e katlayan gelir elde etmiştir ancak işi göz önünde değildir. Bir gece mekanında şarkı söyleyen erkek solist ise göz önündedir. Kadınların duygularını etkiler ve bu sayede direkt bir ilgi çeker. Kadınlar onun için en ön masalara geçecek, onun ilgisini çekmeye çalışacak ve onu sosyal medyadan ekleyip yürüyecekler. Müzisyenler bu yüzden çok hatun götürüyor ve eforsuz oluyor. Kadınları en çok etkileyen meslek müzisyenliktir ve müzisyenler film/dizi oyuncularından bile daha fazla kadınla birlikte olma şansı yakalıyorlar çünkü direkt duyguları etkiliyor.



Önemli Olan Sahne Performansı ve Göz Önünde Olmak

Lover meslekler sana sosyal statüyü direkt cinsel yönde sağlıyor. Basit bir solist bile bu sayede çok farklı kadınlarla seks yapıyor ve eğleniyor. Eğlence sektöründeki çoğu meslek bunu sağlıyor. Eğlencenin kadınlar için önemi bu yüzden büyük yoksa sıradan erkek seks yapmak için aşırı efor harcaması gerekirken, müzik ve sahne performanslarında iyi olması onu resmen seks tanrısı yapabilecek bir avantaja eriştiriyor. Sahne performansı ise erkeği fazlasıyla seksi yapıyor çünkü bir çeşit ''aşırı sosyal kanıt ve ön seçilim''  gerçekleştiriyor. Kadın içgüdüleri hiçbir zaman ''kendim için en iyi erkeği seçeyim hadi'' diye düşünmez bu daha çok ''ilginç birisi, çok havalı onu merak ettim'' diyerek düşünür. Birçok kadın bu yüzden solistlerle veya müzisyenlerle yatıyor.

Fazla Lover Meslek Zamanla Evlenmeni Engelleyebilir

Lover meslekte evlenmek bir tık daha zorlaşabilir. Özellikle kariyerin kötüye gidiyorsa ve yükselememişsen para kazanmakta zorlanıyorsan bu söz konusudur çünkü sahne performansları adı üzerinde direkt performansa dayalı para kazandırır. Popülerliğin sönebilir, zamanın geçebilir ve demode olabilirsin. Bu noktada uzun vadeli başarı farklı formüller gerektirebilir ve kadınlar kısa sürede senden sıkılıp daha güvenli bir provider erkek bulmaya yönelebilir. Teoman gibi evlenmeyi seçmeyip sadece kadınlarla yatan ve takılan bir adam olmana da yol açabilir.

4. İŞSİZ VEYA KÖTÜ MESLEKTEYİM NE YAPMALIYIM?

İşsizlik genellikle kısa veya orta dönemli bir sorudur. İşsiz olmak aşk hayatını bitiren bir şey değildir ancak üzerindeki stres fazlaysa, baban seni evden atmaya hazırlanıyorsa, herkes üzerinde 'neden işe giremedin' baskısı oluşturuyorsa işsizlik psikolojini bozar. Sende çeşitli kaygı ve sorunları tetikler. Arkadaşların işe girdikçe kendini kötü hisseder ve hep işsiz kalma korkusu yaşarsın. Bu açıdan kötü psikolojideyken kadınlara odaklanamazsın ki üzerindeki baskı bunu engelleyebilir. Hayatında bir kadın varsa da bir işe girmeni ister yani toplumla kadınların gözünde uzun vadede işsiz kalman ''boş gezen boş adam'' algısı yaratır. O yüzden işsizlikten kurtulmaya odaklanmak gerekiyor. İşsizliği dert etmeyen, umursamaz ve keyif adamıysan kısa süreli ilişkilerin devam eder yani yeni kadınlar bulabilme becerin varsa işsiz olman çokta dert değildir. Ancak uzun vadeli ilişkilerde bu sorun gittikçe artan bir soruna yol açar ve terk edilmene sebep olur. Kadın bir gelecek istiyor veya hayatta senden daha ileriye gitmişse işsizliğin göze batar.

Mesleğim Kötü, Söylemekten Utanıyorum Ne Yapmalıyım?

Mesleğinden utanmak yanlış bir şeydir ve bu ciddi aşağılık kompleksi sorunlarıyla birlikte yetersizlik hissini tetikler. Mesleğinin kötü olması çok canını sıkıyor, bundan utanıyor ve daha iyisini yapabileceğini biliyorsan mesleğini geliştirmeye odaklanacaksın. Az da olsa boş zamanlarında yabancı dil öğrenmek ve diğer becerileri geliştirmek gibi şeylere odaklanacaksın. Kendini zaman içinde daha donanımlı birisi haline getirmen yükselmeni sağlar. Bazı adamlar en dipten başlar ve aşama aşama yukarı çıkar, bazıları ise olduğu yerde sayar. Bu noktada senin gelişme isteklerin ve motivasyonların çok büyük önem kazanır. 

Mesleğini değiştiremiyorsan ondan utanmak yerine onu sahiplenecek ve bundan çekinmeyeceksin. Bu düşünceyi kafandan atacak ve önemsemeyeceksin. Mesleğine saygı duymayan ve hayatın gerçeklerini anlamayan kadınlarla da işin olmayacak. Hayatındaki kadın senin mesleğinden utanmamalı ve çekinmemeli yoksa anlaşamazsınız.

Yaşla Birlikte Kariyerin İyiye Gidebilir

Gençken garson, kurye, amele, ayak işleri yapan birisi olabilirsin ama zamanla yükselişe geçersin. Bu tür işleri gençler devraldıkça sen ya kendi işini yapan patron olursun, ya usta olursun ya da başka işte müdür olmaya doğru gidersin. İş hayatında tecrübe ve liyakat seni yükselişe götürür. Yaşın artmasıyla birlikte zaten düşük gelirli genç işlerini yapman mümkün olmaz hayat seni mecburi olarak ileriye taşır.  O yüzden gençken bunu aşırı düşünmek anlamsızdır eğer geleceğinle ilgili kaygıların çok fazlaysa hızlı yükselmeye bakacaksın. Bir kadının sendeki yükseliş potansiyelini görmesi de çekicidir. Sen geleceğine inanıyorsan ve güveniyorsan, kadında sana güvenir.

5. GELİRİ İYİ ANCAK STATÜSÜ OLMAYAN MESLEKLER

Esnaflık ve ticaret gibi alanlarda çok iyi gelir elde eden ancak toplumsal statüsü olmayan pek çok meslek var. Günümüzde bu tür kişilerin kazandığı para bile çok görülebiliyor. Mesela geçenlerde bir doktor isyan etmişti ''bir çilingir benden daha çok nasıl kazanır?'' diye ancak bir işin değerini piyasa belirler. Bugün mavi yaka işleri yapacak kişi sayısı azaldıkça o işlerin gelirleri artar. Bir vinç operatörü hayal edemeyeceğiniz paraları kazanabiliyor, bir su ve elektrik tesisatçısı size randevu bile vermiyor o kadar çok işi oluyor para kazanıyor, sanayide iyi para kazanan ustaya resmen yalvarmanız gerekiyor ki aracınıza baksın. Yani bu işlerdeki birçok adam güzel paralar kazanıyor ama bu mesleklerin fiyakası yok. Sanayide sabah akşam araba yapan usta adam kendine bakamıyor, üstü başı araba yağı lekeleriyle dolu oluyor, tesisatçının işi gereği üstü başı çamur içinde eski kıyafetler giyiyor. Bu adamlar parayla hava atacak zamanda bulamıyorlar veya bunu tercih etmiyorlar yani adamda para var ancak para yok gibi gözüküyor.

Para Var Ancak Zaman Yoksa Ne Olacak?

İyi para kazanan bir yazılımcı da olabilirsin ama tüm günün ofiste veya evde kodlarla uğraşmakla geçiyor olabilir. Sosyal ortamlardan uzaktasındır ancak bok gibi para kazanıyorsundur. Tesisat-tamir veya bir büfe işletip iyi para yapan esnafsındır ancak zaman yoktur. Bu gibi işlerin temel sorunu da budur yani zamanın yoktur. Gerçekten işinde gücünde adamın bu işleri bırakıp karı kız kovalaması pek mümkün değildir. Sen görevdeki bir polis, sınırdaki bir uzman çavuşsan bu durumda bu işlere zaman bulamazsın. O yüzden iyi para kazanmak seni direkt playboy yapmıyor çünkü her zaman kimin iyi para kazandığı belli olmuyor ki? Her zengin dizilerdeki gibi holding sahibi 25 yaşındaki yakışıklı boş gezen çocuk değil. Gerçek hayatta iyi para kazanan erkeklerin tüm zamanı işle geçiyor. İş düşünüyor, iş konuşuyor ve işle yatıp kalkıyorlar. Başka bir uğraşları bile yok birçoğu spor bile yapmıyor çünkü zaman yok. 

Peki bu durumda ne yapacaksın? Açıkçası ufak zamanında bu işlere kafa yorman ve imkanlarınla hızlı ilerlemen lazım. Tek seçeneğin instagram ve onu aktif kullanarak bir şeyler düşürmek. İster yazılımcı ol ister asker ister meşgul esnaf ol tek çaren sosyal medyayı kullanarak az zamanda da olsa bir şeyler düşürmek. Yoksa tamamen hayatın arı gibi çalışmak ve kadınlardan uzak kalmakla geçecek. (alert-success)


Para Var Ancak İtibar Yoksa Ne Olacak?

Para var kazanıyorum ancak itibar yok yani kötü gözüküyor diyorsan açıkçası itibar kazanacaksın. Mesleği sahiplenmek, kendini göstermek ve değerini belli etmeyi seçeceksin. İş sonrası şık giyinmek, güzel mekanlara takılmak, kendini göstermek ve eğlenmek gibi şeylere zaman harcayacaksın. Bir çeşit piyasa yapmayı ve kendini ön planda tutmayı bileceksin. Sadece para kazanmak yetmez, iyi kazanıyorsan paranı kendi avantajlarına abartmadan harcayacaksın. Burada gidip parayla kız tavlamaya çalış demiyorum sadece eğlenceyi yarat diyorum. Haftada 1 gün bile olsa gece hayatına takılman, iyi mekanlarda gezmen, eğlenmen ve bunu sosyal medyada yansıtman gerekiyor.

Eğer kendini göstermiyor, pasif kalıyor, çekiniyor veya sosyal baskı (aile-akraba baskısına) yenik düşüyorsan pek çapkınlık icra edemezsin. Geri planda kalan sadece izler, ön planda duran ise işi götürür. Parayı ne için kazanıyorsun eğer gençsen yiyeceksin bir kısmını eğleneceksin ki işin getirdiği negatif enerjiyle stresten kurtul bu sayede daha da iyi çalışırsın. Sadece çalışmayla kafayı yersen hayatının geri kalanı gider. (alert-error)

Makalede aklına takılan soru veya yorumun varsa yorumlar kısmına yazmayı unutma. 

Yorum Gönder

4Yorumlar

  1. Hocam rol model gönderilerinizi okudum başka sağlam rol modeller söylermisiniz
    ve size en çok etki eden rol modeller nelerdir,bu arada böyle alfa,güçlü rol modelleri inceleme postlarınız çok ilham verici ve okuması keyifli

    YanıtlaSil
  2. Çok iyi makale. Geçen ay meslek konusunu dert eden sevgilim tarafından terkedildim. Maalesef bunlar olabiliyor. İstekler ve amaçlar iyi belirlenmeli. Eskiden mesleğin ona normal veya çekici gelirken yaş büyüdükçe bunu dert edinebiliyorlar.

    YanıtlaSil
  3. Şu an bir işte 15 saat çalışıyorum hiç kendime vakit ayoramıyorum iş te güzel değil zaten ama çok güzel kazanıyorum 15 saat iş kalanı uyku oluyor sosyalliğe de vakit kalmıyor iyi para biriktirip ticarete atılmak hakkında ne düşünüyorsun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Para biriktirip belirli bir sermaye yaptıktan sonra ve piyasa biraz düzelince direkt ticarete atılabilirsin. Şimdilerde piyasa kötü ne para kazanmanın tadı var ne de harcamanın.

      Sil
Yorum Gönder