Love Bombing, Gaslighting ve Ghosting Nedir?

YAŞAMIN PRATİK GÜCÜ
By -
3
 Merhaba sevgili Yaşamın Pratik Gücü takipçileri bu makalemde sizlere ''love bombing, gashligting ve ghosting nedir'' onu anlatacağım.

(toc) #title=(İçindekiler Listesi)
Günümüz ilişkilerinde narsist kişilerin kullandığı manipülasyon teknikleri olarak öne çıkan bu üçlü çeşitli kadınlar ve erkekler tarafından kullanılıyor. Bu tekniklerin farkında olmayı ve verimlilikleri üzerine pek çok soru alıyorum o yüzden konuya net bir açıklık getirmek istiyorum.
love bombing nedir, aşk bombardımanı nedir, sevgi bombardımanı nedir, erkeğin aşırı ilgi göstermesi


1. LOVE BOMBİNG NEDİR?

Love bombing yani aşk-sevgi bombardımanı temel olarak bir kişiye hak etmediği kadar abartı sevgi göstermektir. Genel olarak erkekler tarafından sıklıkla kullanılan bir manipülasyon yöntemidir. Çoğu zaman bilinçli olmadan kullanılır yani bu yöntemi doğal olarak uygulayan erkekler aslında kıza love bombing yapıyorum demezler. Pek çok kaynak bu durumu incelerken aslında bunun kasıtlı olduğunu belirtmiş ama alakası yok. Bu öğrenilebilir bir yöntemle alakalı bir durumdan ziyade o kişinin o an ki ruh halleriyle alakalıdır.

Love bombing yapan erkekler genel olarak bir kadını takıntı haline getiren, ona karşı yoğun duygular hisseden ve bir anda kendini kaptıranlardır. Bu erkekler kadından aşırı etkilendikleri için ve kadını yücelttikleri için aşırı sevgi gösterirler. Bu sevgi tamamen karşılıksızdır yani hiçbir şey almadan sürekli ilgi, sevgi ve hediyeler gönderirler. Çiçekler, çikolatalar, uzun sevgi dolu mesajlar, aramalar ve çeşitli romantik konuşmalarla resmen kadını aşk bombardımanına tutarlar. Mesela bu durum Fransız ve İtalyan erkeklerinde yaygındır özellikle Fransız erkeklerinin romantizm idealine takıntısı ve İtalyan erkeklerin yapışkanlığı bunun en net göstergeleridir. Türk erkeğinde de bu durum var özellikle kadına yalvarma derecesinde bir takıntıyla love bombing yapan çok adam var. Bunların hiçbiri bunu bilinçli yapmıyor aslında bir çeşit çaresizlikten kaynaklanan durumdur.
love bombing, aşırı sevgi patlaması, erkeğin aşırı ilgi göstermesi, aşk manipülasyonu


Kadının Love Bombing'e Düşmesi

Çoğu zaman kadınlar love bombing yapan beta narsistlere düşmüyorlar çünkü bu çok ezikçe bir yaklaşımı içeriyor. Alakasız ilgi ve sevgi kadını bunaltır kaçmak ister ve çoğu zaman kaçarlar. Bu açıdan love bombing çok verimsiz bir yöntemdir. Bunu uygulayanlar bunu bilmez zaten çaresizlikten yaparlar çünkü kadına hayran olmuşlardır. Kadın, love bombing yapan erkeği sallamaz, onunla dalga geçer ve umursamaz ancak erkek ısrarcıdır. Hediye güller ve çiçekler yollar, çikolatalar alır, hediyeler yollar, uzun mesajlar atar, yalvarır, güzel sözler söyler. Bunu sürekli yapar yani erkek sürekli kalenin kapılarını zorluyordur ki kadının bir duygusal boşluğuna denk getirene dek. Kadın artık direnç göstermeyi bırakır ve kendini bu erkeğe teslim etmeye, sevgisine karşılık vermeye başlar. Kadın bu adama aşık olma ve ilişkiye başlama eğilimine girer. İşte bu noktada love bombing yapan erkek süründürülmek yerine tercih edildiğinde o kadından soğur. O kadını elde etmeyi istememiştir ve bu defa başka kadına odaklanır. Temelde aşağılık kompleksinden kaynaklanır çünkü erkek zihninde o kadını hak ettiğine inanmıyordur, o kadın tanrıçadır ama o kadını elde ederse artık amaç biter. Bu durum çok istediğin bir hedefi elde ettikten sonraki düşülen boşluk gibidir. Durum tersine döner bu defa kadın kovalamaya başlar ve erkek kaçar.

Love bombing manipülasyonuna düşen kadınlar genel olarak bundan bahsederler. Erkeğin değiştiğinden, ilkte çok sevgi dolu ve aşık adamı oynadığını sonrasında ise adamın kaçmaya başladıklarını belirtirler. Love bombinge kapılan kadın artık o sevgiden mahrum kaldığı için erkekten tekrar o ilgiyi beklemeye başlar. Bu noktada manipüle edilerek kandırılmış olur. Love bombingte ortalar yoktur ya aşırı sevgi gösterimi ya da hiç sevgi gösterimi vardır. Bu açıdan hayatın içinde birçok kadın bunu yapan erkeklere düşebiliyor.

Love Bombing Oyun Açısından Verimsiz Bir Yol ve Yöntem

Bazı erkekler bana love bombing'in nasıl bir manipülasyon tekniği olduğunu soruyorlar. Açıkçası benim oyunumda ne manipülasyon var ne de yalan dolan var. Ben oyunumu arsız-komik tekniği üzerine kurguladığım için diğer şeylere pek ihtiyaç duymuyorum. Her ortam ve zamanda iş yapıyor. Love bombing uygulamak normal bir erkeği iyice beta olmaya itmek demektir. Love bombing'i kasıtlı uygulamak zordur çünkü bu yöntem pratikte anlamsızdır. Sürekli ilgi ve sevgi göster demek erkeğin tüm gücü kadına vermesi demektir. Bu açıdan bunu teknik olarak uygulamak isteyen erkek bundan bıkacaktır ve vazgeçecektir çünkü kadın hak etmiyor. Sürekli her kadına love bombing yapmaya çalışmakta çok yorucu, zaman alıcı ve masraflıdır. Bu yöntemi o yüzden doğal olarak narsist olanlar yapıyor yoksa öğrenilecek bir şeyi yok ve uğraşmaya değmez. Espri yapa yapa hatun götürmek bundan çok daha kolay, efektif ve hızlı. Genel olarak manipülasyonla kız tavlanmaz. Verimsiz kız tavlama yöntemleri makalemde bu konuyu iyi şekilde açıklamıştım.

2. GASHLIGTING NEDİR?

Gashligting yani Türkçesiyle ''gaz lambası'' kelimesi ''Gas Light'' isimli tiyatrodan gelmektedir. O tiyatro oyununda erkek kadını kendisinin deli olduğunda ikna ediyor ancak lamba söndüğünde kadın deli olmadığını fark ediyor. Bu tiyatrodan alınan bir durumdur. 

Gaslighting temelde bir psikolojik manipülasyondur ve karşıdaki kişiyi yetersiz ve önemsiz hissettirmek üzerine kuruludur. Narsist kişi karşı tarafı eleştirerek ve düşüncelerini yönlendirerek kendine bağımlı kişi haline getirmektedir. Karşındaki kişi özellikle seni seviyorsa işte o zaman narsist birey tarafından iyice manipüle edilirler. Bu yöntemi genellikle kadınlar erkekler üzerinde uygularlar. Kendisine fazlasıyla aşık erkeği bir çeşit psikolojik tacizlerle yönetirler. Erkek kadına yaranmak için her şeyi yapmaya başlar hatta bir çeşit kölelik durumunu bile kabul ederler. Erkek temelde ''değersiz, önemsiz ve bir hiçtir'' ve kadın onu terk ederse asla onun gibisini bulamayacağına inandırılmıştır. Kadın burada o erkeğin karakterine ciddi eleştiriler yapar, kusurlarını ön plana çıkartır ve yüzüne çarpar. Ayrıca o kişinin başarısızlıkları, eksiklikleri ve diğer yönlerden vurmaya başlar. Kendini önemsiz hisseden ve o değerli kişiyi kaybetmek istemeyen erkek manipülasyona teslim olur.
gashligting nedir, manipülasyon


Kadınlar genellikle ilişkide olduğu, kendisine çok aşık betaları ciddi yetersiz hissettirirler. Mesela ''kısa boylusun, aptalsın, penisin küçük, zavallısın, benden başka kimse sana bakmaz, beni mutlu etmeyi bilmiyorsun, sen bensiz bir hiçsin'' gibi şeyler erkeğin bilinçaltına işlediğinde o erkek tam bir köle haline gelir. Kadını kaybetmemek içinde her şeyi  yapar ve onu mutlu etmek artık her şeyden önemlidir. Kadının narsistliğini besleyen bu tür ilişki ve evlilikleri sıklıkla görürsünüz.

Peki erkekler gashligting yapıyor mu? Evet ancak kadınlara göre çok daha az. Mesela kadınlar love bombing neredeyse hiç yapmazlar. Erkeğin gashlighting yapması daha çok kadının beceriksiz veya işe yaramaz olmasıyla alakalıdır. Kadının bu konudaki yetersizliklerine yüklenen erkek kadını kontrol altında tutabilir. Kadınlar bunun farkında oluyorlar ancak bu değersiz hissettirmenin yarattığı negatif duygulara bağımlı hale gelebiliyorlar. Bazı keko tiplerin istemeden de olsa gashligting yaparak kızı kendine aşırı bağımlı hale getirdiklerini görebilirsiniz. Ne yaparsa yapsın gitmeyen bir kurban elde etmiştirler.

Gashlighting Oyun Açısından Nasıldır?

Gashlighting temel olarak ciddi ilişkilerde veya çok uzun süren flört dönemlerinde olabilir. Kullanılabilir bir yöntem değildir ve pekte işe yaramaz. Genellikle uzun ilişkide erkek tarafından kullanılmasının asıl sebebi erkeğin kadına olan tahammülünün azalması ve gerçekleri söylemesidir. İşe yaramaz ve beceriksiz kadına gerçekleri söylemesi bir noktada manipülasyona girmez ama işin psikolojik analizinde bunu gashligting olarak kabul ediyorlar. Benim gördüğüm birçok örnekte aslında olay gerçeklik temelinden yürüyor yoksa gerçekten de öz değeri yüksek ve becerikli birisine kimse tersini kolayca kabul ettiremez. Bu konunun özellikle kadın psikologlar tarafından manipülasyon olarak kabul edilmesini gerçekçi bulmuyorum. 

3. GHOSTING NEDİR?

Ghosting yani ''hayalet olmak'' terimi bir iletişimin veya kısa süreli ilişkinin ardından diğer tarafın ortadan kaybolmasıdır. Bir çeşit ayrılık veya iletişim bitirme konuşması yapılmadan diğer tarafın iletişimi kesmesidir. Hatta engellemesi, mesaj ve aramalara cevap vermemesi olarak da kendini gösterir. Birçok zaman narsistler yokluklarını böyle hissettirirler ancak ghostingin birçok sebebi var. Genellikle kadınlar tarafından sıklıkla kullanılırken, erkekler tarafından da seksi elde ettikten sonra kullanılabiliyor.
ghotsing nedir, ghosting manipülasyonu


Flörtte Ghosting Yapılması

Flört sürecinde ghosting %90 kadınlar tarafından uygulanan bir yöntem ve pasif mesajdır. Genelde erkeğe bir şekilde kibarlıktan numara veren kadınlar bir süre sonra cevap yazmayı keserler çünkü ilgi duymadıkları erkekle sohbet etmek istemezler. Reddetmekle de ilgilenmeyen bununla uğraşmak istemeyen kadın ortadan kaybolarak erkeğe ''ben konuşmak istemiyorum sen anla'' mesajını veriyor. Birçok zamanda akan sohbette erkek çekiciliği yitirdiğinde ghosting gelir yani kadın cevap yazmayı keser ve birkaç mesaj daha atsanız da cevap alamazsınız. Bu tür bir kadına gerçekte gidip ''Ayşe neden mesajlarıma cevap yazmıyorsun dediğinde ''Ahmet ben bu sıralar hiç iyi değilim kimseyle konuşmak istemiyorum mesajlara bakmıyorum'' diyerek geçiştirir. Kadınlar sıklıkla çoğu erkeği ghostluyorlar çünkü seçenek bolluğunu kadınlar dibine kadar hissediyor. Bu tabi ki geçmişte de oluyordu ama daha nadirdi. Kadınlar az erkek tanıdıkları için o erkekleri ghostlamıyorlardı zaten tanımadığı veya ilgi çekici bulmadığı erkeğe iletişim bilgisi vermiyorlardı. Sosyal medyanın yükselişiyle bu eğilim maksimuma çıktı. Mesela güzel bir kadın günde 30 adamı ghotsluyor sohbetleri yarım bırakıyor gidiyor.

Erkekler de bazen kadından sıkılıp veya kadını artık ilgi çekici bulmayıp yazmayı kesiyorlar. Özellikle de ilk buluşmada kadınla çokta anlaşamayan erkek o kadına yazmayı kesiyor, numarayı siliyor ve instagramdan takibi bırakabiliyor. Erkek artık o kadını istemediği için ortadan kaybolup başka kadınlara odaklanıyor. Tabi sevgili yapan erkek de flörtleri ghostlayıp ilişkiye başlıyor.

İlişkiden Sonra Ghosting Yapılması

İlişkiden sonra ghostingi erkekler beğenmedikleri kadınlara yapıyor ya da ciddi ilişki düşünmediklerine sıklıkla yapıyorlar. Erkek kadınla yatıyor ve verilmiş sözleri tutmadan ortadan kayboluyor. Kadınlarda tek gecelik macera arıyorsa sonradan ortadan kayboluyor özellikle sevgilisi olan veya evli kadınlar aldattıktan sonra ortadan kayboluyorlar. Bu açıdan duruma ve beklentiye göre değişiyor.

Bir taraf duygusal anlamda çok yatırım yapmışsa ve diğer taraf istediğini elde etmişse kaçmaya eğilimli oluyor çünkü o kişiden bunalıyor. Genellikle kadınlar tarafından daha çok kullanılsa da erkeklerde özellikle ilişki sonrasında artan güçleriyle birlikte ghosting yapmaya eğilimli oluyorlar.

Oyunda Ghosting Etkili Mi?

Oyunda ghosting yerine bağ kurma tekniği ve nextlemek diye iki farklı kavramımız var. Birisi zamana yayarak süreci ilerletmekle alakalı iken diğeri artık bir şey olma ihtimali kalmamış kadınla süreci kesmek oluyor. Bu açıdan ikisi de ghostingden farklı çünkü ghosting yapan kişi ortada olan bir sohbeti kesiyor. Bu açıdan da oyunla bağlantısız ve amaçsız kalıyor. Oyunda bir kadınla sohbeti kesmenin amacı yok çünkü ilişki yaşamak istiyorsundur. Kadını istemiyorsan da beğenmediğin kadına zaten yazmamalısın bu açıdan ghostingin çokta bir olayı yok.

İlişkiden sonra kadınla takılmak istemiyorsan da belirteceksin yani bir adabı var yoksa kadın başına bela olabilir. Ben iletişim kanalını açık tutmayı tercih ediyorum çünkü bu kadının senin başına bela olma ihtimalini azaltıyor, sana ulaşabildiği için daha rahat oluyor yoksa direkt engellersen kadın kafayı sıyırıp başına bela olmaya çalışabiliyor.
Tags:

Yorum Gönder

3Yorumlar

  1. Hocam ben kendimi bir kadınla konuşurken mutlu konuşmazken mutsuz hissediyorum. Set açarsam mutlu açmazsam mutsuz hissediyorum. Sen bu durumu yaşadın mı, bir akıl ver bana nasıl bu psikolojiden çıkabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu İÇSEL OYUN ZAYIFLIĞI ile alakalı bir durumdur zamanında fazlasıyla yaşadım. Duygusal stabilite yoksa kadınlar seninle konuşuyor, mesajlarına cevap veriyor ve buluşuyorsa dünyanın en mutlu adamısın genç bir tanrı gibisin, kadınlar seni sallamayınca dünyanın en berbat adamı gibi hissediyorsun.

      Pozitif reaksiyon bağımlılığı, psikolojik muhtaçlık, onay aramak, beğenilme isteği, egonun tatmin olma arzusu, diğer erkeklere hava atma isteği gibi şeyler buna yol açıyor. Bunu aşman gerekiyor yani asıl olay duygusal düşüş yaşamamak. Mesela bir kızla buluşacaktın gittin mekana ve kız bir anda buluşmayı iptal etti diyelim. O noktada orada keyifle kahveni içip tatlını yiyip keyifli mi kalacaksın yoksa sinirlenip-üzülecek misin? İşte sonuçtan bağımsız ve kafası rahat adamsan bunu önemsemezsin ama aşırı zayıflık varsa mental olarak çökmeye başlarsın.

      O yüzden duygusal durumunu stabilize etmen, sonuçtan bağımsız olmaya alışman ve kendine çeki düzen vermen gerekiyor. Çözmesi ciddi zaman alan bir konudur ama çözülüyor, sürecin bir parçası.

      Sil
    2. Çok teşekkürler bunun üzerine düşeceğim

      Sil
Yorum Gönder